Violenţe politice în Germania

Imagine a paginii de Tweeter a lui Frank Magnitz

Un atentat împotriva deputatului parlamentar al Alternativei pentru Germania (AfD), Frank Magnitz din Bremen.

Guvernul federal german a condamnat atacul asupra deputatului parlamentar al partidului Alternativa pentru Germania (AfD), Frank Magnitz, care este şi şeful organizaţiei locale a formaţiunii din Bremen.

Your browser doesn’t support HTML5

Jurnal de corespondent: William Totok (Berlin)

În drum spre casă, Magnitz a fost atacat, luni spre seară, de trei persoane mascate. Atacatorii i-au spart capul cu un lemn, apoi a fost călcat în picioare. În urma rănilor grave, deputatul a fost internat în spital. O fotografie cu rănitul a fost publicată de către biroul organizaţiei locale a partidului pe Internet, devenind virtuală după ce a fost răspîndită prin intermediul reţelelor de socializare.

Într-o primă reacţie, purtătorul de cuvînt al guvernului german, Steffen Seibert, şi-a exprimat speranţa că poliţia va reuşi să-i identifice cît mai repede pe făptaşii „atacului brutal”. Poliţia din Bremen este de părere că ar fi vorba despre un atac, motivat politic. Pentru elucidarea incidentului violent, s-a înfiinţat o comisie specială a poliţiei din Bremen care se va ocupa de acest caz.

Liderii partidului naţionalist-autoritar, eurosceptic şi anti-migraţionist, Alexander Gauland şi Alice Weidel, au calificat atacul drept o „tentativă de asasinat”.

Într-un video, postat pe Twitter, Weidel a afirmat că atacul este o consecinţă a „propagandei” contra Alternativei pentru Germania (AfD), susţinută de către mass-media şi politicienii partidelor tradiţionale.

Ziarul din Bremen, „Weser-Kurier”, care a organizat luni o recepţie cu prilejul anului nou, la care a fost prezentă şi victima agresiunii, vorbeşte despre un „dezgustător atac asupra democraţiei”. „Pentru această acţiune nu poate exista nicio justificare”, comentează ziarul. „Chiar dacă cineva respinge Alternativa pentru Germania şi critică activitatea politică a lui Magnitz, asta nu justifică violenţa într-o democraţie - şi nici la Bremen”.

Reprezentanţi ai tuturor partidelor politice din Germania au condamnat atacul. În mai multe relatări s-a subliniat că în ultima vreme au fost înregistrate şi alte incidente violente, motivate politic. Ţinta acestor violenţe au fost birouri sau activişti ai Alternative pentru Germania, care în toamna anului 2017 intrase-n Bundestag. Săptămîna trecută, joi, biroul partidului din oraşul saxon Döbeln a devenit ţinta unui atac cu material explozibil. Trei suspecţi au fost identificaţi.

Anul acesta vor avea loc alegeri regionale în trei landuri estice, în Saxonia (1 septembrie), Turingia (27 octombrie) şi Brandenburg (1 septembrie), cît şi în landul vestic, Bremen (26 mai). Pe data de 26 mai se vor desfăşura şi alegerile pentru Parlamentul European. Potrivit sondajelor, se aşteaptă ca partidul eurosceptic Alternativa pentru Germania (AfD) să obţină rezultate foarte bune, mai ales în partea răsăriteană a Germaniei.