Expertul Institutului de Inițiative Strategice, Vladislav Kulminski, fost consilier în cabinetul fostei prim-ministre Maia Sandu, nu crede în șansele unei înlocuiri a guvernului socialist de la Chișinău cu un altul, reformator, votat de partidele opoziției pro-europene PAS și Platforma DA alături de Pro Moldova lui Andrian Candu și partidul Șor. Un asemenea guvern ar depinde de susținerea unor politicieni care au alte scopuri decât primele două formațiuni, spune Kulminki într-un interviu la Europa Liberă, de aceea ar fi sortit din start eșecului. În același interviu, Kulminski califică recentele plecări de deputați din PD ca fiind o răzbunare a lui Vlad Plahotniuc pe Igor Dodon, pentru rolul jucat în înlăturarea sa de la putere în vara anului trecut, dar admite că cei doi ar putea și să ajungă la o înțelegere.
Vladislav Kulminski: „Acest scenariu nu este scris de forțele de centru-dreapta, nu este scris de Andrei Năstase și Maia Sandu, este scris de Șor și Plahotniuc și, parțial, de Candu contra dlui președinte Igor Nicolaevici Dodon. Și iată, între acești trei jucători, de fapt, se produce acum această luptă crâncenă pentru putere. Nu este exclus că ei pot să se înțeleagă. Eu sunt absolut convins că Șor și Plahotniuc cu puterea lor financiară sunt în stare să mai găsească 4-5 deputați chiar și în rândurile PSRM-ului, nu doar printre democrați și eu cred că ei vor avea un șir de deputați din actualul Parlament al Republicii Moldova care vor sta acolo la coadă după bani sau după anumite bunuri pe care pot să le ofere Șor și Plahotniuc.
Probabil este cel mai neprofesionist și probabil cel mai corupt parlament din toate parlamentele pe care le-a avut vreodată Republica Moldova.
Deci, părerea mea despre acest parlament este că probabil este cel mai neprofesionist și probabil cel mai corupt parlament din toate parlamentele pe care le-a avut vreodată Republica Moldova, spre regret. Și noi avem doar această aripă mică de 26 de deputați, cei din PAS și Platforma DA, care nu participă în aceste jocuri, care nu sunt implicați în această goană coruptă după putere, după scheme și concluzia mea este că în actualul parlament este pur și simplu imposibil să construiești o majoritate solidă și să ai un guvern reformator. Pur și simplu nu sunt oameni, nu sunt suficiente forțe și sunt prea puțini deputați care își doresc acest lucru, care își propun drept scop al activității lor să implementeze reforme serioase în Republica Moldova. Sunt prea puțini, de aceea eu cred că scopul principal trebuie totuși să fie alegerile parlamentare anticipate care, probabil, realist vorbind, pot să se producă după alegerile prezidențiale din Republica Moldova.
Dar în actuala componență a parlamentului e absolut imposibil să implementezi reforme serioase, pentru că acolo lumea vrea acces la fluxuri, vrea contrabandă, vrea resurse financiare și foarte puțini oameni, cum v-am spus, vor reforme adevărate. Deci, Maia Sandu și Andrei Năstase pur și simplu nu vor avea susținere pentru ceea ce vor să facă în Republica Moldova.”
Europa Liberă: Ce șanse dați totuși ca cei doi eventual să se lase tentați de ideea de a demite Guvernul Chicu, chiar dacă șanse de a se aduna în jurul unui alt guvern toate aceste forțe politice anti-socialiști, anti-Dodon sunt puține?
### Vezi și... ### Ștefan Gligor: „Soluția corectă erau anticipatele, un examen pentru clasa politică actuală extrem de coruptă”Vladislav Kulminski: „Da, sunt foarte puține șanse, adică sunt șanse destul de bune că acest guvern, Guvernul Chicu poate fi dat jos, fiindcă în ultimul timp noi vedem aceste dovezi care vin din mai multe părți cu ce anume se ocupă acest guvern: în plină pandemie se ocupă de contrabandă cu țigări, se ocupă de diferite scheme și noi deja avem dovezi clare și indubitabile că iată în ce anume este interesat acest guvern.”
Europa Liberă: La ce anume vă referiți? Ce aveți în vedere?
