Fruntașii socialiștilor și chiar președintele Igor Dodon cer semnarea de urgență a unui nou acord de coaliție cu ACUM, după ce câțiva deputați ai acestui bloc au făcut opinie separată în mai multe chestiuni, votând altfel decât a decis majoritatea parlamentară. Analistul occidental Vladimir Socor crede că este nevoie de o asemenea întelegere pe termen mediu și lung pentru a fi agisurată o bună guvernare a Republicii Moldova.
Your browser doesn’t support HTML5
Vladimir Socor: „Despre o înțelegere în cadrul coaliției s-a vorbit imediat după schimbarea după merit de la începutul și mijlocul lunii iunie. Singurul document semnat de participanții la coaliția de la guvernare este acea înțelegere temporară, care nu are un caracter de agendă politică, ci un caracter pur tehnic. Ea definește pașii pe care participanții la înțelegere aveau să-i facă imediat după ziua de 8 iunie cu scopul de a instala noua guvernare. Deci, o serie de pași tehnici, pe termen scurt, o săptămână-două, fără agendă politică și fără agendă de guvernare.”
### Vezi și... ### Președintele Igor Dodon a propus ca PSRM și Blocul ACUM să semneze un nou acord de colaborare, care sa fie peste programele de partidEuropa Liberă: Prioritatea era deoligarhizarea.
Vladimir Socor: „Prioritatea rămâne deoligarhizarea, dar înțelegerea temporară, încheiată pe 8 iunie avea în vedere
Prioritatea rămâne deoligarhizarea ...
pașii tehnici pentru a instala noua guvernare în următoarele, cel mult, câteva săptămâni. Acum e vorba de a încheia un acord de guvernare care să prevadă măsuri concrete pentru guvernarea țării, măsuri luate de comun acord.”
Europa Liberă: Dar măsurile acestea nu se regăsesc în programul Guvernului?
Vladimir Socor: „E vorba de o înțelegere politică între partide. Guvernul depinde de partide. Guvernul este emanația partidelor, șefii de partide se înțeleg între ei pentru a determina politica Guvernului. Aceasta se face în toate coalițiile și aici, în Germania, și în multe alte țări occidentale coalițiile sunt bazate pe acorduri care prevăd
Aceste acorduri de coaliție întotdeauna au un caracter de acomodare reciprocă între partide cu viziuni diferite, fiecare dintre partidele participante renunță la o parte din propriile viziuni, cel puțin pe durata existenței coaliției pentru a face posibilă guvernarea în comun...
eșalonat, etapizat, deseori în amănunte, pașii comuni pe care îi va face guvernarea. Și aceste acorduri de coaliție întotdeauna au un caracter de acomodare reciprocă între partide cu viziuni diferite, fiecare dintre partidele participante renunță la o parte din propriile viziuni, cel puțin pe durata existenței coaliției pentru a face posibilă guvernarea în comun. Și de multe ori asemenea acorduri de coaliție necesită compromisuri politice.
În lumea post-sovietică din care încă mai face parte și R. Moldova, noțiunea de compromis este o noțiune privită cu suspiciune, cu neîncredere, e chiar respinsă. Compromisurile ar fi, chipurile, imorale. În realitate, în viața politică normală, europeană, compromisurile sunt esența guvernărilor de coaliție. Cele mai multe țări europene sunt guvernate de guverne de coaliție, foarte rar sunt guverne monopartite.”
Europa Liberă: Unii simpatizanți ai Partidului Socialiștilor au declarat Europei Libere că o asemenea înțelegere ar trebui să existe, pentru că se apropie alegerile generale locale, după care la anul vor fi alegeri prezidențiale. Credeți că chiar până atunci ar putea să fie ochit acest plan de a guverna între PSRM și ACUM?
Vladimir Socor: „Și liderii socialiști, și liderii Blocului ACUM s-au pronunțat de multe ori în favoarea încheierii unui acord de coaliție. Întrebarea este: care vor fi termenii, care vor fi acomodările reciproce și care va fi durata unui asemenea acord? Partidul Socialiștilor preferă o durată mai lungă, pe durata eventual a unui întreg ciclu electoral, liderii Blocului
În absența unui acord, fiecare politician din coaliție poate s-o ia razna și să-și exprime propriile sale viziuni, deoarece nu există un cadru comun agreat de toate părțile...
ACUM se pronunță pentru un acord de un an sau poate chiar mai mult, cu posibilitatea prelungirii, în funcție de rezultatele care se vor vedea în primul an de existență a acestui acord.
