Vladimir Putin a semnat un decret ce prevede mărirea efectivelor armatei ruse

Militari ruși la parada de Ziua Victoriei în Piașa Roșie de la Moscova, 9 mai 2022.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret ce prevede mărirea efectivelor armatei ruse de la 1,9 milioane la 2,04 milioane de militari. Decretul intră în vigoare la 1 ianuarie anul viitor, relatează Reuters.

Moscova a ezitat să facă public numărul total al militarilor pierduți în Ucraina, dar la câteva săptămâni după începerea invaziei a raportat un număr de 1.351 de militari ruși uciși în timpul luptelor.

### Vezi și... ### De ce mulți dintre soldații ruși refuză să lupte în războiul din Ucraina

Occidentul spune însă că acum acest număr ar putea fi de zece ori mai mare, în timp ce guvernul de la Kiev susține că ar fi ucis sau rănit în conflict cel puțin 45.000 de militari ruși.

Kievul a ezitat și el să publice numărul de militari ucraineni uciși în conflict, dar luni, șeful forțelor armate ucrainene a raportat aproape 9.000 de militari uciși pe front, într-una din rarele actualizări ale acestui număr făcute de autoritățile ucrainene de la începerea războiului.

Decretul lui Putin nu spune cum anume se va realiza creșterea numărului de militari, dar a cerut guvernului să aloce bugetul necesar.

Reuters citează raportul anual al Institutului internațional pentru studii strategice care spune că la începutul acestui an Rusia avea 900.000 de militari activi și 2 milioane de rezerviști în ultimii cinci ani.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Zelenski: „Ciaplîne e azi durerea noastră”