Vladislav Kulminski: „În spațiul public au apărut dovezi despre scheme cu contrabandă de țigări, au apărut dovezi despre diferite scheme care sunt implementate de către guvern, numiri în funcții importante, faptul că jumătate din Partidul Democrat, care crea aceste scheme pe timpul lui Plahotniuc acum este la guvernare, că acolo sunt Nichiforciuc cu Andronachi, cei doi care probabil au creat cele mai multe scheme în Republica Moldova. Acest fapt, după părerea mea, este destul de evident. Asta înseamnă că Guvernul Chicu e pur și simplu incompetent, spre marele nostru regret. Și da, acest guvern merită să fie dat jos.
### Vezi și... ### Pe urmele traficanților de valută, vameșii spun că au descoperit zeci de tone de hârtie de ambalat țigăriEu cred că Maia Sandu și Andrei Năstase în principiu ar putea vota pentru așa ceva. Însă pentru ca să fie votat un nou guvern, situația este mult mai dificilă, pentru ca să fie învestit un guvern nou, trebuie, în primul rând, să ai o majoritate reformatoare în cadrul parlamentului. Și iată această majoritate, cel puțin 52-53 de oameni din cadrul parlamentului, care ar avea un scop unic, o viziune comună ce trebuie de făcut în Republica Moldova, ce fel de reforme trebuie să fie implementate urgent, iată această majoritate lipsește și ea nu va apărea în cadrul acestui parlament, ea poate să apară doar în cadrul unui parlament nou, după alegeri parlamentare anticipate. Deci, da, Maia Sandu și Andrei Năstase în principiu ar putea vota pentru demiterea acestui guvern, dar eu nu văd nicio șansă ca să fie votat un alt guvern reformator acum, în condițiile actuale în Republica Moldova, pentru că, dacă să presupunem că 52 de deputați vor vota pentru acest guvern, cel puțin 30 sau 21 din aceiași deputați nu vor fi interesați în reforme, ei vor fi interesați în scheme, exact în ceea ce face acum Guvernul Chicu.”
Europa Liberă: Pe de altă parte, cei din Platforma DA au încercat să acrediteze ideea că ar merita de încercat de numit un guvern pro-european, dacă Șor și Candu ar cădea de acord să nu dețină ei funcții în acel guvern. Vi se pare realistă o astfel de idee?
Vladislav Kulminski: „Mi se pare că nu este. Da, este o idee nobilă, este o idee foarte interesantă, eu foarte mult aș vrea ca această idee să aibă sorți de izbândă, dar, spre regret, eu nu cred că ea se va întâmpla, pentru că un asemenea guvern va depinde de susținerea Partidului „Șor” și a grupului Candu. Corect? Și fără această susținere el nu va funcționa. Dar dacă, spre exemplu, dl Șor și dl Candu vor vrea să promoveze anumite interese, care, fără dubii, există în cadrul acestor două partide, dacă ei vor vrea să promoveze anumite interese personale, interese meschine, scheme etc., atunci acest guvern reformator va fi nevoit să accepte așa ceva, pentru că altfel nu va exista susținere în cadrul acestei majorități.
De aceasta eu zic că cea mai importantă condiție pentru existența unui guvern reformator care într-adevăr ar promova interesul național este existența unei majorități stabile în cadrul parlamentului care gândește la fel, care are același scop. Iată chestia asta lipsește și eu nu văd cum Partidul „Șor” și grupul lui Candu „Pro-Moldova”, cum ei ar putea promova așa ceva, pentru că, judecând după acțiunile lor din trecut, ei niciodată nu au fost în stare să promoveze interesul național.”
Europa Liberă: În același timp, există o serie de experți care leagă o eventuală demitere a guvernului cu aceste forțe cu o încercare a dlui Plahotniuc de a reveni în cărți și cred că ar fi păgubos după ce ai luptat atâta ca să-l dai afară din țară, acum să-i pui cumva cărțile pe masă. Dvs. cum priviți la astfel de opinie?
Vladislav Kulminski: „Eu sunt totalmente de acord cu această opinie, sunt sigur că dl Plahotniuc este acum în joc și el are o mână destul de puternică, și are cărți foarte puternice, și el joacă foarte și foarte dur, exact așa cum a făcut pe timpurile când el controla Republica Moldova în totalitate. Și acesta este un alt argument de ce Andrei Năstase și Maia Sandu trebuie să fie foarte prudenți în ceea ce fac, dar eu sunt sigur că ei așa și vor fi, în cadrul actualului parlament. Ei acum pot face doar anumite mișcări tactice, dar nu vor avea suficiente voturi sau suficientă susținere în parlament ca să construiască ceva strategic, ceva de lungă durată sau de durată medie.
