Vineri începe campania de vaccinare pentru locuitorii regiunii transnistrene

Vineri începe campania de vaccinare pentru locuitorii regiunii transnistrene, după șase zile din momentul înc are vaccinul AstraZeneca, donat de România a ajuns în stânga Nistrului. Cele 1810 de doze de vaccin au fost transmise pe 5 martie de Chișinău, transmite portalul Zona de Securitate. Potrivit unei decizii a administrației de la Tiraspol, cei imunizați vor putea circula liber după administrarea celei de a doua doze. Libera circulație este un aspect foarte important pentru locuitorii din stânga Nistrului care de un an nu pot pleca din regiune decât cu aprobarea autorităților.

### Vezi și... ### În așteptarea vaccinului rusesc, Tiraspolul îl folosește pe cel primit din România

Pe lângă vaccinul donat de România, regiunii transnistrene îi vor mai fi transmise alte 600 de doze venite pe linia mecanismului COVAX. Administrația de la Tiraspol și presa din regiune evită în continuare să spună de unde vin donațiile de vaccin, notează portalul Zona de Securitate. În schimb, vorbesc foarte mult despre promisiunea Rusiei de a livra 30 de mii de doze de Sputnik V, făcută încă la începutul anului. Recent, promisiunea a fost completată cu încă 40 de mii de doze care vor veni și mai târziu.

Serul va fi distribuit mai întâii în orașul Tiraspol și Bender/Tighina...

La Tiraspol s-a anunțat că peste 5000 de medici din regiune s-au înscris pentru a se vaccina, dar în prima etapă vor intra angajații spitalelor cu profil COVID, unitățile de reanimare și terapie intensivă, precum și lucrătorii medicali ai ambulatoriilor. Serul va fi distribuit mai întâii în orașul Tiraspol și Bender/Tighina.

33.438 de persoane s-au infectat în regiunea transnistreană de la începutul pandemiei, iar 724 de oameni au murit, la o populație estimată la puțin peste 300 de mii de locuitori. Regiunea transnistreană este pe locul doi după incidența îmbolnăvirilor în Republica Moldova, fiind depășită doar de municipiul Chişinău.