Volodimir Zelenski la Varșovia. Polonia trimite avioane de vânătoare MiG-29 în Ucraina

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki (stânga) și președintele ucrainean Volodimir Zelenski în timpul unei conferințe de presă comune la Kiev, la 24 februarie.

Președintele Volodimir Zelenski a sosit pe 5 aprilie în Polonia, unul dintre cei mai apropiați aliați occidentali ai Ucrainei, au anunțat oficialii de la Varșovia.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat miercuri, la Varșovia, că Ucraina dorește ca Polonia să devină un partener-cheie în vastul efort de reconstrucție a țării sale după încheierea războiului cu Rusia.

Vorbind în timpul unei călătorii la Varșovia la o conferință de presă alături de președintele polonez Andrzej Duda, Zelenski a invitat, de asemenea, companiile poloneze să vină în Ucraina înainte de sfârșitul războiului pentru a-și asigura o poziție mai bună pe piețele ucrainene.

Pe de altă parte, Polonia va trimite 14 avioane de vânătoare MiG-29 în Ucraina, a declarat miercuri președintele polonez în timpul conferinței de presă comune cu Volodimir Zeleneski.

„Patru avioane MiG-29 care au rămas în depozit au fost predate forțelor armate ucrainene în ultimele luni. Patru MiG-uri sunt date acum, deci opt în total", a declarat Andrzej Duda într-o conferință de presă. „Suntem pregătiți... să mai dăm încă șase care sunt în prezent în curs de pregătire. Presupunem că acestea ar putea fi transferate în curând”.

Între timp, forțele ucrainene continuă să opună o rezistență dură în est, unde trupele rusești încearcă de luni de zile să captureze Bahmut și alte câteva orașe-cheie din regiunea Donețk.

Bombardamentele rusești din cursul nopții au ucis patru civili au fost uciși, rănind alți 11 în regiunea Donețk, a declarat guvernatorul regiunii, Pavlo Kirilenko, pe 5 aprilie.

De asemenea, trei persoane au fost rănite de bombardamentele rusești în regiunea sudică Herson, a precizat administrația regională, iar o persoană a fost rănită în regiunea Sumi, au raportat oficialii locali.

Apărătorii ucraineni au respins peste 60 de atacuri rusești în ultimele 24 de ore, informează Statul Major General al Ucrainei în buletinul său zilnic din 5 aprilie, adăugând că majoritatea atacurilor au continuat să se concentreze asupra Bahmut, Avdiivka și Mariinka.

„Trebuia să fi plecat mai devreme”: Soldații ucraineni salvează civilii din Bahmut

Forțele rusești au lansat, de asemenea, un asalt nereușit asupra orașului Bohdanivka din regiunea Donețk, a precizat armata. Un total de 17 drone de fabricație iraniană au fost lansate de forțele Moscovei în cursul nopții, a raportat armata, fără a oferi detalii.

La Varșovia, Zelenski urmează să se întâlnească cu președintele Andrzej Duda și cu prim-ministrul Mateusz Morawiecki, a anunțat președinția poloneză. Polonia a avut un rol esențial în mobilizarea sprijinului militar și politic occidental pentru vecinul său estic de la începutul invaziei neprovocate a Rusiei, în urmă cu mai bine de un an.

De asemenea, Polonia a oferit Ucrainei un ajutor militar direct, inclusiv avioane de luptă MiG-29, dintre care unele au ajuns în Ucraina pe 4 aprilie, potrivit lui Przydacz.

Vizita lui Zelenski „ar trebui să fie considerată un semn de încredere și de mulțumire a Ucrainei față de Polonia și față de polonezi”, a declarat Przydacz pentru televiziunea poloneză la 4 aprilie.

Polonia găzduiește, de asemenea, aproximativ un milion de refugiați ucraineni, iar Zelenski, însoțit de Duda, urmează să se întâlnească la Castelul Regal din Varșovia cu unii dintre ucrainenii care și-au găsit adăpost în țara vecină.

La 4 aprilie, Zelenski a vorbit la telefon cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a discuta despre noi sancțiuni ale UE împotriva Rusiei pentru războiul din Ucraina. „Au fost abordate, în timpul discuției, și domeniile de sprijin pentru Ucraina, în special necesitatea de a pregăti cel de-al 11-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei”, a declarat biroul lui Zelenski pe 4 aprilie.

Pe 24 februarie, zi care a marcat aniversarea începutului invaziei Rusiei în Ucraina, UE a adoptat al zecelea pachet de sancțiuni de la începutul războiului, care conținea „măsuri restrictive specifice împotriva persoanelor și entităților care sprijină războiul, răspândesc propagandă sau livrează drone folosite de Rusia în război”.

Von der Leyen a scris pe Twitter după discuție că Ucraina va fi un subiect important în timpul întâlnirilor sale cu președintele chinez Xi Jinping la Beijing. Von der Leyen și președintele francez Emmanuel Macron vor vizita China în perioada 5 aprilie-7 aprilie.

În ajunul plecării sale la Beijing, Macron și președintele american Joe Biden au discutat la telefon despre China și și-au afirmat intenția de a implica conducerea chineză pentru a accelera încheierea războiului din Ucraina, a precizat președinția franceză.

### Vezi și... ### Macron în China și cum UE vrea ca tu să poți să nu-i mai răspunzi patronului în afara orelor de lucru