Vlad Țurcanu: „Recordurile lui Igor Dodon în materie de servilism față de Rusia produc revoltă”

O strîngere de mînă la Soci...

Interviul dimineții cu un fost consilier prezidențial despre raporturile de vasalitate între președinția Moldovei și cea Rusiei.

Igor Dodon se expune din nou, în mod premeditat, acuzațiilor că a comis fapte cel puțin incompatibile cu statutul său de președinte al Republicii Moldova. Mai întâi a acceptat, împreună cu delegația pe care a condus-o la Moscova, să revină la Chișinău cu un avion oferit gratis de autoritățile ruse sau, cum s-a mai relatat, de Gazprom. Iar apoi a acceptat o medalie bătută la Comrat pentru meritele și contribuția sa la desfășurarea în autonomia găgăuză, acum cinci ani, a unui referendum declarat ilegal de autoritățile centrale ale R. Moldova. Punctul de vedere al comentatorului politic și fostului consilier prezidențial Vlad Țurcanu asupra celor întâmplate.

Your browser doesn’t support HTML5

Interviul dimineții: cu Vlad Țurcanu

Europa Liberă: Două noi întâmplări, cel puțin, ridică iarăși întrebări privind limitele pe care le poate sau nu depăși un șef de stat în Republica Moldova. Igor Dodon revine din vizita sa la Moscova pe calea aerului cu o navă oferită gratis de autoritățile ruse sau, potrivit unei versiuni, de concernul Gazprom. Revenit în grabă, pe ceață deasă, șeful statului merge la Comrat, încurajează și acceptă o medalie a autonomiei destinată celor care au pus umărul la desfășurarea, acum cinci ani, a unui referendum declarat ilegal și nul de autoritățile centrale. Să le luăm pe rând. Dvs. ce credeți despre acest cadou aviatic, despre cele întâmplate în general, dle Țurcanu?

Vlad Țurcanu: „Da, cred că trebuie să privim în context toate aceste întâmplări și dincolo de senzația de disconfort pe care o resimt tot mai intens diverși cetățeni ai Republicii Moldova în legătură cu aceste acțiuni ale lui Igor Dodon la Moscova, e un caz care poate deveni unul de manual, apropo, ar trebui să vedem și partea bună a lucrurilor.

Recordurile pe care le atinge Igor Dodon în materie de servilism față de Rusia, chiar dacă au devenit, din păcate, un fel de rutină, nu încetează să producă revoltă în societatea moldovenească. Și am văzut zilele acestea asemenea exclamații de dezaprobare față de acest mod în care înțelege Igor Dodon să se poziționeze față de președintele Vladimir Putin, care mod nici măcar nu ne folosește și nici nu ne va folosi, pentru că oricine îi cunoaște măcar un pic pe ruși știe că această țară nu dorește să aibă în persoana Republicii Moldova un partener, ci un vasal.

Noi am încercat să devenim parteneri în anumite perioade ale scurtei istorii a Republicii Moldova, dar cred că mai curând de un asemenea partener are nevoie Moscova, așa cum este Igor Dodon. Și Igor Dodon adâncește această percepție pe care o au

Igor Dodon confundă ceea ce numim abilitate diplomatică cu această supunere oarbă ...

rușii față de foștii lor sateliți, pentru că următorul lider politic care va ajunge să discute cu oficialitățile ruse va fi respins la prima încercare de a se purta demn.

Igor Dodon confundă ceea ce numim abilitate diplomatică cu această supunere oarbă și neplăcută pentru unii cetățeni. Asemenea tip de raporturi nu mai funcționează, așa cum poate a văzut Igor Dodon când era pionier.

Vedeți că nici Alexandru Lukașenko nu se mai umilește în felul acesta, chiar dacă Rusia și Belarusul sunt mai apropiate decât Republica Moldova cu Rusia. Și vreau să vă spun că n-am văzut nici la summiturile CSI la care am participat nici un președinte care să se fi înjosit așa de mult cum se înjosește Igor Dodon.”

