În remarci consemnate de Politico, liderul naționalist maghiar a pus sub semnul îndoielii relevanța datelor care arată că în ultimii ani România, văzută mereu de unii unguri ca simbol al înapoierii, a depășit Ungaria și alte țări din regiune la unii indicatori economici.
Luni, 4 noiembrie, când Orban a mers în Parlamentul de la Budapesta, parlamentarul socialist Imre Komjathi l-a întrebat cum se face că Ungaria rămâne în urmă pe plan economic, astfel că ar putea fi depășită de toți vecinii, mai ales de România și Slovacia. „Toți o să o ducă mai bine decât noi”, a avertizat socialistul.
Komjathi i-a mai spus lui Orban să nu mai facă atâtea valuri în străinătate, că nu este ministru de Externe, și să devină în sfârșit prim-ministru, muncind în țară.
În replică, premierul a spus că oricine crede că în România se trăiește mai bine, nu are decât să meargă să trăiască acolo, iar la întoarcere să „mai stăm de vorbă”.
Cum stau lucrurile de fapt?
Cele mai recente date ale agenției de statistică UE, Eurostat, din vară, arată că România este într-adevăr înaintea Ungariei în ce privește Produsul Intern Brut pe cap de locuitor (PIB) ajustat la puterea de cumpărare (PPP).
După acest indicator, România se situează la 80% din media UE, în vreme ce Ungaria, doar la 76%.
- Te-ar putea interesa și: Economia României are „cifre” mai bune ca ale Ungariei. Presa lui Orbán nu e încântată
Decenii de-a rândul, România a fost alături de Bulgaria cea mai săracă țară din UE, potrivit PIB-ului ajustat la puterea de cumpărare. Dar creșterea economică puternică din România, printre cele mai mari din UE, a făcut ca ea să depășească nu doar Bulgaria vecină, ci și țări ca Grecia, Croația, Ungaria, Slovacia sau Letonia, ajungând în 2023 cam la nivelul Poloniei și Portugaliei.
Pe de altă parte, mai mulți indici referitori la calitatea vieții și la distribuirea bogăției în societate (de pildă proporția celor amenințați de sărăcie sau Indicele Dezvoltării Umane), la care a părut să se refere în primul rând opozantul din parlamentul de la Budapesta, tot plasează Ungaria ceva mai bine decât România.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te