Încheierea unui acord este un lucru absolut normal și este chiar indispensabil, pentru că în absența unui acord, fiecare politician din coaliție poate s-o ia razna și să-și exprime propriile sale viziuni, deoarece nu există un cadru comun agreat de toate părțile.”
Europa Liberă: Deja au și fost păreri separate pe care le-au anunțat anumiți deputați din Blocul ACUM. Dvs. credeți că s-a început o scindare în sânul PPDA, PAS și cei care au venit din partea societății civile?
Vladimir Socor: „Sper că nu va apărea o scindare, dar, înainte de a răspunde la această întrebare, să vedem care este caracterul guvernării actuale de coaliție. Este o guvernare fără precedent în istoria R. Moldova, deoarece
Componența coaliției reflectă un consens social pe o platformă comună, cerută de societate...
ea îmbrățișează cel mai larg spectru al opiniilor existente în societatea din R. Moldova. Componența coaliției reflectă un consens social pe o platformă comună, cerută de societate. Este o guvernare a refacerii după dezastru, este o guvernare de urgență, guvernarea aceasta reflectă așteptările societății, ca guvernarea, politicienii care participă la ea să prezinte o agendă unificatoare a ieșirii din criză. Guvernarea actuală, de asemenea, reprezintă o deideologizare a vieții politice în R. Moldova.
Viața politică a fost dominată timp de mulți ani de o politică a ideologiilor. Pro-Rusia sau pro-Occident nu însemna neapărat o politică de natură conștientă, sistematică pentru apropierea de o parte sau alta. Ea se reducea până recent la simple lozinci, deoarece politicienii nu aveau nici interesul, dar nici capacitatea și cunoștințele pentru a implementa adevărate politici publice. Iată de ce actuala coaliție este caracterizată de o acomodare reciprocă între parteneri cu viziuni proprii, iar divergențele de viziuni sunt accentuate mai mult de către Blocul ACUM decât de Partidul Socialiștilor.”
Europa Liberă: Exact. Ar putea să se scindeze Blocul ACUM?
Vladimir Socor: „Există această dorință. Ea s-a manifestat în ultimele câteva zile printr-o avalanșă de articole pe website-urile care îl sprijineau odinioară pe Plahotniuc și care acum propagă același mesaj, potrivit căruia liderii coaliției – Maia Sandu, Andrei Năstase – și majoritatea
Această avalanșă de articole are același scop pe care l-a avut și pe vremea lui Plahotniuc – scopul de a scinda Blocul ACUM ...
Blocului ACUM nu ar fi suficient de români-patrioți, nu ar fi suficient de unioniști, nu ar fi suficient de anti-ruși în declarațiile lor din arena politică. Cred că această avalanșă de articole are același scop pe care l-a avut și pe vremea lui Plahotniuc – scopul de a scinda Blocul ACUM, de a scoate voturi unioniste din electoratul Blocului ACUM.”
Europa Liberă: Bănuiesc că Dvs. ați citit analiza lui Iulian Chifu de la București - „Republica Moldova zdruncină liniile roșii ale României”. Ce ați înțeles din această analiză/articol?
Vladimir Socor: „De a despărți, de a scoate voturi unioniste din electoratul Blocului ACUM. Eu nu cred că aceste două sau trei website-uri exprimă poziția Guvernului României. Deși tonalitatea lor autoritară și cu avertismente,
România încă nu și-a definit politica în mod coerent față de R. Moldova...
și lecții, și tunete, și fulgere poate să dea impresia că reprezintă politica de stat a României. Nu este cazul. România încă nu și-a definit politica în mod coerent față de R. Moldova.
După dezastrul cu Plahotniuc, Bucureștiul încă urmează să-și definească politica. El va face acest lucru după alegerile prezidențiale din România, nu înainte și va dura câtva timp chiar și după alegerile prezidențiale din România, iar până atunci diferite cercuri din România exprimă viziunile proprii. Este o continuitate între politica pro-Plahotniuc de până recent și politica actuală îndreptată spre scindarea Blocului ACUM.”
Europa Liberă: Din observațiile Dvs., se vor întruni opinii suficiente pentru a se ajunge la declanșarea unor alegeri parlamentare anticipate?
Vladimir Socor: „Se poate.”
Europa Liberă: Și pe cine ar avantaja declanșarea unui scrutin parlamentar anticipat?
Vladimir Socor: „Întâi să vedem care ar fi motivele care ar putea să provoace alegeri anticipate. Eu văd câteva riscuri. De exemplu, dacă președintele Dodon ar aduce la îndeplinire intenția sa de a celebra la sfârșitul lunii august aniversarea așa-zisei eliberări din 1944.”