Europa Liberă: Totuși, un „gest frumos”, cum a spus dl Dodon despre avionul oferit. Mită la nivel înalt, „mită politică” recunoscută deschis, „pasibilă de pedeapsa cu închisoarea”, cum apreciază unii dintre observatori, ce e această acceptare a navei oferite de autorități sau de un concern?

Vlad Țurcanu: „Se mai întâmplă la un asemenea nivel ca președinții să-și facă unii altora niște servicii chiar de genul acesta. Nu cred că e un caz ieșit din comun acesta că a venit Igor Dodon cu un avion al Gazprom-ului. Deși bineînțeles că totul trebuie să fie transparent și ca cetățenii Republicii Moldova să primească explicații pe marginea acestui lucru.

Eu aș califica și acest eveniment, și altele, cum ar fi anunțul despre faptul că Igor Dodon aduce de la

Eu aș califica și acest eveniment ca o mostră de provincialism...

Moscova un KAMAZ, o autobasculantă ca o mostră de provincialism, până la urmă. Și ne-am fi așteptat ca după aproape 30 de ani de la destrămarea Uniunii Sovietice să fi înțeles mulți dintre noi câte ceva despre modul în care funcționează relațiile internaționale, iar dacă ne poziționăm în felul acesta, atunci automat ne plasăm într-o zonă din care ieșim foarte greu în lumea civilizată și dacă e să ne uităm la modul în care suntem tratați în Occident, de exemplu, atunci multe lucruri se întâmplă și decurgând din această poziție pe care și-o asumă Igor Dodon și alții până la el, pentru că nu este singurul. Și alții s-au umilit de o manieră sau alta. Pur și simplu, Igor Dodon a depășit niște limite în raport cu politicienii de dinainte.”

Europa Liberă: Există voci, dle Țurcanu, și Dvs. probabil le-ați văzut, care zic că alți oficiali, de la curți mai mari, au plătit, inclusiv cu postul, cu cariera politică, dacă nu chiar cu libertatea, pentru lucruri mai inofensive. Ce fel de linii roșii are totuși în Republica Moldova un șef de stat? Și credeți că s-a depășit o linie roșie?

Vlad Țurcanu: „Eu cred că s-au depășit linii roșii mult mai devreme, dar Igor Dodon deocamdată este în continuare cultivat și tolerat pentru aceste acțiuni ale sale mai deosebite, să le numim așa în mod eufemistic, pentru că în continuare el folosește centrul lui politic de la Chișinău, chiar dacă acum am putea admite că este oarecum în corzi, aceste atacuri care au intervenit în ultima vreme asupra sa, inclusiv din partea lui Ilan Șor, ne vorbesc despre faptul că i se pregătește încă de ceva timp un fel de alternativă și acum probabil a venit timpul ca și Igor Dodon să înțeleagă că va trebui să se facă responsabil pentru anumite acțiuni pe care le-a admis, dar nu știm când va interveni acel moment, mai devreme sau mai târziu cu siguranță; pentru că iată momentul pe care l-ați invocat mai devreme cu acea medalie pe care a primit-o Igor Dodon din partea Irinei Vlah vorbește despre fie incapacitatea instituțiilor de forță, de securitate de a interveni, fie de lipsa de dorință a instituțiilor de a interveni pentru a pune capăt unor acțiuni legate de un eveniment ilegal, așa cum a fost acel referendum din 2014, insistându-se în continuare pe acel eveniment ilegal de așa manieră publică la care participă și Igor Dodon. Ni se arată în felul acesta că de dragul unor aranjamente politice se pot depăși niște linii roșii...”

Europa Liberă: Cum înțelegeți, pe de altă parte, atitudinea unor televiziuni ruse, care, așa cum s-a văzut ieri în video-urile care s-au difuzat copios pe rețele, l-au luat în derâdere într-un fel pe Igor Dodon? E cam prima dată când se întâmplă în așa stil și în așa proporții, ca să zic așa.

Vlad Țurcanu: „Cu ocazia aceasta, Igor Dodon a putut să constate că în relația cu Moscova lucrurile nu sunt așa de simple cum poate și-ar fi imaginat. Adică nu e îndeajuns să juri credință ca lucrurile să se rezolve rapid și eficient.”

Europa Liberă: E un semn asta că a intervenit o schimbare în atitudinea Moscovei?

