La Radio Europa Liberă continuăm să stăm de vorbă cu moldoveni din afara țării despre miza scrutinului anticipat din 11 iulie. Laura Munteanu este plecată de 8 ani în Franța și este cercetătoare în fizica particulelor elementare la Paris. Într-un interviu cu postul nostru de radio ea sugerează că tinerii ar trebui să se implice mai mult în viața politică a Moldovei.
Your browser doesn’t support HTML5
Laura Munteanu: „Ca și orice scrutin pe care l-am avut până acum, și acesta este foarte important. Suntem o țară tânără, care e în curs de a-și defini identitatea și mai ales cetățenii plecați peste hotare au o pondere imensă. Dar acest scrutin are o importanță cu atât mai mare, cu cât la ultimele alegeri am demonstrat că e posibil să introducem schimbări în clasa politică, am demonstrat în ce măsură diaspora poate să influențeze rezultatele alegerilor. Și de data aceasta cred că oamenii vor fi și mai optimiști, și mai încurajați, dat fiind rezultatele scrutinului din noiembrie.”
Europa Liberă: A câta oară votezi în străinătate?
Laura Munteanu: „Am votat la Londra, de două ori la Geneva, de două ori în Paris, o dată în Haga, deci, da, cel puțin, de vreo cinci-șase ori.”
Europa Liberă: Și e diferit să pui ștampila în buletinul de vot acasă sau peste hotare?
Laura Munteanu: „Aș participa la alegeri chiar și dacă aș fi acasă, dar peste hotare mă simt în continuare atașată de soarta părinților mei, care sunt acasă, a prietenilor și nu doar, ci pentru toți oamenii pe care i-am cunoscut în Moldova. Sunt niște alegeri foarte importante pentru mine, chiar dacă acum nu locuiesc în Moldova. Vreau ca țara noastră să aibă o perspectivă de dezvoltare din ce în ce mai bună și să-și facă un nume peste hotare, care să nu fie pus sub semnul întrebării, cum a fost de multe ori, în urma multelor schimbărilor politice pe care le-a suferit.”
Europa Liberă: De această dată unde vei vota?
Laura Munteanu: „Voi vota la Paris, mă aflu aici, mă voi vaccina cu o zi înainte, deci, voi vota la Paris de data aceasta.”
Europa Liberă: E un sacrificiu să votezi peste hotare?
Laura Munteanu: „Și da, și nu. Mă simt norocoasă pentru că locuiesc aproape de Paris și pot să mă duc fără mari dificultăți la urnele de vot, însă de fiecare dată când mă aflam peste hotare, căutam să-mi rezerv ziua alegerilor, pentru ca să mă pot duce în cel mai apropiat oraș, la o secție de votare. Știu că sunt zone unde nu sunt suficiente secții de votare, și e o problemă, am văzut exemplul multor prieteni de-ai mei, din Franța, care locuiau departe de orașele mari, departe de Paris, Lyon sau Marsilia, și care de câteva ori au renunțat să meargă la vot pentru că nu aveau cum se deplasa. Deci, știu că îi afectează pe mulți.”
Europa Liberă: Ești gata să stai o oră, două, trei, patru, dacă va fi nevoie?
Laura Munteanu: „Da, da, desigur! De obicei, încerc să urmăresc informațiile despre numărul de persoane de la fiecare secție de vot, astfel încât să nu merg odată cu toți, dar, totodată, pot să aștept și câteva ore, pentru că votul meu contează și sigur că vreau să-mi fac vocea auzită și să aștept oricât de mult ar trebui.”
Europa Liberă: De obicei, se spune că tinerii sunt cei mai indiferenți și că prezența lor e cea mai scăzută, când e vorba de alegeri. Ar exista o explicație de ce tinerii rămân mai pasivi?
Laura Munteanu: „Pentru că guvernarea actuală, parlamentul actual nu le oferă suficiente garanții că votul lor va fi luat în considerare sau că va avea o pondere suficientă.
Cred că rezultatele alegerilor din noiembrie i-au motivat pe mulți să iasă la vot, inclusiv tineri, care înainte nu voiau să voteze, și cred că această situație se va schimba. În plus, e cunoscut că mulți tineri nu sunt implicați în viața politică, așa că, pentru a-i motiva, trebuie să facem în așa fel ca Moldova să devină mult mai atractivă pentru ei.
Ar fi nevoie să fie mai multe voci tinere în parlamentul nou format .
