Autoritățile ucrainene par să-și mențină în continuare o atitudine pe cât de prudentă, pe atât de ambiguă față de criza din Republica Moldova, în disonanță oarecum cu luările de poziție ale altor cancelarii și organizații internaționale. În același timp, reprezentantul special al Ucrainei în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, Victor Krîjanovski, a venit la Chișinău și avut ieri o întâlnire doar cu Pavel Filip, șeful Guvernului menținut în exercițiu prin decizii controversate ale Curții Constituționale. Ce alimentează temerile și abordările Kievului față de evoluțiile de la Chișinău? Ce motive par să fi împiedicat până acum noua putere de la Kiev să se alinieze poziției mai multor state occidentale și organizații internaționale care au recunoscut guvernul condus de Maia Sandu? La aceste răspunde publicistul și jurnalistul ucrainean Vitali Portnikov.
Your browser doesn’t support HTML5
Vitali Portnikov: „Nu cred că pot vorbi la concret despre motivele autorităților ucrainene, dar am niște presupuneri. În opinia mea, o anumită piedică în calea recunoașterii
O anumită piedică în calea recunoașterii guvernării noi ar fi reputația politică complicată pe care o are președintele Moldovei, Igor Dodon...
guvernării noi ar fi reputația politică complicată pe care o are președintele Moldovei, Igor Dodon în ochii sferei politice ucrainene, liderul informal al Partidului Socialiștilor, o formațiune pro-rusă. El și-a axat campania electorală, activitatea politică pe negarea dreptului internațional, a integrității teritoriale a Ucrainei, pe negarea succeselor obținute de Republica Moldova și Ucraina pe calea integrării europene și euro-atlantice din ultimii zece ani.
Faptul că partidul acestui politician este acum parte a unei coaliții de guvernare noi din Moldova și faptul că în alianță cu acest partid au intrat forțe care anterior declarau că niciodată nu ar putea guverna împreună, desigur, poate trezi în mintea oricărei persoane care gândește mirare și chiar dezgust. De asta, e posibil că printre guvernanții ucraineni tot există persoane care se ghidează mai puțin de motive politice, ci de unele emoționale, când se uită la această alianță bizară dintre un politician pro-rus, care niciodată nu și-a ascuns simpatiile față de politica agresivă a lui Vladimir Putin, și politicienii pro-occidentali care și-au încălcat promisiunea față de alegători din ajunul alegerilor.
Vreau să reamintesc că principala promisiune a Blocului ACUM a fost să evite crearea unei coaliții cu forțe pro-ruse și pro-oligarhice. Blocul ACUM a încălcat această promisiune față de alegători. Dacă asta o înțeleg cetățenii, de ce asta n-ar înțelege și politicieni ucraineni?”
Europa Liberă: În declarația MAE de la Kiev, în afară de faptul că este exprimată îngrijorarea față de evoluția situației politice din R. Moldova, se arată că „în prezent, important pentru țară și securitatea din regiune este prevenirea intervenției externe, care vizează implementarea scenariului rus de federalizare a țării”... De ce se pune un accent aparte anume pe acest aspect?
Vitali Portnikov: „Noi am devenit martorii faptului că noua coaliție din Republica Moldova s-a format anume datorită unei interferențe externe destul de masive. Asta nu este un secret. Rolul politic adevărat al domnului Plahotniuc este monopolizarea puterii și instituțiilor de stat, asta nici nu mai trebuie dezbătut sau pus la îndoială.
Ne-am convins de felul în care lucrează puterea în Republica Moldova sub ghidajul lui Vladimir Plahotniuc atunci când am urmărit activitatea recentă a Curții Constituționale moldovene. Nici nu e greu să observi că alianța de guvernare din Republica Moldova s-a format doar după venirea la Chișinău a unor politicieni externi, în primul rând a vicepremierului rus Dumitru Kozak care nu a ascuns participarea sa la crearea acestei coaliții. Mai mult decât atât, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a dat acordul de creare unei coaliții cu forțele de opoziție doar după vizita la Forumul economic de la Sankt-Petersburg.
Cunoașteți că înainte de asta, socialiștii nu-și dădeau acordul pentru crearea acestei alianțe. Cu toții am văzut înregistrările în care și domnul Kozak, strâns legat de aceste personaje, și domnul Dodon care e dependent de
Dintr-un stat capturat, Republica Moldova peste câteva luni poate deveni un stat demontat...
acesta, nu-și ascund intențiile referitoare la viitorul statalității Republicii Moldova. Aceste intenții pot fi caracterizate foarte simplu - demontare a statalității Republicii Moldova. Dintr-un stat capturat, Republica Moldova peste câteva luni poate deveni un stat demontat.