### Vezi și... ### Tentația demiterii guvernului și „spectrul” lui PlahotniucÎn ceea ce privește dl Plahotniuc, eu sunt sigur că el joacă foarte dur, eu sunt sigur că el vrea să se răzbune asupra dlui Dodon, eu sunt absolut sigur că el nu a iertat acea trădare din iunie 2019, când dl Dodon, care, de fapt, a fost creat ca politician de către dl Plahotniuc, care a fost promovat în toate funcțiile de dl Plahotniuc, a fost ajutat să câștige alegerile prezidențiale de dl Plahotniuc și care, de fapt, îi este dator dlui Plahotniuc pentru tot ce are în politică, dar și în alte domenii, când el a aplicat această lovitură mortală dlui Plahotniuc în iulie 2019, eu nu cred că dl Plahotniuc va ierta așa ceva și sunt sigur că el se va răzbuna atunci când el va fi mai puternic, iar dl Dodon va fi mai slab. Și mi se pare că acest timp chiar vine în Republica Moldova, dar asta nu înseamnă că dl Plahotniuc face ceva pentru binele Republicii Moldova sau pentru Maia Sandu, sau pentru Andrei Năstase, asta înseamnă că el face asta pentru anumite scopuri, probabil pentru a redobândi controlul asupra fluxurilor bănești, asupra sistemului pe care el l-a creat și pe care îl cunoaște atât de bine. Adică asta nu înseamnă că, dacă pierde dl Dodon, cumva va câștiga dna Sandu sau dl Năstase.”
Europa Liberă: Pe finalul acestei discuții, dle Kulminski, aș vrea să vă întreb, pentru că mulți au acest sentiment că aceste discuții politice sunt pe un fundal total nepotrivit, când toată lumea se află în criză sanitară, l-am auzit recent pe șeful de la Organizația Mondială a Sănătății vorbind despre faptul că țările ar trebui să se pregătească pentru viitoare crize, pentru că nimic nu s-a oprit, totul este foarte sumbru în viitor legat de criza asta. Cum vi se pare Dvs., e un moment potrivit să se discute la Chișinău pe aceste teme politice, când toată lumea ar trebui să lupte cu pandemia?
Vladislav Kulminski: „Aceasta este politica moldovenească. Eu v-am zis că dl Plahotniuc și dl Șor vor aplica o lovitură foarte puternică dlui Dodon atunci când el va fi slab. Și acum, la etapa actuală, se vede că dl Dodon și Guvernul Chicu sunt foarte slabi, pentru că ei nu fac față acestei pandemii, ceea ce după părerea mea deja este evident și ca guvern ei sunt foarte slabi, pentru că ei nu pot veni cu un program clar de dezvoltare pentru Republica Moldova. Ei nici nu sunt în stare să definească coerent interesul național al Republicii Moldova și da, dl Plahotniuc și dl Șor, ceea ce e destul de cinic, eu sunt totalmente de acord, dar ei cred că acum este momentul potrivit să aplice această lovitură mortală dlui Dodon și guvernului care este condus de el.
### Vezi și... ### Occident sau Orient? Pe ce carte mizează politicienii în an electoral?Eu nu exclud că ei pot să se înțeleagă, adică ei pot redistribui anumite fluxuri și atunci totul pur și simplu va merg exact așa cum a mers în trecut. Cred că dl Dodon a făcut o greșeală fatală atunci când a dat jos Guvernul Sandu, sincer vă spun. Dacă atunci Republica Moldova ar fi avut cel puțin acea înțelegere că noi toți lucrăm să dezvoltăm Republica Moldova, noi toți lucrăm asupra anumitor probleme foarte concrete și nu ne axăm pe ceea ce ne dezbină, cred că atunci noi am fi avut o altă situație și răspunsul la această pandemie ar fi fost mult mai eficient, și societatea ar fi fost mai unită, dar dl Dodon a decis să preia toată puterea în Republica Moldova, pentru că lui îi place puterea, vrea să se simtă cel mai important om în acest stat și iată acum el achită bonul de plată pentru acea decizie, care, după părerea mea, a fost una foarte și foarte proastă.”