„Ocupantul aruncă tot mai multe forțe în luptă pentru a sparge apărarea noastră”, a declarat Zelenski în discursul său video de noaptea trecută. El a adăugat că situația a devenit „foarte dificilă” în Bahmut, Vuhledar, Liman și în alte zone.
Orașul va avea apă și căldură
Avertismentul său a venit în timp ce ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halușcenko, anunța că alimentarea cu energie electrică a infrastructurii critice din orașul portuar sudic Odesa a fost restabilită. Furnizarea de electricitatea fusese întreruptă în urma unui incident la o substație.
„Alimentarea cu energie electrică a tuturor infrastructurilor critice a fost restabilită. Prin urmare, orașul va avea apă și căldură”, a scris Halușcenko pe Facebook. „Circa o treime dintre consumatorii din oraș au acum lumină”, a precizat el, fără a oferi mai multe detalii.
Înainte de aceasta, guvernatorul regional Maksim Marcenko anunța că 500 de mii de locuințe rămăseseră fără energie electrică în Odesa în urma unui grav accident la o substație de înaltă tensiune, confirmând relatările anterioare despre un incident la o instalație care fusese ținta loviturilor rusești.
„Un incident grav a avut loc la una dintre instalațiile energetice, care a provocat un incendiu”, a declarat el, adăugând că se iau măsuri de urgență. „În următoarele 24 de ore vor fi furnizate regiunii Odesa mai multe generatoare", a precizat el. „Pagubele sunt complexe și foarte grele, așa că este prea devreme pentru a face previziuni cu privire la finalizarea reparațiilor", a adăugat el.
Marcenko a mai spus că ministrul Energiei și șeful companiei naționale de energie Ukrenergo au fost trimiși la Odesa.
Premierul ucrainean Denis Șmîhal a afirmat și el că Odesa și zona din jurul orașului au rămas fără energie electrică după un accident la o substație de înaltă tensiune. „Situația este dificilă, amploarea accidentului este semnificativă, este imposibil să se restabilească rapid alimentarea cu energie electrică, în special pentru infrastructura critică”, a declarat Șmîhal pe Telegram. El a precizat că substația din regiunea Odesa mai fusese avariată de lovituri cu rachete rusești. Furnizorul de energie Ukrenergo a declarat că specialiștii săi lucrează pentru a repara instalațiile critice.
Între timp, o alertă antiaeriană pentru întreaga Ucraină din 4 februarie a fost anulată fără a fi raportate bombardamente rusești, în condițiile în care apărătorii ucraineni s-au confruntat cu noi atacuri ale trupelor Moscovei în regiunile estice Donețk și Luhansk în ultimele 24 de ore.
Alarma, care a durat aproximativ două ore în cursul dimineții, a fost a treia în două zile. Nici pe 3 februarie nu au fost raportate lovituri masive ale Rusiei asupra unor obiective civile și de infrastructură.
Armata anunță, pe de altă parte, că se pregătește o ofensivă masivă a Rusiei, în timp ce invazia neprovocată a Moscovei se apropie de împlinirea unui an și că luptele în Donbas s-au intensificat . „Inamicul continuă operațiunile ofensive în zonele Liman, Bahmut, Avdiivka și Novopavlivka din Donețk, suferind pierderi grele”, a consemnat Statul Major General al armatei ucrainene în buletinul informativ zilnic .
Luptele se dau de luni de zile pentru orașul Bahmut, unde valuri de atacatori ruși exercită o presiune tot mai mare asupra forțelor ucrainene. Martorii le-au spus corespondenților RFE/RL că în Bahmut au loc lupte de stradă, din casă în casă, la periferia orașului.
„Nimeni nu va ceda Bahmut!”
Președintele Volodimir Zelenski a afirmat pe 3 februarie că forțele ucrainene vor continua lupta pentru a se menține controlul asupra Bahmut.
„Nimeni nu va ceda Bahmut. Vom lupta atât timp cât vom putea. Considerăm Bahmut fortăreața noastră", le-a spus Zelenski liderilor Uniunii Europene care au venit la Kiev pentru a discuta despre cererea Ucrainei de a adera la bloc și despre un pachet suplimentar de sancțiuni împotriva Rusiei.
Your browser doesn’t support HTML5
Comentariile lui Zelenski vin după ce presa americană a relatat că Statele Unite au sfătuit Ucraina să se retragă din Bahmut. Oficiali americani citați de Bloomberg au declarat că acest lucru ar permite Kievului să își concentreze forțele pentru o ofensivă de primăvară.
Statul Major General a declarat la 4 februarie că armata ucraineană a respins, de asemenea, atacurile rusești în localitățile Grekivka, Nevske, Kreminna și Dibrova din regiunea Luhansk.
Forțele ruse au efectuat 20 de atacuri aeriene și trei atacuri cu rachete, a precizat armata, vizând infrastructura civilă din regiunile Harkov și Mikolaiv (Nikolaev), provocând victime în rândul populației civile.
Zelenski a declarat că forțele ucrainene „au o șansă” de a respinge o ofensivă rusă iminentă dacă vor fi aprovizionate cu armele occidentale potrivite, la timpul potrivit.
„Dacă livrările de arme sunt accelerate, în special arme cu rază lungă de acțiune, nu numai că nu vom abandona Bahmut, dar vom începe să îndepărtăm ocupanții ruși din Donbas", a spus el.
„Asistența militară trebuie accelerată”
Zelenski a declarat că sancțiunile europene ar trebui să vizeze asigurarea faptului că Rusia nu își poate reconstrui capacitatea militară.
Pe 4 februarie, Zelenski spunea că a discutat despre „extinderea în continuare a capacităților" armatei ucrainene în cadrul unei convorbiri cu prim-ministrul britanic Rishi Sunak. Zelenski a mai afirmat că i-a mulțumit lui Sunak pentru începerea pregătirii echipajelor ucrainene pe tancurile Challenger 2.
„Prim-ministrul a declarat că este preocupat ca echipamentul militar defensiv trimis de Marea Britanie să ajungă cât mai repede posibil pe inia de front", a precizat biroul lui Sunak într-o redare a convorbirii.
„Ambii lideri au fost de acord că este vital ca partenerii internaționali să își accelereze asistența acordată Ucrainei pentru a ajuta să profite de oportunitatea de a împinge forțele rusești înapoi”, se afirmă în comunicatul cancelariei lui Sunak.
Pe 3 februarie, Statele Unite au anunțat un nou pachet de ajutor militar de 2,2 miliarde de dolari pentru Ucraina. Acest transport va include rachete cu o rază de acțiune de două ori mai mare decât cea a rachetelor pe care le are acum Ucraina.
Bomba cu diametrul mic lansată de la sol (GLSDB) este inclusă în pachetul anunțat de Pentagon. GLSDB are o rază de acțiune aproximativ dublă față de cea a sistemului de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) deja furnizat.
Kievul solicită arme moderne mai puternice, inclusiv avioane de luptă F-16, chiar și după ce a obținut promisiuni din partea aliaților săi occidentali de a trimite tancuri, în timp ce forțele sale se pregătesc pentru un nou atac rusesc așteptat în est.
UE a anunțat la 3 februarie că își intensifică misiunea de instruire militară pentru Ucraina, ridicând-o de la un obiectiv inițial de 15 mii de soldați la până la 30 de mii.