Volodimir Zelenski, pe tema mineralelor rare pretinse de Donald Trump: Să facem un acord!

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski indicând locuri unde se află depozite de minerale, inclusiv rare, ale țării sale, în timpul interviului acordat vineri.

Președintele Volodimir Zelenski a spus vineri, într-un interviu acordat agenției Reuters, că este dispus să accepte un acord cu SUA pe tema mineralelor rare ucrainene, invocate recent de președintele SUA, Donald Trump, la schimb cu continuarea ajutorului american.

Liderul de la Kiev a analizat cu atenție o hartă, cândva clasificată, a zăcămintelor de minerale rare și altor minerale critice, pe parcursul interviului acordat vineri, 7 februarie, agenției de presă Reuters.

Asta în contextul în care luni, pe 3 februarie, președintele american Donald Trump a condiționat continuarea ajutorului SUA pentru Ucraina, pe viitor, de accesul la minerale rare ale țării atacate de Rusia.

„Căutăm să încheiem un acord cu Ucraina în care ei vor asigura ce le dăm noi cu mineralele lor rare și alte lucruri”, le-a spus Donald Trump jurnaliștilor.

În interviul acordat Reuters și publicat vineri, Volodimir Zelenski s-a arătat deschis la propunerea liderului de la Casa Albă.

„Dacă vorbim despre un acord, atunci să facem un acord, suntem în acord cu asta”, a spus Zelenski în interviu, subliniind în același timp nevoia Ucrainei de a obține garanții de securitate din partea aliaților săi ca parte a oricărei înțelegeri.

Reuters reamintește că Ucraina a susținut ideea de a pune la dispoziție mineralele sale rare pentru investiții vestice în toamna anului 2024, când Zelenski a prezentat „planul victoriei”, cu scopul de a-și asigura o poziție de forță în orice eventuală discuție cu Moscova.

Liderul de la Kiev a mai declarat în interviul din 7 februarie că sub 20% din resursele minerale ale țării, incluzând aproximativ jumătate din zăcămintele de elemente rare, sunt sub ocupație rusească.

Mineralele rare sunt esențiale în fabricarea magneților de înaltă performanță, a motoarelor electrice, dar și a electronicelor, iar Zelenski spune că Moscova ar putea să pună la dispoziție astfel de resurse pentru aliații săi Coreea de Nord și Iran, inamici ai SUA.

Liderul de la Kiev spune că țara sa este deschisă la un acord cu SUA pe tema mineralelor sale, dar își dorește în același timp întărirea garanțiilor de securitate.

„Trebuie să-l oprim pe Putin și să protejăm ceea ce avem – o regiune foarte bogată a Niprului, în centrul Ucrainei”, a declarat Zelenski.

În timpul discuției, președintele ucrainean a desfășurat o hartă, în biroul său de la Kiev, indicând numeroase depozite minerale, dar și o arie extinsă de pământ în estul țării, marcată ca conținând minerale rare.

El a evidențiat că țara sa deține cele mai largi rezerve europene de titan - folosite în industria aviatică și spațială, dar și de uraniu - utilizat pentru energie nucleară și arme. Multe dintre depozitele de titan apăreau în nord-vest, departe de linia frontului.

Reuters remarcă faptul că Ucraina și-a schimbat abordarea de politică externă odată cu perspectiva tranzacțională manifestată de noul președinte al SUA, Donald Trump.

Publicația adaugă însă că Zelenski a subliniat că Ucraina nu își cedează resursele pur și simplu, ci oferă un parteneriat cu beneficii reciproce.

„Americanii ne-au ajutat cel mai mult, așa că americanii ar trebui să câștige cel mai mult. Ar trebui să se bucure de această prioritate și o vor face. Mi-ar plăcea să discut cu președintele Trump despre asta”, a declarat el.

Liderul de la Kiev a adăugat că Rusia știe unde sunt resursele critice ale Ucrainei, din studii din perioada sovietică și care au fost duse la Moscova după ce Ucraina s-a desprins de URSS, în 1991.

Zelenski a adăugat că negociază cu partea americană și despre varianta folosirii de către SUA a unor depozite subterane ucrainene, extinse, pentru gaze lichefiate.

Volodimir Zelenski a spus că ar urma să participe la Conferința de Securitate de la Munchen, din 14-16 februarie, unde va participa și trimisul special al Casei Albe pentru Ucraina și Rusia, Keith Kellog.

Zelenski a spus că echipa sa este în contact constant cu echipa lui Kellog dar și a consilierului de securitate al administrației SUA, Michael Waltz.

El a mai subliniat că este esențial să se întâlnească în persoană cu Donald Trump, înainte ca acesta să se vadă cu Vladimir Putin, întrucât „altfel, ar arăta ca un dialog despre Ucraina, fără Ucraina.”

Donald Trump a declarat vineri, 7 februarie, că ar urma să se întâlnească cu Volodimir Zelenski săptămâna viitoare. Zelenski a transmis că prioritatea sa este să sublinieze nevoia Ucrainei de garanții de securitate ca parte a oricărui acord, pentru a preveni lansarea unei alte agresiuni, din partea Rusiei, în viitor.

Știre preluată de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te