Ucraina a primit chestionarul din partea Uniunii Europene care după ce va fi completat va aduce această țară mai aproape de statutul de țară candidată la aderare.
Vorbind la Kiev, alături de președintele Volodimir Zelenski, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a promis că acest proces (completarea chestionarului și analizarea lui la Bruxelles) o să dureze „săptămâni, nu ani”, fiindcă a fost cumva accelerat de război.
„Nu va fi, ca de obicei, o chestiune de ani să ne formăm o opinie, cred că e o chestiune de câteva săptămâni”, a spus von der Leyen, citată de Reuters.
Referindu-se la efectele sancțiunilor internaționale impuse Rusiei ca reacție la invazia din Ucraina, von der Leyen a comentat: „Rusia se îndreaptă spre o criză economică, financiară și tehnologică, în timp ce Ucraina se îndreaptă spre un viitor european”.
Primind chestionarul, Zelensky i-a asigurat pe jurnalişti că va fi gata într-o săptămână.
Pe 28 februarie, la patru zile după ce a fost atacaă militar de Rusia, Ucraina a înaintat o cerere oficială de aderare la Uniunea Europeană. A fost urmată de Georgia și de Republica Moldova.
Procedura de aderare la Uniunea Europeană durează ani întregi, uneori chiar decenii.
Președintele Zelenski solicitase de la început o procedură de urgență de aderare la blocul pan-european, care însă nu este prevăzută în tratatele comunitare.
„Nu putem renunța la criteriile de primire în Uniunea Europeană. Am semnat cu toții tratatele iar acestea prevăd precondiții ce trebuie îndeplinite", declara luna trecută Ursula von der Leyen într-un interviu la postul de radio Deutschlandfunk, citat de Deutsche Welle.
Completarea chestionarului înmânat vineri Ucrainei este numai începutul unei proceduri de durată.
### Vezi și... ### Siegfried Mureșan: Cred că se va acorda statutul de țară candidatăMiercuri la Strasbourg, Comisia parlamentară de Asociere Moldova – Uniunea Europeană a adoptat o declarație în care cere instituțiilor europene să sprijine acordarea Republicii Moldova a statutului de țară candidată la aderare.
„Tot ceea ce Uniunea Europeană oferă Ucrainei, trebuie să ofere și Republicii Moldova în perioda de față” a cerut europarlamentrul român Sigfried Mureșan, co-președinte al acestei Comisii.
### Vezi și... ### Război în Ucraina: ziua 44 | Rachete rusești lovesc gara din Kramatorsk: zeci de morți, între care și copii