Olivia Roșca este studentă la Drept la București , la universitatea privată „Nicolae Titulescu” dar și una din tinerele, plecate la studii, care ar vrea să se întoarcă în R. Moldova. În opinia ei, tinerii „ambițioși”, cu experiența de peste hotare, ar putea aduce adevărata schimbare. Până atunci însă, „sunt cumva obligați” să plece, să-și facă viitorul în alte țări.
Un interviu în seria „Vocea diasporei”, din cadrul emisiunii electorale speciale a Europei Libere, realizată de Valentina Ursu.
Your browser doesn’t support HTML5
Olivia Roșca: „În noiembrie am făcut abia primul pas spre schimbare și, pentru că președintele nostru are nevoie și de un sprijin pro-occidental pentru această schimbare, nu vom reuși fără un parlament și nemijlocit fără un guvern care să facă acest pas, pe care-l așteptăm atât de mult noi toți.”
Europa Liberă: Alegătorii, atunci când au buletinul de vot în mână sunt agenții schimbării. Dar pentru că se discută atât de mult despre nevoia unei schimbări, în ce ar consta această schimbare?
Pentru mine schimbarea ar însemna să pot să revin acasă...
Olivia Roșca: „Din perspectiva mea, în calitate de studentă peste hotare, nu contează unde m-aș afla, la Paris sau la București, cred că aș spune aceleași cuvinte: pentru mine schimbarea ar însemna, în primul rând, că eu, ca cetățean al R.Moldova, să pot să revin acasă, să pot să am un viitor pe măsura așteptărilor mele acasă, împreună cu familia mea, împreună cu părinții mei, împreună cu colegii și prietenii mei; să avem o țară prosperă.
Noi deja avem o țară prosperă, din punct de vedere cultural, dar cred că am putea să lucrăm mai mult la latur politică, economică și socială. Mai este mult de lucru, dar cred că am început bine.”
Europa Liberă: În ultimii ani s-au tot auzit critici la adresa prezenței tinerilor la vot. Să fi fost indiferența de vină, să nu le fi păsat de viitorul care-i așteaptă, care e lămurirea că totuși tinerii nu se prezintă, nu s-au prezentat în număr foarte mare la alegeri până acum?
Olivia Roșca: „Mult a contat că tinerii sunt obligați, oarecum, de situație ca să plece din țară.”
Europa Liberă: De ce obligați?
Olivia Roșca: „Pentru că tinerii noștri vor un viitor prosper, vor salarii pe măsură, ca ei să poată să trăiască viața la care ei atât de mult aspiră, să poată să aibă pregătiri la nivel de liceu și de facultate cel puțin egale cu țările europene. Practic, asta se caută în afara țării, pentru a reveni acasă și a pune în practică tot ceea ce învățăm la moment.”
Europa Liberă: Dar se zice că plecarea e cea mai ușoară cale, de ce nu rămâneți aici să puneți umărul, să transpirați? Pentru că ați prețui cu mult mai mult viitorul dacă ați participa în procesul decizional, în politică, chiar.
Studii de calitate eu cred că se fac, la acest moment, peste hotarele țării.
Olivia Roșca: „Studii de calitate eu cred că se fac, la acest moment, peste hotarele țării noastre, dar așa cum am spus, eu tind și sper că toți cei care suntem peste hotare, în câțiva ani, o să ne întoarcem cu cunoștințele acumulate acolo și o să contribuim și noi mai departe la dezvoltarea prosperă a țării noastre.”
Europa Liberă: Și cu excepția educației, care e un domeniu important în care trebuie să se producă schimbări, care alte sectoare le găsiți importante pentru a se reforma?
Olivia Roșca: „Ar trebui să mai lucrăm și la latura economică, și la modul în care gestionăm momentan bugetul național al statului nostru și, pe lângă asta, ar mai trebui să lucrăm la locurile de muncă care sunt puse la dispoziție momentan pentru tinerii absolvenți ai facultăților, de exemplu.”
Europa Liberă: Și justiția?
Olivia Roșca: „Asta în primul rând ar trebui să se schimbe.”
Europa Liberă: Pentru că faci studii în acest domeniu, să te întreb, cum îți imaginezi tu o justiție reformată?