Chiar dacă nu se vor întoarce ei în țară, au nevoie să știe că e o țară respectabilă, cunoscută, de care să fie mândri. Și atunci desigur că vor ieși să voteze. În plus, clasa noastră politică are o vârstă care nu corespunde cu cea a electoratului tânăr, deci, cred că ar fi nevoie să fie mai multe voci tinere în parlamentul nou format și cred că atunci tinerii se vor regăsi mai mult în politicienii pentru care vor vota.”
Europa Liberă: Peste hotare, așa se spune, s-ar afla un milion de cetățeni. Despre cât de mult ajută ei R.Moldova, în primul rând prin aceste remitențe pe care le transmit pentru cei aflați acasă, pentru că transferurile bănești constituie aproape 20 % din PIB. Dar se pare că, după ce se discută atât de mult despre banii primiți din străinătate, de la cei care muncesc acolo, tot atât de mult se discută și despre votul din diaspora. Ce va decide acest vot al diasporei în cadrul acestor alegeri de duminică?
Una din remitențele cele mai importante, participarea la vot a diasporei.
Laura Munteanu: „Eu cred că este una din remitențele cele mai importante, participarea la vot a diasporei. Alegerile din 11 iulie vor face din nou auzită vocea diasporei, inclusiv în R. Moldova, pentru că, așa cum știm, majoritatea cetățenilor, o bună parte din cei plecați, nu au plecat pentru că voiau să plece. Chiar dacă o parte au făcut alegerea de a se stabili cu traiul peste hotare, mulți o fac cu o anumită tragere de inimă. Și e important ca oamenii să-și poată comunica atât dezamăgirile, cât și speranțele, prin votul pe care-l vor da pe 11 iulie.”
Europa Liberă: Cei care participă la aceste alegeri, ei dau votul și pentru a reveni acasă? Și pentru ce condiții, totuși, cei aflați peste hotare ar decide să revină în R.Moldova? Bănuiesc că pentru tine nu e o prioritate acum revenirea acasă?
Laura Munteanu: „Da, o parte vor să se întoarcă și se simt în continuare rupți de la patrie, de la familie și le înțeleg perfect pe aceste persoane.
Oamenii se simt ca într-un microcosm, de care nimeni nu știe.
Eu am luat decizia de a pleca pentru că în mediul în care lucrez acum nu cred că am perspective acasă și va mai dura până să le am, dar mi-am pus serios întrebarea ce-ar putea să-i motiveze pe oameni să se întoarcă în țară și cred că într-o mare măsură ceea ce ar putea să-i împiedice pe alții să plece, pe alții să-i determine să rămână, iar pe alții să se întoarcă, ar fi promovarea imaginii țării noastre peste hotare.
Pentru că chiar din interiorul Moldovei oamenii nu-și dau seama de impactul pe care-l are Moldova pe plan internațional, nu-și dau seama de vizibilitatea pe care o are Moldova, și au dreptate, pentru că într-o anumită măsură, nu avem vizibilitate și oamenii se simt ca într-un microcosm, de care nimeni nu știe.
Și cred că în momentul în care vom reuși să îmbunătățim imaginea țării noastre în afara țării, vom motiva mai mulți oameni să fie mândri de locul în care se află și să-i determine să rămână sau să se întoarcă și să contribuie la dezvoltarea ei.
În plus, cred că și rezultatele alegerilor din noiembrie, și cele care vor avea loc pe 11 iulie, sper că le vor da un motiv în plus să vadă că vocea lor contează și că au motive să fie implicați în procesul politic, și că votul fiecăruia nu este în van.”
### Vezi și... ### Ana Butucea (Italia): Forța de influență a diasporei este la fel de importantă ca votulEuropa Liberă: În următorii patru ani, cei 101 deputați care vor fi aleși pe 11 iunie, vor decide ei soarta R. Moldova, și pentru cei plecați, și pentru cei rămași. Ce subiecte ar trebui să se găsească pe agenda următorului legislativ?
Laura Munteanu: „În primul rând, ar trebui să continue lupta cu corupția și reformarea instituțiilor statului, mai ales că, după această criză sanitară pe care a trăit-o întreaga lume, cu atât mai mult ar trebui să se acorde atenție egalității sociale, dezvoltării serviciilor sociale în Moldova, să avem grijă de oamenii care au fost atinși în mod deosebit de această criză.
Cred că următorul parlament ar trebui să se focalizeze pe inițiative culturale și turistice, să se ocupe de imaginea țării noastre, să nu capitalizeze doar pe problemele noastre, dar și pe avantajele și motivele care fac din acest loc un loc special.