Nu înțeleg de ce partenerii externi ai Republicii Moldova care au probleme similare cu cele de la voi din țară (vorbesc de puterea de la Kiev) ar trebui să cadă de acord cu modelul demontării statului pe care Kremlinul, cu ajutorul domnului Dodon și al socialiștilor îl propun țării, în timp ce doamna Sandu și Andrei Năstase manifestă lipsă de înțelegere.”
Europa Liberă: Unii observatori au menționat că, de fapt, o asemenea atitudine reproduce mai degrabă poziția adoptată de Partidul Democrat și a liderului său Vlad Plahotniuc, care își construiește acum retorica politică anume pe acuzațiile că președintele Dodon ar fi dorit și intenționează să federalizeze R. Moldova conform unui plan elaborat de Moscova. Este cumva MAE al Ucraine mai „receptiv” la retorica liderului PDM despre care s-a spus că a avut relații mai speciale cu fostul președinte ucrainean?
Vitali Portnikov: „În primul rând, fostul președinte Poroșenko nu mai determină politica externă a țării. Decizia de a recunoaște noua guvernare trebuie să vină nu de la Ministerul Afacerilor Externe, dar de la Administrația președintelui Ucrainei, care e greu să fie suspectată în simpatia față de doleanțele și viziunile fostului președinte Poroșenko, chiar dacă ar fi să presupunem că astfel de relații apropiate dintre domnul Poroșenko și Plahotniuc ar fi existat în ultimul timp. Se specula că aceste relații demult au încetat și s-au înrăutățit. Oricum, atât relațiile bune, cât și cele proaste dintre ei sunt din domeniul zvonurilor.
Noi vorbim de politica reală. Iar politica reală nu are nicio
Retorica domnului Plahotniuc e dictată în exclusivitate de încercarea sa de a păstra puterea în Republica Moldova și de a păstra monopolul la putere în țară ...
legătură cu retorica domnului Plahotniuc. Noi bine înțelegem că retorica domnului Plahotniuc e dictată în exclusivitate de încercarea sa de a păstra puterea în Republica Moldova și de a păstra monopolul la putere în țară. Pe lângă asta, există fapte care nu pot fi ignorate.
În primul rând, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova este foarte apropiat de cercurile politice din Rusia. În al doilea rând, Federația Rusă este ocupantul unui teritoriu al Republicii Moldova. În al treilea rând, domnul Kozak este autorul planului Republicii Moldova care presupunea păstrarea de facto a controlului rus asupra regiunii transnistrene. Plus la asta, toate înregistrările video care au fost scoase la iveală de domnul Plahotniuc nu de voie, ci de nevoie, au arătat că și domnul Plahotniuc, și domnul Dodon, și domnul Kozak continuă să susțină acest plan pentru Moldova. Iar forțele de opoziție care au afirmat că nu vor semna vreun acord de colaborare nici cu Partidul Socialiștilor, nici cu Partidul Democrat, și-au încălcat promisiunea în fața alegătorilor și au făcut alianță cu una dintre cele mai periculoase forțe politice pentru statalitatea Republicii Moldova.
Decizia soluționării acestei crize politice se află în înțelegerea de către cetățenii moldoveni a posibilității
Decizia soluționării acestei crize politice se află în înțelegerea de către moldoveni a posibilității pierderii statalității, în cazul în care forțele politice ar acționa iresponsabil față de viitorul țării ...
pierderii statalității, în cazul în care forțele politice ar acționa iresponsabil față de viitorul țării. Asta ține atât de forțele oligarhice, care-l sprijină pe domnul Plahotniuc, cât și de cele anti-moldovenești, pro-ruse, al cărui lider este domnul Dodon și speakerul nou, doamna Greceanîi, dar și forțe de opoziție noi, care nu-și pot găsi locul în structura unei statalități moldovenești civilizate, și aleg între cei care vor să păstreze Republica Moldova pe orbita oligarhică și cei care vor să transforme Republica Moldova într-un protectorat rusesc. Putem să inventăm mii de scuze pentru acești pași făcuți de politicienii moldoveni, dar asta nu va face aceste acțiuni să pară mai civilizate.”
