Voluntarii fac sobe pentru cei afectați de bombardamentele rusești din Ucraina

Voluntarii probează o sobă nouă în regiunea Nikolaev din Ucraina, pe 24 octombrie.

Un muncitor taie oțelul folosit pentru sobe.

Aceste plite care folosesc lemnul și cărbunele pentru gătit și încălzire sunt rodul unei inițiative a organizațiilor caritabile OperationAid și 4UA pentru a contracara impactul umanitar produs de atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice din Ucraina. . 

Urmările unui atac cu rachete rusești asupra unei substații electrice din regiunea ucraineană Rivne, la 22 octombrie.

De la începutul lunii octombrie, Kremlinul a început să vizeze cu predilecție rețeaua energetică a Ucrainei prin atacuri cu rachete și drone-kamikaze. Potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, 30% din centralele electrice ale țării au fost distruse, ceea ce a dus la întreruperi ale curentului electric în întreaga țară. 
 

Un voluntar de la OperationAid distribuie sobe locuitorilor dintr-un sat din regiunea Nikolaev, la 25 octombrie. 

Ludvig Ramestam, unul dintre fondatorii organizației caritabile suedeze OperationAid, a declarat pentru RFE/RL că sobele devin tot mai importante în întreaga Ucraină, deoarece Rusia vizează infrastructura energetică. „Iarna se apropie și aș spune că abia acum, în octombrie, începem să vedem ce ne va aștepta în Ucraina", spune el. 

 

Un localnic din Pribuzke după ce a primit o sobă.

Slava, un voluntar ucrainean de la OperationAid, a declarat pentru RFE/RL că, deși locuitorii sunt bucuroși să primească alimente și apă, sobele stârnesc un reacție de mulțumire și recunoștință mult mai puternică. „Oamenii... uneori chiar izbucnesc în plâns, o sobă este foarte necesară pentru supraviețuire acum", spune el.  

Muncitori ucraineni sudând sobele în regiunea Nikolaev.

Ramestam spune că banii pentru materialele folosite la sobe provin din donații străine, în timp ce muncitorii ucraineni care le construiesc „o fac în mod voluntar, doar pentru a-și ajuta țara”. 

Locuitorii unui sat din regiunea Nikolaev au primit sobe, apă și alimente livrate de voluntari.

Sobele pot fi folosite la gătit, dar oamenii cu care a vorbit jurnalistul Reuters spun că acestea ar fi vitale ca surse de căldură în buncărele subterane. Un localnic îi spunea reporterului Reuters: „Ne ascundem de bombardamente în subsol. Și avem nevoie de această sobă pentru a ne încălzi în timpul iernii”.

Șeful unui consiliu local îi explică unui locuitor din Pribuzke, localitate din apropierea frontului, cum funcționează sobele.

Proiectarea sobelor se bazează pe modele existente, „doar că au fost îmbunătățite puțin pentru a fi ușor de utilizat și mai ieftine de produs”, spune Ramestam. 

Bloc de apartamente din Nikolaev lovit de un atac cu rachete rusești pe 23 octombrie. 

Regiunea Nikolaev a fost atacată cu rachete cu rază lungă de acțiune de când Kremlinul și-a lansat invazia în februarie. Încercarea armatei ruse de a avansa spre vest prin Nikolaev și spre Odesa a fost blocată de forțele ucrainene la începutul invaziei. 

Până în prezent au fost produse și distribuite 500 de sobe. Ramestam spune că există planuri de a „forța ritmul” și de a mări producția pe măsură ce se apropie iarna.

Pentru că întreruperile de energie electrică au devenit un banal eveniment cotidian în Ucraina, voluntarii le distribuie sobe sătenilor afectați de distrugerea infrastructurii civile.