Într-o analiză apărută pe ziare.com şi preluată de mai multe publicaţii de la Chişinău, analistul roman Petrişor Peiu susţine că Republica Moldova, 2019 ar fi „cea mai mare catastrofa diplomatica a statului român de la 1940 încoace”. România ar fi ajuns, continuă autorul, pe „culmea unei degradari progresive a pozitiei internationale”, după ce s-a crezut că are un loc la masa Europei. Diplomatii Uniunii Europene si ai Statelor Unite ar fi încheiat o intelegere cu Rusia lui Putin, fara ca macar sa se consulte cu Bucurestiul, îşi explică Petrişor Peiu punctul de vedere.
Your browser doesn’t support HTML5
Inadecvarea România ar rezulta întâi de toate din faptul că a declamat patetic „pericolul rusesc” pe la diferite conferinte si seminare despre „securitate si rezilienta”, in vreme ce „partenerii europeni” germani, italieni si francezi isi cresc afacerile cu rusii si isi umplu conturile din asta. „Noi am ramas pe logica din 2014”. Colac peste pupaza, România asigura si presedintia consiliului UE. Sa fie Berlinul si Bruxelles-ul atat de naive incat sa creada ca un stat ca Republica Moldova, dependent de finantari si alte tipuri de asistente externe, poate avea un viitor fara implicarea Bucurestiului?
Tv8.md scrie, citând surse anonime, despre ce ar sta, de fapt, în spatele alertei false cu bombă de la Aeroport, de duminică seara. La mijloc ar fi o schemă de contrabandă cu țigări, anabolizante și chihlimbar: „O dată pe săptămână „marfa” se scotea din țară, însă, în lumina ultimelor evenimente de la Chișinău, nu s-a reușit, aceasta fiind pusă temporar în depozitul Aeroportului. Acum, acesta se scoate și se duce înapoi în oraș”, au spus pentru TV8 surse anonime din cadrul Aeroportului. Informația a fost confirmată, deocamdată tot pe surse anonime, de reprezentanți ai Poliției de Frontieră și ai Poliției economice, scrie publicaţia. În urma unei alerte cu bombă, duminică seara, pasagerii Aeroportului Internaţional Chişinău au fost evacuați, iar câteva zboruri, amânate. Oamenii legii nu au prezentat deocamdată informații.
Adevărul găzduieşte un comentariu de Mihai Văcariu întitulat „Lupta de eliberare a Republicii Moldova şi lozincile patriotarde româneşti”. Poziţia României faţă de recentele evenimente din Republica Moldova a fost cu totul ruşinoasă, România irosind ultima fărâmă de credibilitate în zonă, ultimul rest de influenţă într-un teritoriu în care, teoretic, interesele-i trebuiau să fie majore, crede autorul. „Nu doar că înţelegerile despre ce urma să se întâmple aici s-au făcut fără ştirea „diplomaţiei“ româneşti, ba chiar aceşti diplomaţi au fost ocoliţi pentru că ştiu foarte bine şi americanii şi europenii şi ruşii că sunt cu toţii în buzunarul domnului Plahotniuc”, notează autorul.
Newsmaker.md publică o declaraţie a Ministerului rus al Afacerilor Externe în care se spune că Moscova este „mulțumită" de modul în care a fost soluționată criza politică în Moldova şi că, acum, Ministerul de Externe Moscova așteaptă pași în întâmpinarea sa de la noul guvern moldovenesc. „Suntem mulțumiți de soluționarea pașnică a crizei politice din Moldova. Printre cele mai importante provocări cu care se confruntă noile autorități se numără soluționarea unor sarcini urgente în domeniul democratizării proceselor politice interne și a dezvoltării socio-economice a țării", se arată în-o declarația diplomaţiei ruse.
Partidul Democrat a capitulat pentru că nu a avut altă soluţie, se arată într-un comentariu publicat de tribuna.md. Chiar dacă s-ar fi opus, PD oricum ar fi fost debarcat de la putere, numai că plecarea sa ar fi fost mult mai ruşinoasă, continuă autorul la părerea căruia „meritul cel mai mare în debarcarea PDM de la guvernare îi revine Preşedintelui Igor Dodon. Anume şeful statului şi echipa sa au înclinat balanţa în favoarea coaliţiei PSRM-ACUM şi astfel s-a reuşit ceea în ce cu greu se putea de crezut anterior – înlăturarea democraţilor de la guvernare. O altă concluzie a comentariului e că PD va încerca să saboteze noua putere, de aceea, dacă nu–şi doresc să fie o guvernare butaforică, pentru noua putere e absolut necesar să elibereze instituţiile statului de oamenii foştii puteri.
Să intuiască calculele post-criză politică a Democraților încearcă şi Dionis Cenușa într-un articol pe Ipn.md. Noua guvernarea se află la o intersecție fragilă de circumstanțe, scrie politologul, iar printre așteptările Democraților se numără, in primul rând, faptul că noul executiv are în fața sa o agendă încărcată de probleme socio-economice, care va necesita practic toată energia și atenția disponibilă. Viteza cu care vor fi corectate și relansate reformele va determina capacitatea Moldovei de a reobține accesul la asistența europeană, punctează Dionis Cenușa. Potrivit lui, cea de-a doua circumstanță delicată pe care trebuie să o depășească noua guvernare este conviețuirea politică în legislativul moldovenesc, unde majoritatea PSRM și ACUM nu și-a pierdut caracterul artificial și este vulnerabilă atât timp cât îi lipsește un mecanism autentic și funcțional de coordonare eficientă (secretariat pentru coaliția de guvernare).
Al treilea aspect important menționat de către Dionis Cenușa ține de liberalizarea procesului electoral pe care o promovează PSRM-ACUM și ale căror consecințe sunt imprevizibile. Socialiștii vor trebui să-l înfrunte în curând pe Renato Usatîi, a cărui revenire în politică deja se proliferează.