Vladimir Putin cere garanții juridice de securitate de la Statele Unite și NATO

Președintele rus Vladimir Putin a cerut din nou discuții „imediate” cu Statele Unite și NATO cu privire la garanții juridice de securitate pentru Rusia, pe fundalul tensiunilor sporite cu privire la Ucraina.

Putin și-a reiterat cererea în timpul unor convorbiri telefonice purtate cu omologii săi finlandez și francez pe 14 decembrie. Potrivit unui comunicat al Kremlinului, liderul rus i-a spus președintelui francez Emmanuel Macron că Moscova dorește discuții imediate cu țările occidentale pentru a preveni extinderea NATO spre est.

El a făcut afirmații asemănătoare în convorbirea cu președintele finlandez Sauli Niinisto, a cărui țară nu face parte din NATO. În ultimele săptămâni, Ucraina și susținătorii săi occidentali au acuzat Rusia că masează trupe în apropierea graniței ucrainene, în posibile pregătiri pentru un atac. Oficialii ruși dezmint că Moscova ar pregăti vreo ofensivă, acuză la rândul lor Ucraina de provocări și insistă că Rusia are dreptul să-și amplaseze trupele oriunde dorește pe propriul teritoriu.