Volodimir Zelenski face apel la partenerii Ucrainei să trimită echipamente de deminare

În prezent, minele și muniția neexplodată sunt răspândite pe aproximativ 20% din teritoriul țării, spune Volodimir Zelenski

Pe 12 august, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina are nevoie de mai multe echipamente de deminare și de capacitatea de a produce ea însăși astfel de echipamente.

Zelenski a vorbit despre pachetul de ajutoare anunțate la începutul acestei săptămâni de Azerbaidjan, care în care se află și un echipament de deminare.

„Ucraina are nevoie, de asemenea, de mașini de acest fel de la parteneri și este foarte important să creăm o bază de producție în Ucraina, astfel încât să ne putem curăța pământul de minele rusești”, a afirmat Zelenski care a adăugat că specialiștii ucraineni „detectează sute de obiecte explozive în fiecare zi”.

În prezent, minele și muniția neexplodată sunt răspândite pe o suprafață de 174 de mii de kilometri pătrați din Ucraina, adică aproximativ 20% din țară, a spus el. „Și cu cât avem mai multe mașini de deminare, cu cât avem mai multe drone speciale pentru deminare, cu atât mai activ vom putea restabili siguranța acelor zone”, a spus Zelenski.

La 7 august, Ministerul ucrainean al Economiei a anunțat că producătorii ucraineni și-au declarat disponibilitatea de a produce echipamente pentru deminare.

Zelenski scrisese anterior pe X (cunoscut anterior sub numele de Twitter) că mai multe țări europene s-au alăturat unei declarații a Grupului celor Șapte (G7) în sprijinul garanțiilor de securitate.

Este vorba despre Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Grecia, Islanda, Irlanda, Letonia, Olanda, Norvegia, Portugalia, România, Spania, Suedia și Republica Cehă, a precizat el.

„Acest lucru, împreună cu Formula Păcii, reprezintă un semnal că pacea va veni; agresiunea va eșua", a spus el.

VIDEO: O firmă ucraineană a dezvoltat cizme ieftine care pot ajuta la protejarea echipelor de deminare împotriva rănilor. Proprietarul Ihor Yefimenko spune că cizmele, care costă 400 de dolari și sunt imprimate 3D, sunt semnificativ mai ieftine decât importurile occidentale.

Your browser doesn’t support HTML5

Inginerii ucraineni imprimă 3D cizme anti-mină

Luna trecută, cele mai importante națiuni industriale din G7 au anunțat un cadru internațional care deschide calea unor garanții de securitate pe termen lung pentru Ucraina pentru a-și întări capacitatea de apărare împotriva Rusiei și pentru a descuraja viitoarele agresiuni ale Moscovei.

În declarația comună, la care G7 a precizat că și alte națiuni s-ar putea alătura, se precizează că acest cadru cuprinde elemente precum echipamente militare moderne și avansate, instruire, schimbul de informații și apărare cibernetică.

În schimb, Ucraina se va angaja să îmbunătățească politicile de guvernare, inclusiv prin reforme judiciare și economice și o mai mare transparență.