Avem un capital uman greu de estimat.
În special aș vrea să insist pe necesitatea dezvoltării științei, care este unul din motivele din care am plecat din țară. Cred că știința, și mai ales cercetarea în domeniul învățământului superior și, în general, știința fundamentală, ar trebui dezvoltată, pentru că avem un capital uman greu de estimat și asta e foarte important, deoarece ar contribui enorm la vizibilitatea țării noastre și peste hotare, și chiar la creșterea valorii noastre pe plan intern.”
Europa Liberă: Ce ar trebui să facă guvernanții ca să-i motiveze pe cei tineri să nu plece sau pe cei plecați să-i facă să revină acasă?
Laura Munteanu: „Ar trebui să le ofere anumite garanții, o anumită stabilitate politică, ar trebui
(Politicineii) să investească în schimbări durabile.
, care nu vor fi anulate în cazul în care guvernul sau parlamentul se va schimba în următorii câțiva ani. Ar trebui să se ocupe de viitorul oamenilor, mă refer la pensiile actuale, cât și la pensiile la care care pot spera oamenii care se gândesc să se întoarcă acum de peste hotare. Deci, ar trebui să ofere suficiente garanții că un viitor în Moldova este posibil și nu este o speranță fragilă.”
Europa Liberă: Pentru că ești tânără, ce salariu l-ar motiva pe un tânăr de vârsta ta ca să rămână în R.Moldova?
Laura Munteanu: „Desigur, depinde de domeniul de activitate, de locul unde oamenii lucrează. Cred că ar fi necesar un salariu din care o treime, cel puțin, permite ca o persoană să-și plătească cheltuielile de zi cu zi, de exemplu chiria apartamentului, plățile comunale, cheltuielile alimentare și cele legate de sănătate, astfel încât să-i rămână suficient ca să poată trăi o viață în afara nevoilor sale primare.”
Europa Liberă: Pe 27 august se vor împlini 30 de ani de la proclamarea independenței. În aceste trei decenii s-a vorbit despre o Moldovă depopulată, despre o Moldovă capturată, despre o Moldovă deposedată de un miliard de dolari din sistemul bancar. Cum vezi viitorul R.Moldova, cum ai vrea să arate R.Moldova în următorii patru sau chiar zece ani?
Laura Munteanu: „Aș vrea să fie un viitor sigur, pe care oamenii și-l pot imagina pentru mai mult de un an sau doi, Moldova ar trebui să continue pe traiectoria ei actuală, de apropiere de UE, pentru că avem foarte multe lucruri de învățat de la astfel de țări. Cred că avem de învățat și din erorile lor, dar, cu siguranță, pentru o țară tânără, în dezvoltare, cred că ar trebui să ne sprijinim pe exemplul țărilor din Vest. Dar și să colaborăm în continuare cu vecinii noștri de la Est, precum Ucraina, precum Georgia, de la care putem învăța despre provocările actuale, prin care trecem împreună.”
Europa Liberă: Dar cine ar avea nevoie mai mult, R.Moldova de UE sau UE de R.Moldova?
UE ar avea foarte multe de câștigat printr-o alianță strategică cu R.Moldova, dar, din păcate, nu este un caz ușor de argumentat.
Laura Munteanu: „UE ar avea foarte multe de câștigat printr-o alianță strategică cu R.Moldova, dar, din păcate, nu este un caz ușor de argumentat în fața multor europeni care nu au auzit niciodată de țara noastră. Cu siguranță, noi am avea de câștigat imediat de la o astfel de apropiere cu UE.”
Europa Liberă: Care ar fi beneficiile?
Laura Munteanu: „Am putea să ne reformăm sistemul de educație, sistemul de sănătate, sistemul economic într-un mod durabil, bazat pe exemple de succes ale UE, precum și pe exemplele care au avut mai puțin succes, să ne inspirăm și din mișcările actuale, de exemplu cele de extremă dreaptă.
Am vedea cum am putea să dezvoltăm jurnalismul politic în Moldova, cultura, sistemul nostru de educație, în general, care este la baza creșterii unei societăți active și conștiente din punct de vedere politic. Deci, putem să ne inspirăm atât din succesele lor, cât și din eșecurile lor.
Eu cred că R.Moldova are un viitor doar dacă la conducerea acestui sat vor fi oameni înțelepți, conducători plini de înțelepciune.”