### Vezi și... ### Mihai Druță: „Bate la ochi campania de discreditare a formațiunii ACUM”Europa Liberă: Pe 24 august?
Vladimir Socor: „Da. Așa-zisa eliberare din ‘44, ca și cea din ‘40, n-a fost nici un fel de eliberare, a fost o ocupație sovietică.”
Europa Liberă: Alt motiv care ar mai putea să apară?
Vladimir Socor: „Divergențe în privința programului convenit de către Guvern cu Fondul Monetar Internațional. Fondul Monetar Internațional cere măsuri fiscale destul de dure, cu costurile sociale respective. Trecuta guvernare, dominată de dl Plahotniuc, a lansat programe sociale ambițioase, demagogice, cu scopuri politice, programe neacoperite de resursele financiare din buget. Fondul Monetar Internațional cere un buget echilibrat, o cerință cât se poate de normală, dar, în același timp, consilierul economic al dlui Dodon, dl Ion Chicu, se ridică împotriva Fondului Monetar Internațional, adaugă niște așa-zise motive patriotice – nu trebuie să ne permitem asemenea amestec în treburile suverane –, iar dl Dodon pare să fie de acord cu poziția dlui Chicu. Deci este o chestiune care trebuie tranșată în coaliție.
### Vezi și... ### „Guvernul actual nu dă sarcini Guvernului nou”Anume din asemenea motive avem nevoie de un acord în cadrul coaliției, asemenea probleme sunt prin definiție tratate și rezolvate în cadrul coaliției conform unui acord. Deci sperăm ca acordul să fie încheiat cât mai curând pentru a crea un cadru în care asemenea divergențe pot fi rezolvate.”
Europa Liberă: De două luni, din momentul ce PD a acceptat să transfere puterea PSRM-ACUM, exponenții Partidului Democrat, deputații democrați care au spus că vor fi o opoziție constructivă continuă să critice această alianță între socialiști și ACUM, numind-o „coaliția Kozak”. În cel mai apropiat timp urmează la Moscova să se deplaseze șeful statului Igor Dodon și șefa Executivului Maia Sandu și șeful diplomației de la Chișinău Nicu Popescu, democrații vor critica și mai dur apropierea R. Moldova de Rusia după întreprinderea acestor vizite în capitala rusă. Ce credeți Dvs. despre felul cum încearcă cei de la putere să îmbunătățească, să reseteze relația dintre Chișinău și Moscova?
Vladimir Socor: „Dnii Plahotniuc, Candu, Diacov, Filip și echipa lor mai au o singură carte de jucat, cartea patriotismului antirusesc. Este o carte falsă, bineînțeles, care nu este proprie acestui partid, niciodată nu a fost proprie acestui partid, dar au jucat această carte cu scopuri politicianiste, de partid. În privința relației cu Rusia, mi se pare un lucru cât se poate de normal ca primul ministru, ministrul de Externe să aibă relații oficiale, la nivel oficial, deschis cu Rusia. Ministrul de Externe, Nicolae Popescu, a lucrat în instituții europene din Paris și din Londra, e un specialist foarte respectat în Europa și e un mare câștig pentru R. Moldova. Este absurd să-l bănuim de complicități cu Rusia.
### Vezi și... ### Nicu Popescu: „În niciun caz Uniunea Euroasiatică nu constituie un obiectiv de politică externă al R. Moldova”Despre interviul Maiei Sandu cu Agenția TASS din 30 iulie, care a stârnit foarte multă furie, mai mult teatrală, din partea celora care doresc să scindeze Blocul ACUM. Interviul Maiei Sandu din 30 iulie mi se pare cât se poate de profesionist și este un interviu pe care orice prim-ministru al unui stat care se respectă putea să-l acorde Agenției TASS. E vorba, printre altele, despre a desființa monopolul
Relațiile externe trebuie să aibă loc în mod oficial prin instituțiile statului, dar nu prin lideri de partide...
partidelor politice asupra relațiilor fie cu Rusia, fie cu Uniunea Europeană. Și Maia Sandu, și Igor Dodon au vorbit despre această depolitizare a relațiilor externe.
Relațiile externe trebuie să aibă loc în mod oficial prin instituțiile statului, dar nu prin lideri de partide. Până acum, dl Dodon a avut un monopol asupra relațiilor cu Rusia, iar partidele pro-occidentale, actualmente cele din Blocul ACUM – un monopol practic asupra relațiilor cu Uniunea Europeană, și nu se poate spune același lucru despre România, deoarece România i-a ținut la distanță pe liderii Blocului ACUM până în ultima zi a guvernării dlui Plahotniuc.
