Vizită a ministrului german al apărării la Kiev: Ucraina va primi 100 de tancuri Leopard 1

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, îi face cadou omologului său ucrainean, Oleksi Reznikov, o machetă a tancului Leopold 2, Kiev, la 7 februarie

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a efectuat o vizită-surpriză la Kiev, unde a anunțat că Ucraina va primi peste 100 de tancuri de luptă de tip Leopard 1, mai vechi, de la Germania și alte două țări europene.

Tancurile urmează să fie livrate din Germania, Olanda și Danemarca, se arată într-o declarație comună a celor trei țări.

Pistorius a afirmat că, până în vară vor fi livrate între 20 și 25 de tancuri, aproximativ 80 până la sfârșitul anului și peste 100 în 2024, potrivit unei declarații a biroului ministrului ucrainean al Apărării, Oleksi Reznikov.

Ministerele german, olandez și danez ale apărării au anunțat, de asemenea, că vor oferi instrucție și ajutor pentru operarea tancurilor Leopard 1.

Pistorius, care a preluat funcția de ministru al apărării în urmă cu mai puțin de trei săptămâni, s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu ministrul apărării Oleksi Reznikov în timpul vizitei sale.

„Primul Leopard 2 a ajuns la Kiev”

„Mulțumesc lui @Bundeskanzler colegului meu Boris Pistorius și poporului german. Coaliția tancurilor mărșăluiește... spre victorie!” scria Reznikov pe Twitter.

Reznikov spunea, prezentând o machetă, că primul tanc Leopard 2 a ajuns la Kiev. „Vor fi mai multe”, a adăugat el.

Deciziile privind furnizarea de tancuri Leopard 1 sunt importante pentru Ucraina, a afirmat Zelenski, adăugând, în cadrul unei conferințe de presă cu Pistorius: „Nu vrem să cedăm inițiativa Rusiei”.

Guvernul german a declarat săptămâna trecută că a aprobat exportul de tancuri de luptă Leopard 1 către Ucraina, însă purtătorul de cuvânt al guvernului care a făcut anunțul a refuzat să comenteze numărul de tancuri care vor fi exportate.

O declarație comună emisă de Ministerul Economiei și Ministerul Apărării a precizat că a fost aprobat exportul a până la 178 de tancuri de luptă principale Leopard 1A5 către Ucraina. Declarația a adăugat că numărul exact care va fi livrat „depinde de lucrările de întreținere necesare”.

### Vezi și... ### Tancurile occidentale: „o parte vitală a rețetei” în lupta Ucrainei contra forțelor ruse

Leopard 1 nu sunt la fel de avansate ca Leopard 2 pe care Germania și alte țări s-au angajat să le trimită Ucrainei luna trecută, după ce Statele Unite au fost de acord să trimită tancuri M1 Abrams. Germania a ezitat inițial să furnizeze tancuri Leopard sau să permită altor țări care au tancuri Leopard să le trimită Ucrainei.

Pregătiri pentru o nouă ofensivă rusească?

Ucraina le-a cerut aliaților occidentali arme mai eficiente pentru a face față trupelor rusești invadatoare care continuă să lanseze atacuri de-a lungul liniilor de front din estul Ucrainei. Armata de la Kiev a raportatc că au avut loc mai multe atacuri pe 7 februarie, în timp ce oficialii ucraineni continuă să avertizeze că Moscova se pregătește pentru o nouă ofensivă în regiune.

Armata rusă a lansat șase rachete și 24 de atacuri aeriene în ultimele 24 de ore, potrivit Statului Major General al armatei ucrainene în dimineața zilei de 7 februarie. Statul Major General a raportat, de asemenea, 75 de salve de artilerie, inclusiv asupra unor ținte civile din regiunile estice și sud-estice Harkov, Donețk, Dnipropetrovsk și Kherson. Militarii ucraineni afirmă că s-a înregistrat un număr nespecificat de victime civile.

Ulterior, Pavlo Kirilenko, șeful administrației militare regionale din Donețk, a transmis că bombardamentele care au avut loc în timpul nopții în regiunea Donețk, au ucis o persoană și au rănit alte cinci.

Statul Major General afirmă că 1030 de soldați ruși ar fi fost uciși în Ucraina în perioada de 24 de ore, însă statisticile referitoare la victime sunt imposibil de verificat.

Noile lupte au loc după ce guvernatorul din Luhansk, Serhi Haidai, a declarat că Rusia își întărește efectivele din estul Ucrainei înaintea unei posibile noi ofensive.

„Vedem desfășurate tot mai multe rezerve rusești pe direcția noastră, vedem că sunt aduse tot mai multe echipamente de luptă”, a afirmat Haidai pe 6 februarie într-o declarație televizată. „Iar muniția adusă este utilizată altfel decât înainte - nu mai este vorba despre bombardamente non-stop. Au început să economisească, pregătindu-se pentru o ofensivă la scară largă", a susținut Haidai.

Serviciul britanic de informații al apărării susținea în informarea din 7 februarie că armata rusă a încercat probabil de la începutul lunii ianuarie să reînceapă operațiuni ofensive majore menite să captureze părțile din Donețk deținute de Ucraina. Cu toate acestea, trupele rusești au câștigat prea puțin teritoriu, deoarece „le lipsesc munițiile și unitățile de manevră necesare pentru o ofensivă reușită”, a afirmat acesta.

Zelenski a spus că trupele ucrainene luptă împotriva încercărilor armatei ruse de a înconjura orașul Bakhmut și de a penetra sistemul defensiv al orașului. De săptămâni întregi au loc lupte intense în jurul orașelor Bahmut, Soledar și Vuhledar, a declarat cancelaria președintelui ucrainean.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat la 7 februarie că operațiunile militare „progresează cu succes” în zonele din jurul Vuhledar și Bahmut. Vorbind în timpul unei întâlniri cu oficiali din domeniul apărării, el a numit alte șapte așezări din regiunea Donețk pe care forțele rusești le-ar fi „eliberat” recent, inclusiv Soledar.