Von der Leyen: „Vom propune plafonarea prețului la gazul rusesc”

Comisia Europeană va propune mai multe măsuri pentru reducerea impactului negativ al războiului declanșat de Rusia în Ucraina, a declarat presei pe 7 septembrie la Bruxelles șefa executivului european, Ursul van der Leyen, relatează corespondentul Europei Libere în capitala belgiană.

„Vom propune plafonarea prețului la gazul rusesc”, alături de alte măsuri, între care reducerea consumului de electricitate la orele de vârf și limitarea veniturilor companiilor care nu folosesc gaz pentru a produce curent electric, a mai spus von der Leyen, subliniind: „trebuie să tăiem veniturile Rusiei pe care Putin le folosește pentru acest război atroce în Ucraina”.

Agenția Reuters spune că a un proiect din interiorul Comisiei Europene care propune un plafon de maximum 200 de euro pe megawatt oră la electricitatea producătorilor care nu folosesc gaz pentru a face curent electric.

Ministrul ceh al industriei și comerțului Josef Síkela, a cărui țară deține președinția prin rotație a Uniunii Europene, a declarat ceva mai devreme miercuri în fața unei comisii parlamentare de la Praga că o plafonare a prețului la gazul rusesc nu este o soluție la criza actuală.

Síkela a spus că o plafonare a prețului e o unealtă politică și „o propunere neconstructivă”, nu o soluție: „[O plafonare a prețului] e mai mult o altă variantă de sancțiune contra Rusiei, decât o soluție la criza energetică din Europa. Nu vrem acum mai alte sancțiuni, ci să rezolvăm în schimb situația din energie”.

Cehia a convocat o reuniune extraordinară a Consiliului Energetic din Uniunea Europeană pe 9 septembrie, în contextul temerilor legate de o posibilă penurie energetică la iarnă cauzată de sancțiunile UE impuse Rusiei din cauza invadării Ucrainei, și a contra-măsurilor luate de Moscova.

### Vezi și... ### Președinția cehă a UE va propune două măsuri de reducere a prețului la energie