Liderii Franței, Germaniei și Italiei, cărora li s-a alăturat și președintele României, se află la Kiev pentru convorbiri cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, o vizită mult așteptată, care survine cu numai o zi înainte ca, la Bruxelles, Comisia Europeană să-și prezinte recomandarea privind cererile Ucrainei, Moldovei și Georgiei de a adera la Uniunea Europeană.
Your browser doesn’t support HTML5
Vineri, 17 iunie, Comisia va anunța dacă recomandă ca cele trei țări să primească statutul oficial de candidate la aderare, decizia finală fiind așteptată săptămâna viitoare, când are loc summitul Uniunii Europene.
După discuțiile cu Zelenski, va urma o conferință de presă comună.
„Astăzi, la Kiev, alături de colegii mei europeni, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi premierul Italiei, Mario Draghi, pentru a ne arăta sprijinul puternic şi solidaritatea deplină cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi poporul ucrainean. Această agresiune ilegală a Rusiei trebuie să înceteze!”, a scris Iohannis, joi, pe Twitter.
„Vom vorbi despre prezent și despre viitor pentru că săptămânile care vin sunt foarte dificile”, a spus președintele francez Emmanuel Macron.
Înainte de întrevederea cu președintele Zelenski, cei patru lideri europeni au fost la Irpin, o suburbie a Kievului, unde autoritățile ucrainene susțin că trupele rusești au comis crime de război.
Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat cu această ocazie că Zelenski va participa, la sfârșitul acestei luni, la summitul G7 din Germania, care începe duminică, 26 iunie.
„Vom reconstrui tot”, a promis pe de altă parte premierul italian Mario Draghi. Ruşii „au distrus grădiniţe, terenuri de joacă. Totul va fi reconstruit”, a spus Draghi în faţa presei, după ce a mers pe străzile distruse din Irpin împreună cu preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele român Klaus Iohannis.
„Nu pot descrie în cuvinte tragedia umană de neimaginat și distrugerile oribile pe care le-am văzut astăzi în Irpin”, a scris Iohannis pe Twitter, cerând din nou ca rușii „responsabili, să fie aduși în fața justiției internaționale”.
Pe de altă parte, la Moscova, Dmitri Medvedev, fost președinte și prim-ministru rus și acum vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a luat în derâdere vizita celor celor trei lideri europeni la Kiev (pe Iohannis nici nu-l menționează), afirmând că vor promite eventual Ucrainei aderarea la UE, dar asta nu va aduce țara mai aproape de pace. Iar „ceasul bate”, a avertizat Medvedev.
Ucraina a criticat Franța, Germania și, într-o mai mică măsură, Italia, pentru presupusele ezitări în a oferi sprijin Kievului, acuzându-le că întârzie să livreze arme.
Pe câmpul de luptă, șeful armatei ucrainene a declarat că Rusia și-a concentrat principalele forțe de atac în nordul regiunii Luhansk și că încearcă să atace simultan pe nouă direcții. Totodată, forțele rusești și-au intensificat asaltul asupra orașului strategic Severodonețk din regiunea estică Donbas.
Ministerul britanic al apărării a declarat în buletinul său zilnic de informații din 16 iunie că, în timp ce situația continuă să fie extrem de dificilă pentru apărătorii din Severodonețk, Ucraina a reușit probabil să-i retragă în mare parte din orașul care acum este controlat aproape în întregime de forțele rusești.
Națiunile Unite au avertizat că aproximativ 12.000 de civili ar fi încă blocați în oraș și că proviziile de bază sunt pe sfârșite, iar mulți dintre ei se adăpostesc în buncărele de sub uzina chimică Azot din zona industrială a Severodonețkului.
### Vezi și... ### Război în Ucraina | Zelenki invitat la summit-ul G7 din Germania