Vlad Filat va candida la prezidențialele din toamnă

Vlad Filat a fost premier în perioada 2009-2013

Fostul premier și liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, va candida pentru funcția de președinte al R. Moldova la alegerile din 20 octombrie 2024.

Candidatura lui Filat a fost anunțată, luni, printr-o postare scurtă pe Facebook. Aceasta a fost înaintată de Biroul Permanent Central al PLDM pe 31 mai. Totodată, PLDM va participa în calitate de concurent electoral la referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024, fără a preciza dacă va pleda pentru sau contra aderării Moldovei la Uniunea Europeană.

Filat a revenit în fruntea PLDM în 2020, la un an după ce a fost eliberat din închisoare în dosarul „frauda bancară”.

În luna mai, el a participat la o întâlnire cu mai mulți lideri ai opoziției, care ar fi discutat o strategie comună pentru alegerile din toamnă și ar fi încercat să identifice un candidat comun. Întâlnirea a fost organizată de fosta jurnalistă Natalia Morari, aflată într-o relație cu Veaceslav Platon, un om de afaceri fugar, căutat de justiția din Moldova pentru presupuse crime financiare.

Printre politicienii care au anunțat deja că vor candida la scrutinul din 20 octombrie sau că ar intenționa să se înscrie în competiție se află actuala șefă a statului, Maia Sandu; fostul ministru de Externe, Tudor Ulianovschi; liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi; fostul premier Ion Chicu, lider al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei; fondatorul Platformei Demnitate și Adevăr (DA), Andrei Năstase.

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, a spus că nu va participa în acest scrutin, dar deja se pregătește de alegerile parlamentare din 2025. Fostul președinte al țării și liderul principalului partid de opoziție, socialistul Igor Dodon, încă nu a anunțat ce va face la următoarele alegeri.

📰 Europa Liberă este și pe Google News