Von der Leyen va fi nominalizată pentru al doilea mandat la șefia Comisiei Europene (surse)

Ursula von der Leyen, politiciană germană de centru-dreapta, este o promotoare constantă a extinderii spre Est a Uniunii Europene.

Se relatează că la negocierile pentru ocuparea posturilor de conducere din UE în lumina alegerilor recente pentru Parlamentul european, liderii europeni s-au pus de acord să o nominalizeze pentru un nou mandat pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Agențiile de presă relatează, citând surse apropiate negocierilor, că fostul premier portughez António Costa va fi președintele Consiliului European, în locul belgianului Charles Michel.

Prim-ministra Estoniei, Kaja Kallas, va fi noua șefă a politicii externe a UE, în postul ocupat în prezent de Josep Borrell, din Spania.

Acordurile au fost atinse înaintea summitului de joi și vineri al liderilor UE, unde se va decide, printre altele, cine va conduce instituțiile europene în următorii cinci ani.

Ca să fie nominalizată, von der Leyen are nevoie de o „majoritate calificată” a liderilor UE, reprezentând cel puțin 20 de țări și 65% din populația blocului cu 27 de membri.

După nominalizare, ea ar urma să ceară votul unei majorități de membri ai Parlamentului European, în săptămânile următoare.

Președintele Comisiei Europene conduce executivul UE, însărcinat cu elaborarea de noi politici, aplicarea legilor existente și reprezentarea blocului la summituri internaționale importante, ca G7. (M.Ț.)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te