Vile de lux pe bani europeni

Agenția registrului la Sofia, Bulgaria

Din bugetul UE au fost alocați în medie câte 200 000 de euro pentru fiecare „casă de oaspeți”, 14 din ele fiind în fapt vile ale unor înalți funcționari, rude sau prieteni ai lor.

Municipiul Gărmen atrage mulți turiști datorită izvoarelor calde Ognianovo. Acolo există 37 de case de oaspeți - hoteluri mici care au devenit foarte populare în ultimii ani. În pagina Fondului de stat „Agricultura” însă casele de oaspeți finanțate din Programul european de dezvoltare a regiunilor rurale sunt 51. Lipsesc 14 case.

De fapt casele există, dar sunt nu case de oaspeți ci vile de lux ale unor politicieni, înalți funcționari, ale rudelor sau prietenior acestora, constată ziaristul Ivan Bedrov din departamentul bulgaresc al Europei Libere.

Bugetul Uniunii a alocat în medie căte 200 000 de euro pentru fiecare casa de oaspeți în scopul de a crea locuri de muncă în zonele înapoiate. Condiția de bază a fost ca aceste case să funcționeze cel puțin cinci ani cu personalul necesar pentru deservirea turiștilor. Cele 14 case de la Gărmen însă nu au primit niciodată oaspeți și nu au angajat personal.

Tema a devenit actuală în urmă unei investigații realizate de site-ul „Bivol” și de „Blagoevgrad News”. În centrul atenției s-a aflat o pseudo-casă de oaspeți finanțată din fondul „Agricultura” cu aproape 200 000 de euro pe teren care aparține actualului adjunct de Ministru al Economiei Alexandar Manolev. Directorul Fondului Rumen Porojanov care a semnat proiectul a devenit întretimp Ministru al Agriculturii.

Modelul „Să ne construim vile pe bani europeni” a devenit cunoscut în 2016 când Ministrul Agriculturii de atunci, Desislava Taneva, a recunoscut că există multe astfel de cazuri. Ministrul a trimis un semnal agenției europene anticorupție OLAF și a promis anchetarea cazurilor. Și cam atât.

Uniunea europeană a finanțat în perioada 2007-2013, 1062 de proiecte de dezvoltare a turismului din care au fost construite 746 case de oaspeți. Plăți au fost aprobate în perioada guvernelor Stanișev, Oreșearski și Borisov.

În 45% din casele de oaspeți nu a fost angajat niciodată personal. Fondul „Agricultura” însă a constatat nereguli în numai 15 cazuri și a refuzat plata a 2,2 milioane de euro. În alte 32 cazuri s-a cerut restituirea banilor europeni. Cifra este mult mai mică fața de cea a caselor de oaspeți false. Și întrucât durata maximă a unei anchete este de cinci ani, iar Procuratura nu se grăbește cu verificările, un număr de proprietari norocoși vor putea profita fără probleme de vilele construite pe banii contribuabililor europeni.