Vladimir Putin a spus, după dialogul cu Olaf Scholz, la Moscova, că țara lui nu vrea război în Europa

Președintele rus Vladimir Putin a spus marți că Moscova este pregătită de discuții cu Statele Unite și NATO privind limitarea desfășurării de rachete și transparența în domeniul apărării.

După discuții cu cancelarul german Olaf Scholz, la Moscova, Putin a spus că țara lui nu vrea război în Europa, dar a descris situația din regiunile estice, separatiste ale Ucrainei ca „genocid” și a cerut rezolvarea conflictului de acolo prin procesul de pace de la Minsk.

La o conferință de presă cu Scholz, Putin a mai spus că Rusia a decis să retragă parțial trupe din vecinătatea Ucrainei și că întrevede o anumită posibilitate de a continua discuțiile cu occidentul asupra cererilor de securitate ale Moscovei.

Putin a spus că Rusia este gata să se angajeze în consultări pentru limitarea desfășurării de rachete cu rază medie de acțiune în Europa, transparența exercițiilor militare și alte măsuri de sporire a încredere, dar a insistat asupra nevoii ca Occidentul să accepte principalele cereri ale Moscovei.

Liderul rus a notat însă că până acum SUA și NATO au respins măsurile propuse de ruși, inclusiv închiderea porților NATO pentru foste republici sovietice ca Ucraina.

Putin a spus că chestiunea primirii sau neprimirii Ucrainei în alianță, chiar dacă occidentul o califică drept nefiind urgentă, trebuie rezolvată acum.

Declarația liderului rus a venit la puțin timp după ce Ministerul rus al Apărării a anunțat fără detalii, marți, o retragere parțială a trupelor participante la manevre militare, contribuind la speranța că o invazie rusească în Ucraina nu este iminentă.

Cancelarul german a repetat la Moscova, ca și luni la Kiev, că extinderea spre est nu este pe agenda actuală a NATO, și că unele puncte din cererile de securitate ale Rusiei merită discutate. El a insistat că sunt încă deschise canalele pentru rezolvarea crizei pe căi diplomatice.

Scholz a criticat pe de altă parte, la discuțiile cu Putin, întemnițarea politicianului de opoziție Alexei Navalnîi, ca și obstacolele ridicate de autoritățile ruse în calea funcționării în Rusia a companiei germane de presă pentru străinătate Deutsche Welle.