Vladimir Putin extinde domeniul de aplicare al doctrinei nucleare a Rusiei

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a sugerat de mai multe ori că Rusia ar putea apela la armele nucleare dacă Occidentul se implică în războiul din Ucraina.

Președintele rus, Vladimir Putin, a spus că un atac convențional asupra Rusiei de către orice țară care este susținută de o putere nucleară va fi tratat ca un atac comun. Declarația a fost făcută la o reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei la care s-a discutat revizuirea doctrinei nucleare.

Doctrina nucleară actuală a Rusiei spune că armata poate folosi arme nucleare în cazul unui atac nuclear al unui inamic sau al unui atac convențional care amenință existența statului.

Versiunea revizuită a documentului spune că Rusia ar putea folosi arme nucleare ca răspuns la un atac convențional care reprezintă o „amenințare critică la adresa suveranității noastre”, a spus Putin.

„Se propune ca agresiunea împotriva Rusiei de către orice stat non-nuclear, dar cu participarea sau sprijinul unui stat nuclear, să fie considerată ca un atac comun asupra Federației Ruse”, a mai declarat președintele Rusiei la 25 septembrie.

Acesta a mai precizat că condițiile pentru tranziția Rusiei la utilizarea armelor nucleare sunt, de asemenea, clar fixate și a adăugat că Moscova va lua în considerare o astfel de mișcare dacă va obține informații de încredere despre începutul unui atac transfrontalier în masă prin aer din partea aviației strategice și tactice, a rachetelor de croazieră, a dronelor și a armelor hipersonice.

Putin a mai spus că lista statelor și alianțelor militare supuse descurajării nucleare ar trebui extinsă, dar nu a menționat ce țări vor fi adăugate.

Șeful biroului președintelui ucrainean, Andrii Ermak, a denunțat revizuirile.

„Rusia nu mai are niciun instrument pentru a intimida lumea în afară de șantajul nuclear”, a spus Andrii Ermak, pe 25 septembrie, pe Telegram. „Aceste instrumente nu vor funcționa”.

De la invadarea Ucrainei, în februarie 2022, Vladimir Putin a amenințat în mod repetat Occidentul cu arsenalul său nuclear pentru a-l descuraja să sprijine Kievul.

Revizuirile anunțate de Vladimir Putin vin în timp ce președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, solicită permisiunea aliaților săi occidentali de a le folosi armele cu rază mai lungă de acțiune pentru a lovi adânc teritoriul rusesc.

Schimbarea urmează avertismentului lui Putin către Statele Unite și alți aliați NATO că permiterea Ucrainei să folosească arme cu rază mai lungă de acțiune furnizate de Occident pentru a lovi teritoriul rusesc ar însemna că Rusia și NATO sunt în război.

Știre preluată de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te