Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că țara sa intenționează să continue exportul de cereale prin Marea Neagră în baza acordului mediat anul trecut de Turcia și ONU și denunțat luni, 17 iulie de Rusia.
Zelenski a reamintit că în iulie 2022, la Istanbul, s-au semnat de fapt două acorduri separate.
Unul dintre ele a fost semnat de Rusia împreună cu mediatorii, ONU și Turcia. Iar celălalt a fost semnat separat de Ucraina cu aceiași mediatori și fără participarea Rusiei.
„Nu ne este frică. Am fost abordați de companii care dețin nave și sunt dispuse să continue să livreze cereale dacă Ucraina este de acord să le lase să intre și Turcia să tranziteze”, a spus Zelenski citat de BBC.
### Vezi și... ### Rusia suspendă acordul care permite exportul cerealelor ucrainene prin Marea NeagrăÎntre timp, agenția Reuters a publicat câteva citate din scrisoarea oficială prin care Rusia anunță retragerea din acordul de export al grânelor ucrainene prin Marea Neagră. „ (...) garanțiile privind securitatea navelor cu cereale, emise de partea rusă, vor fi revocate”, se precizează în scrisoarea adresată agenției de transport maritim ONU Organizația Maritimă Internațională (IMO).
„Vor fi luate măsurile necesare pentru neutralizarea amenințărilor reprezentate de regimul de la Kiev în zonă [Marea Neagră], având în vedere provocările armate continue și încercările de a ataca obiective militare și civile ruse.”
### Vezi și... ### Doi morți în ceea ce Rusia numește „un atac ucrainean” asupra podului din CrimeeaIar agenția de stat rusă TASS cita luni, 17 iulie, un înalt oficial rus de la ONU, care susținea că decizia Rusiei de a nu prelungi acordul privind exportul cerealelor este definitivă și nu mai sunt planificate discuții, relatează Reuters.
Reacții internaționale
Rusia trebuie să reînnoiască acordul și să se angajeze să-l respecte în totalitate, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului britanic de Externe.
„Forțând unilateral prăbușirea [Acordului pentru cereale din Marea Neagră (BSGI)], Rusia a folosit hrana ca armă și împiedică cerealele să ajungă la cei care au cea mai mare nevoie de ele”, a spus purtătorul de cuvânt. „Marea Britanie condamnă încercarea flagrantă a Rusiei de a dăuna celor mai vulnerabili, ca parte a războiului său ilegal.”
Administrația americană a avertizat că decizia Rusiei de a-și suspenda participarea la acord „va înrăutăți securitatea alimentară și va afecta milioane de oameni”. Purtătorul de cuvânt al consiliului de securitate națională de la Casa Albă, Adam Hodge, a declarat: „Îndemnăm guvernul Rusiei să-și revadă imediat decizia.”
Decizia Rusiei de a se retrage din acordul privind exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră este un „act de cruzime”, a spus și ambasadorul Statelor Unite la ONU.
Vorbind cu reporterii de la sediul ONU din New York, Linda Thomas-Greenfield a acuzat Moscova că ține „ostatică umanitatea”.
Pe de altă parte, ambasadorul Chinei la ONU, Zhang Jun, a spus că speră că toate părțile vor găsi un compromis, într-o aparentă referire la plângerile Moscovei, care de luni de zile susține că exporturile ei de cereale și îngrășăminte nu ar beneficia de facilitățile prevăzute în același acord.