Volodimir Zelenski: Nimeni nu decide destinul Ucrainei fără să o consulte

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski

Președintele Volodimir Zelenski le-a cerut ucrainenilor să rămână calmi și uniți, în timp ce guvernul și liderii din întreaga lume își continuă ofensiva diplomatică pentru a evita o nouă agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei.

Vorbind în fața parlamentului pe 1 februarie, Zelenski a spus că „nimeni nu decide destinul Ucrainei fără să o consulte”, adăugând că speră ca la următoarea întâlnire a reprezentanților celor patru țări din formatul de negocieri „Normandia” (care include Ucraina, Rusia, Franța și Germania) să fie decisă dată unei reuniuni la vârf pentru a discuta o posibilă detensionare a situației de la granița ruso-ucraineană, unde Moscova a masat zeci de mii de militari și echipament militar greu.

### Vezi și... ### Mii de intelectuali ruși cer Kremlinului să evite declanșarea unui război împotriva Ucrainei

Tot marți, Zelenski a semnat decretul prin care armata ucraineană va crește cu 100 de mii de militari în trei ani. Vor fi majorate și salariile soldaților.

În parlament, Zelenski a mai spus că a discutat cu reprezentanți ai 80 de țări și organizații internaționale, care, potrivit acestuia, sprijină Ucraina în conflictul cu Rusia.

Între timp, la Moscova, un diplomat rus de rang înalt a negat informațiile că Rusia ar fi trimis la Washington un răspuns scris la o propunere a Statelor Unite privind modul cum poate fi soluționată criza legată de Ucraina.