Putin spune că va decide „azi” dacă recunoaște „independența” regiunilor separatiste din estul Ucrainei, stârnind reacții de îngrijorare

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și președintele Rusiei, Vladimir Putin (colaj)

Președintele rus Vladimir Putin a spus că va decide „astăzi” dacă recunoaște sau nu „independența” teritoriilor controlate de separatiștii sprijiniți de Moscova în regiunile Donețk și Luhansk din estul Ucrainei, stârnind reacții de îngrijorare la Kiev și în țările occidentale. Putin a făcut anunțul în timpul unei reuniuni televizate a Consiliului de Securitate, luni, 21 februarie, convocată în urma unui apel adresat cu câteva ore mai devreme președintelui rus de către liderii separatiști din cele două regiuni ucrainene.

### Vezi și... ### LIVE UCRAINA | Vladimir Putin recunoaște independența regiunilor Luhansk și Donețk

Decizia s-ar putea dovedi decisivă pentru Europa, în condițiile în care Kievul și liderii occidentali avertizează că un atac militar rusesc asupra Ucrainei ar putea fi iminent, peste 150.000 de soldați ruși fiind concentrați în apropierea graniței. Kievul a reacționat la declarația lui Putin spunând că „întreaga lume” urmărește acțiunile Rusiei privind recunoașterea entităților autoproclamate și că „toată lumea este conștientă de consecințe”.

### Vezi și... ### Posibilitatea unei întâlniri timpurii între Joe Biden și Vladimir Putin, sub semnul întrebării

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a remarcat, într-un mesaj pe Twitter, că există „multe emoții”, dar a adăugat că „tocmai acum ar trebui să ne concentrăm cu calm pe eforturile de detensionare. Nu există o altă cale”. Kuleba a declarat mai devreme că i-a îndemnat pe membrii Consiliului de Securitate al ONU să se întrunească în temeiul unui articol din așa-numitul memorandum de la Budapesta „pentru a discuta acțiuni urgente menite să ducă la dezescaladarea situației” și „măsuri practice pentru a garanta securitatea Ucrainei”.

Ambasadorul SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Michael Carpenter, a declarat că recunoașterea de către Rusia a zonelor din estul Ucrainei aflate în afara controlului guvernului ar fi „deplorabilă” și ar trebui condamnată.