Europa Liberă: Unii susținători ai Blocului ACUM explică această alianță temporară cu socialiștii prin faptul că politica ar fi „arta compromisului”…
Vitali Portnikov: „Politica este arta compromisului cu acele forțe care nu se luptă împotriva propriului stat. Atunci când mergi la compromis cu cei care pun la îndoială statalitatea, întotdeauna se ajunge la haos. În
Atunci când mergi la compromis cu cei care pun la îndoială statalitatea, întotdeauna se ajunge la haos...
anii 2010-2014, la noi tot au fost politicieni care au mers la compromis cu domnul Ianukovici. Ei explicau că fără acest compromis e imposibil să construiești un stat. Apropo, acești politicieni nu erau într-un număr atât de mic, dar cu toții după 2014 au dispărut de pe scena politică, au pierdut încrederea cetățenilor. Promptitudinea lor de a merge la compromis cu forțe pro-ruse din societate și însăși cu Moscova a rezultat în sute de cadavre pe Piața Independenței din Kiev, cunoscut și ca Maidan, și în lansarea unui război dintre Ucraina și Rusia.
Vă asigur că orice compromisuri anti-statalitate rezultă în vărsări de sânge și pierderea teritoriilor. Indiferent de intențiile nobile prin care le explică cei care merg la aceste compromisuri.”
Europa Liberă: Statele Unite, Rusia și Uniunea Europeană au reacționat destul de rapid la criza politică din Republica Moldova și au înaintat declarații oarecum sinonime în spirit, dacă aș putea spune așa. S-au schimbat oare prioritățile legate de regiunea post-sovietică?
Vitali Portnikov: „Exact. Înseamnă că Republica Moldova, prin ultimii ani de existență, a convins partenerii externi, adică Statele Unite, Uniunea Europeană și Rusia, că este un stat cu instituții care nu lucrează sau cum la voi asta se numește, un stat capturat. Adică, la modul practic, statalitate nu există și există doar o conducere oligarhică, și că singura ieșire din situație care există e demontarea acestei conduceri oligarhice prin orice metode. Inclusiv pe calea unei înțelegeri dintre Washington, Moscova și Bruxelles.
Înțelegem perfect că fără această înțelegere, nicio coaliție dintre socialiști și ACUM n-ar fi existat. Nu e vorba de o coaliție internă. E una externă. Vă reamintesc că partenerii acestei coaliții nu au putut atinge nicio înțelegere literalmente până în ultima zi, înainte de posibila dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova. Dacă această coaliție ținea de voința liberă a jucătorilor interni, de angajamentul lor de a demonta guvernarea oligarhică și de a pune capăt guvernării lui Plahotniuc și a democraților, nimic nu le încurca să se înțeleagă mult mai devreme, au avut trei luni să o facă și n-au ajuns la nicio înțelegere.
Curenta prim-ministră Maia Sandu a refuzat să dea mâna cu partenerul de coaliție, președintele Dodon, în semn de dispreț față de activitatea sa. Deci, această coaliție nu poate fi numită una internă. Ea reflectă înțelegerea Statelor Unite, a Rusiei și a UE de a reabilita instituțiile de stat din Republica Moldova. Totuși, cum va plăti Republica Moldova pentru această reabilitare? Asta deja e altă întrebare.”
Europa Liberă: Ați scris la un moment dat că singurul jucător care ar fi capabil să mențină perspectivele statalității este cetățeanul de rând. Dar ce instrumente are la îndemână ca să o facă? Cel mai important dintre ele – dreptul de a vota – deja la pus în practică…
Vitali Portnikov: „Cred că cetățenii își pot arăta atitudinea față de situația politică nu doar în cabina de vot, dar și prin acțiuni masive de protest. Și nu vorbesc
Cetățenii pot cere de la politicieni un comportament onest și, la urma urmei, pot înceta să voteze forțe oligarhice și pro-ruse...
acum de manifestanți cumpărați, aduși de forțe politice, dar de proteste veritabile. Cetățenii pot cere de la politicieni un comportament onest și, la urma urmei, pot înceta să voteze forțe oligarhice și pro-ruse. E foarte posibil că atât Ucraina, cât și Republica Moldova, ar putea trece prin alte alegeri ca să se obțină un rezultat real și ca la putere să ajungă forțe politice responsabile, care nu se gândesc la interese oligarhice sau la interesele altor țări, dar la interesele cetățenilor.”