Revenind la ideea aceasta a desființării monopolului de partid asupra relațiilor externe, ar fi de salutat faptul că Igor Dodon, în calitatea sa de șef de stat, să călătorească în Occident și să se întâlnească cu omologii săi occidentali și de asemenea mi se pare un lucru foarte binevenit ca Guvernul Republicii Moldova, condus de Maia Sandu și având în componența sa un grup mare de miniștri cu educație în Occident să exercite influență asupra relațiilor cu Rusia.”
Europa Liberă: Ce ar trebui Maia Sandu să discute, de exemplu, cu dl Medvedev, omologul său rus sau chiar dacă eventual va fi programată o întâlnire cu liderul de la Kremlin Vladimir Putin. Pe de o parte, ei sunt cei care au susținut actuala coaliție de la Chișinău, iar pe de altă parte, în Rusia vedeți ce se întâmplă în relația putere-opoziție.
Vladimir Socor: „Da, desigur. Eu nu știu care va fi agenda vizitei dnei Maia Sandu la Moscova. Vizita va fi pregătită de dl Nicolae Popescu, el va vizita Moscova întâi pentru a pregăti vizita dnei Sandu. Nu știu care va fi aceasta, rămâne să vedem. Dna Sandu a precizat care ar fi unele doleanțe ale guvernării. O doleanță ar fi deschiderea accesului pe piețele Rusiei pentru produsele agricole ale R. Moldova. Cine poate fi împotriva acestui deziderat? Cum
Creșterea cotelor produselor agricole moldovenești în Rusia nu implică în nici un fel o inversare, nici măcar o diminuare a ponderii Uniunii Europene în exporturile R. Moldova...
spunea dl Nicolae Popescu într-un interviu, R. Moldova este deja, practic, încuiată în spațiul economic al Uniunii Europene. Foarte bine! Este cea mai bună încuietoare pe care putem s-o sperăm.
Creșterea cotelor produselor agricole moldovenești în Rusia nu implică în nici un fel o inversare, nici măcar o diminuare a ponderii Uniunii Europene în exporturile R. Moldova. Ar fi pur și simplu un adaos, un adaos, probabil, minor, dar un adaos care e important pentru mulți fermieri, pentru mulți producători agricoli din R. Moldova, mai ales cei din nord, care produc mere și alte fructe. Pentru ei este foarte important să obțină din nou acces pe piața Rusiei. Și să nu uităm că acești producători reprezintă și voturi.”
Europa Liberă: Demnitarii moldoveni și ruși vor discuta și despre dosarul transnistrean?
Vladimir Socor: „Și asta rămâne de văzut. Nu putem ști. Cu siguranță că dna Sandu va spune, cum a și spus și până acum de câteva ori, va spune un „nu!” răspicat federalizării. Nu putem să ne așteptăm ca demnitarii moldoveni care vizitează Moscova să înfrunte Moscova, să spună: „Noi suntem români!” sau „Noi vrem Unirea cu România”, sau i s-a reproșat Maiei Sandu că nu a mers destul de departe atunci când a declarat Agenției TASS că R. Moldova și România au o istorie comună, limbă, cu cultură comună, tradiții comune...”
### Vezi și... ### Maia Sandu: „Niciun guvern moldovean nu va fi de acord cu staționarea trupelor ruse pe teritoriul țării” (Tass)Europa Liberă: Dar înaintea dnei Sandu la Moscova merge Igor Dodon.
Vladimir Socor: „Sigur că da. El își va menține influența asupra relației cu Moscova, dar avem la guvernare o coaliție. E necesar ca și cealaltă parte a coaliției să exercite influență asupra relațiilor cu Moscova. Eu m-aș simți mult mai confortabil să știu că partea de coaliție reprezentată de Blocul ACUM influențează și ea relația cu Moscova, nelăsând acest monopol dlui Dodon.
Și de asemenea ar fi foarte bine ca dl Dodon să
Diversificarea relațiilor este benefică R. Moldova ...
călătorească în Occident. N-avem nici un interes să lăsăm Rusiei posibilitatea nelimitată de a comunica cu Partidul Socialiștilor fără ca altcineva din afară să comunice cu Partidul Socialiștilor. Pe toate planurile, diversificarea relațiilor este benefică R. Moldova și este benefică, deoarece guvernarea actuală, cum spuneam adineauri, este cea mai reprezentativă din istoria R. Moldova.”