Vlad Țurcanu: „E o confirmare a modului în care Moscova îi percepe pe sateliții săi, așa cum spuneam și mai devreme. Deci nu se rezolvă nimic în linii mari, decât doar că primește un automobil, o autobasculantă KAMAZ, în linii mari pe dimensiunea

Acest stil rudimentar și servil adoptat de Igor Dodon în raport cu Moscova este bun atâta vreme cât dă randament ...

economică nu se rezolvă nimic, doar că între timp trebuie să înduri și niște umilințe, și niște ironii, dar scopul acestei călătorii la Moscova pentru Igor Dodon din nou a fost unul electoral ca și altele, anterioare, iar scopul scuză mijloacele.

Acest stil rudimentar și servil adoptat de Igor Dodon în raport cu Moscova este bun atâta vreme cât dă randament, iar ironiile de pe parcurs pot fi trecute cu vederea de către un politician hârsit totuși, pentru că Igor Dodon, dincolo de toate aceste „minunății” cu care nu încetează să ne uimească, are totuși o oarecare experiență și știe să încaseze, ca un boxer în ring.”

Europa Liberă: Acceptarea decorației pentru un referendum declarat ilegal de către autoritățile Republicii Moldova. Ați reaminti adineauri de această întâmplare. Procuratura Generală a dispus, la acea vreme, în 2014, începerea urmării penale împotriva organizatorilor. Aveți cunoștință cumva dacă ancheta a evoluat în vreun fel și dacă îl poate viza?

Vlad Țurcanu: „Nu, nu cunosc. Doar că aș ține să vă amintesc că în acea perioadă era o lată guvernare și instituțiile nu erau supuse unei singure persoane, așa cum se întâmplă în linii mari astăzi. Faptul că și acel dosar, și altele au fost trecute în rezervă, ca să spun așa, ne strică în continuare și alimentează apariția pe scena politică din Republica Moldova a unor alte personaje, cum ar fi Ilan Șor, care încearcă în continuare să surpe ceea ce cu atâta greu și grijă s-a acumulat la temelia Republicii Moldova. Mă refer la dezideratele din Declarația de Independență, care, practic, sunt anulate prin asemenea acțiuni care nu cadrează în niciun fel cu cadrul legal.”

Europa Liberă: L-aș cita, dle Țurcanu, aici pe fostul președinte al Comisiei juridice a Adunării Populare de la Comrat, Ivan Burgudji. Zicea d-lui când a avut loc acest eveniment cu înmânarea distincției: „R. Moldova a declarat că nu recunoaște rezultatele referendumului. Astăzi președintele republicii a confirmat că referendumul nostru este legal cu toate consecințele ce decurg”. Ce valoare mai are faptul că autoritățile centrale au declarat ilegal atunci acel referendum, de vreme ce chiar șeful statului pune cruce cumva pe această decizie?

Vlad Țurcanu: „Bine, când spuneți „șeful statului”, atunci ar trebui să relativizăm puțin, pentru că ar trebui să ne imaginăm reala putere pe care o deține Igor Dodon în acest stat. După aceea, eu sunt încrezător că toată această poveste ușor ireală pe care o traversăm în ultimii doi-trei ani nu se va întinde la nesfârșit și mai devreme sau mai târziu se va reuși punerea în rechizitoriu a tuturor acțiunilor sau cel puțin măcar unora dintre cele mai grave, așa încât să venim la normalitate.”

Europa Liberă: Înainte sau după scrutin?

Vlad Țurcanu: „S-ar putea ca nici după alegeri, pentru că toate lucrurile grave care s-au întâmplat în Republica Moldova în ultimii ani se vor soluționa nu dintr-odată, ci în timp. Este important ca o mare parte a cetățenilor să realizeze importanța acestei schimbări despre care toată lumea vorbește și pe care se pare că și-o dorește, dar până atunci, până să ajungem la aceste dosare mari despre care vorbim, trebuie să se inducă normalitate la alt nivel, la nivelul politic, în primul rând, pentru că multe lucruri s-au întâmplat în Republica Moldova sau au trenat din cauza sau datorită voinței politice.”