Vladimir Putin: Destrămarea URSS a fost destrămarea Rusiei istorice

Your browser doesn’t support HTML5

Ce lucruri „sovietice” s-au mai păstrat încă în Moldova de astăzi?

Președintele rus Vladimir Putin a descris căderea Uniunii Sovietice în 1991 drept dispariția „Rusiei istorice”, un comentariu care ar putea alimenta speculațiile cu privire la intențiile sale de politică externă pe fondul masării a zeci de mii de trupe rusești în regiunile de la granița cu Ucraina.

„A fost dezintegrarea Rusiei istorice sub numele de Uniunea Sovietică”, a spus Putin despre destrămarea Uniunii Sovietice în 1991, în timp ce vorbea într-un film documentar numit Rusia - Istorie recentă, care a fost difuzat la televiziunea de stat pe 12 decembrie.

Putin, fost agent al serviciului de securitate sovietic KGB, a deplâns și în trecut prăbușirea Uniunii Sovietice, numind-o „cel mai mare dezastru geopolitic al secolului al XX-lea”.

Comentariile din documentar dezvăluie însă cât de mult simte că destrămarea Uniunii Sovietice a subminat puterea Rusiei.

Comentariile din documentar vin într-un moment foarte tensionat al relațiilor cu Occidentul.

Your browser doesn’t support HTML5

Moldova, Ucraina, Georgia: țări independente sau cioburi de URSS?

În 2014, Rusia a anexat abuziv peninsula ucraineană Crimeea după care a început să sprijine activ milițiile separatiste din estul Ucrainei - un conflcit în care au murit până acum peste 13.200 de oameni.

În ultimul timp, Occidentul este preocupat și de masarea neobișnuită de forțe rusești în regiunile de graniță cu Ucraina, acuzând Moscova că vrea să destabilizeze țara vecină, eventul chiar să lanseze o incursiune militară.

Oficialii ruși spun că țara are dreptul de a-și muta forțele oriunde dorește în țară și neagă că pregătește vreun atac împotriva Ucrainei. Moscova acuză la rândul său Alianța Nord-Atlantică de acțiuni care provoacă Rusia și cere insistent ca NATO să se angajeze printr-un act juridic că renunță la extiderea spre est (vizată fiind în primul rând Ucraina).

Adjunctul Ministerului de Externe, Serghei Riabkov a părut să împingă și mai mult poziția Rusiei pe 13 decembrie, avertizând că va exista o confruntare dacă Statele Unite și NATO nu vor da garanțiile pe care le cere Moscova.

Atât administrația de la Washington, cât și oficialitățile NATO argumentează că nu pot dicta niciunei țări să renunțe la aspirațiile de integrare euro-atlantică.