Vitalie Micov – propus de Guvern la șefia Marelui Stat Major al Armatei Naționale

Până în prezent, Vitalie Micov a deținut funcția de comandant superior al contingentului de pacificatori ai Republicii Moldova pe Nistru.

Colonelul Vitalie Micov a fost propus de Guvern spre numire în funcția de șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale. Decizia finală aparține președintei Maia Sandu, care trebuie să emită un decret în acest sens.

Decizia a fost aprobată de Cabinetul de Miniștri în ședința de miercuri, 9 octombrie, la propunerea ministrului Apărării, Anatolie Nosatîi.

„Dl Micov are cunoștințele necesare în Armata Națională pentru asigurarea și transformarea instituției de apărare, pentru asigurarea păcii și promovarea valorilor democratice în țară”, a spus ministrul.

Micov a deținut până în prezent funcția de comandant superior al contingentului de pacificatori ai Republicii Moldova pe Nistru.

Anterior, în 2018 a fost numit primul atașat militar al R. Moldova în SUA, iar ulterior, prin cumul, și în Canada.

Funcția de șef al Marelui Stat Major a devenit vacantă după demiterea lui Eduard Ohladciuc numit în noiembrie 2021 de președinta Maia Sandu. Ministerul Apărării a spus că demisa a survenit după ce generalului de brigadă i-a expirat contractul de serviciu militar.

Potrivit legislației, șeful Statului Major al Armatei Naționale este numit sau demis din funcție la propunerea ministrului Apărării, prin decretul președintelui R. Moldova.

Șeful Statului Major este comandatul Armatei Naționale și exercită conducerea administrativă, fiind responsabil de dotarea, pregătirea și completarea cu tehnică și armament a trupelor.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te