Vizită-surpriză la Kiev a președintelui german Steinmeier

Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, 25 februarie 2022

Președintele german Frank-Walter Steinmeier a sosit la Kiev într-o vizită-surpriză în dimineața zilei de 25 octombrie, a declarat purtătorul său de cuvânt.

Steinmeier, care a ajuns în capitala ucraineană cu trenul, urmează să se întâlnească cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski mai târziu în cursul zilei.

### Vezi și... ### Premierul ucrainean se află la Berlin în căutarea unui sprijin militar suplimentar

Este prima vizită a lui Steinmeier de când Rusia a început invazia Ucrainei la 24 februarie, dar este a treia încercare a președintelui german de a se deplasa la Kiev.

Săptămâna trecută, Steinmeier și-a amânat în ultimul moment o călătorie planificată în Ucraina, din motive de securitate. Președintele german plănuise, de asemenea, să viziteze Kievul împreună cu președinții Lituaniei, Poloniei, Letoniei și Estoniei la mijlocul lunii aprilie, dar i s-a spus să nu vină.

Kievul luase această decizie pe fondul unor critici susținute la adresa legăturilor lui Steinmeier cu Moscova și a eșecului său în perioada în care a fost ministru de externe de a ține cont de avertismentele vecinilor din Europa de Est ai Germaniei cu privire la amenințarea agresiunii rusești.

De asemenea, Steinmeier a provocat indignare la Kiev în zilele care au urmat invaziei rusești, oferind doar 5000 de căști ca ajutor militar. Steinmeier a susținut anterior o politică de „detensionare” față de Rusia, dar a recunoscut în urma invaziei Moscovei că această politică a fost o greșeală. De atunci, Germania a început să ofere Ucrainei consistente ajutoare militare.

### Vezi și... ### Șefa diplomației germane Annalena Baerbock a sosit sâmbătă la Kiev într-o vizită surpriză