Cred că lucrurile se mișcă și în domeniul justiției.
Olivia Roșca: „Am avut fericita oportunitate, acum câteva luni, să merg și eu prin instanțele din R.Moldova, să asist și eu la câteva ședințe de judecată și pot să spun că, poate aparent o să sune clișeic, dar am văzut mari schimbări comparativ cu acum câțiva ani, mi se pare că mergem deja, cel puțin la nivel de judecătorii și la nivel de procuratură, eu cred că nu mai există corupția de altă dată, de acum câțiva ani, cel puțin. Eu cred că lucrurile se mișcă și în domeniul justiției. Mai lent, dar o să fie și mai bine.
De multe ori oamenii politici tind să facă mici modificări în domeniul justiției, pentru a le fi lor convenabil și pentru ca fiecare să-și ducă planurile, nu neapărat în binele țării, la bun sfârșit. Dar, așa cum am spus, eu cred că lucrurile astea, cu încetul, dar sigur, o să se schimbe.”
Europa Liberă: Și primele roade când pot fi culese, în lupta cu corupția?
Olivia Roșca: „Începând cu data de 11 iulie.”
Europa Liberă: Pentru că această confruntare politică pentru a accede în parlamentul R. Moldova este acerbă, 23 de concurenți electorali își doresc să obțină cât mai multe mandate în cadrul acestor alegeri parlamentare anticipate, cine din politicieni, din această mare armată a politicienilor ar merita să obțină mandatul de ales al poporului?
Probabil, niște oameni tineri și ambițioși, care au văzut cum e să trăiești peste hotare și au venit acasă pot să producă schimbarea.
Olivia Roșca: „Ce calități să aibă? În primul rând, să fie cinstit, atât cu colegii lui de partid, cât și cu poporul nostru, să fie capabil să înțeleagă nevoile cetățenilor și să găsească strategii concrete și exacte pentru dezvoltarea țării noastre, atât din punct de vedere economic, cât și al justiției, cât și politic. Probabil, niște oameni tineri și ambițioși, care au văzut cum e să trăiești peste hotare și au venit acasă exact pentru asta pentru ca să producă schimbarea.”
Europa Liberă: Pentru voi a devenit clar cine și cum înțelege, din rândul politicienilor, să obțină votul din diaspora?
Olivia Roșca: „Este destul de clar, dar eu cred că deja fiecare dintre noi este apt și capabil ca să-și ofere votul de încredere partidului care poate să acționeze conform nevoilor noastre în calitate de cetățeni.”
Europa Liberă: E ușor să știi cui trebuie să-i dai votul?
Olivia Roșca: „Nu zic că este neapărat ușor, dar pot să spun că este clar. Cel puțin, privind retrospectiv ultimele șase luni, la nivel de politică, este clar.”
Europa Liberă: Și ai putea anticipa prezența la urne, cel puțin acolo, la București, în ziua alegerilor parlamentare anticipate?
Olivia Roșca: „Eu cred că noi o să fim în număr mult mai mare decât am fost la alegerile prezidențiale, pentru că oamenii au văzut că au reușit, unindu-și forțele, să obțină rezultatul dorit. Și acum este, practic, timpul să facem un pas mult mai important decât cel din noiembrie – să susținem ceea ce noi deja am început. Și de asta cred, și sper să nu dau greș, că o să fim în număr mult mai mare.”
Europa Liberă: Dar ar exista o diferență între cum înțelege Moldova de acasă și Moldova din străinătate prezența, participarea și decizia care trebuie să fie luate în data de 11 iulie?
Olivia Roșca: „Da, dar totuși tind să cred că fiecare dintre noi o să discute cu părinții, cu bunicii, cu rudele apropiate și o să-i facă să înțeleagă că adevărul e puțin altul decât ceea ce cred unii oameni de acasă.”
Europa Liberă: Și Moldova de peste patru ani credeți că se va deosebi tare mult de Moldova din 2021?
Olivia Roșca: „Eu cred că da. Depinde cine o să ajungă, stânga sau dreapta, la putere, dar depinde și de oamenii care sunt acasă, depinde și de proiectele care urmează să se implementeze la noi în țară.după mine, calea și progresul proeuropean.”