Proiectul de lege propus de deputații PAS prevedea, în varianta inițială, trecerea în subordinea Ministerului Sănătății doar a spitalelor raionale, în timp ce în avizul Direcției juridice și în raportul comisiei de profil din parlament a apărut și sintagma „spitale municipale”.
Problema a fost sesizată de 15 consilieri municipali din Chișinău, care au făcut o declarație publică în adresa deputaților și președintelui parlamentului, Igor Grosu, prin care cer retragerea proiectului de lege. În caz contrar, spun ei, Consiliul Municipal Chișinău va contesta actul în instanța de judecată.
Proiectul de lege urmărește deposedarea abuzivă a proprietății administrației locale.
„Proiectul de lege conține o serie de prevederi neconstituționale, care lezează în mod grav atribuțiile și drepturile autorităților administrației publice locale, urmăresc deposedarea neconstituțională, abuzivă și fără precedent a proprietății publice a organelor administrației publice locale și vătămarea gravă a autonomiei locale”, se arată în declarația semnată de consilieri socialiști, din Platforma DA și neafiliați.
O adresare similară a fost semnată și de directorii celor nouă spitalelor aflate în gestiunea Consiliului Municipal Chișinău. Managerii instituțiilor medicale susțin că trecerea spitalelor municipale în subordinea Ministerului Sănătății ar fi „o decizie ilegală, neconstituțională de preluare unilaterală și totalmente abuzivă a proprietății autorităților publice locale, fără acordul din partea consiliilor locale vizate, fără consultarea opiniei autorităților administrației publice locale”.
La rândul său, primarul Ion Ceban, care a postat ambele apeluri pe pagina sa de Facebook, a scris că „primăria Chișinău a investit foarte mult în ultimii ani în reparația infrastructurii, crearea condițiilor, deschiderea de noi secții, procurarea utilajelor, termoizolarea clădirilor și altele”.
### Vezi și... ### Singurul aparat performant de radioterapie de la Oncologie s-a stricat de 38 de ori în nouă luni„O eroare tehnică”
Solicitat de Europa Liberă, deputatul PAS, Dan Perciun, unul dintre autorii inițiativei legislative și președintele comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, a dat asigurări că spitalele municipale nu vor fi vizate în varianta finală a legii, iar faptul că acestea se regăsesc în rapoarte ar fi „o eroare tehnică a consultantului”.
„Proiectul nu prevede trecerea spitalelor municipale în subordinea Ministerului Sănătății și nici nu vom face un asemenea amendament pentru examinarea în a doua lectură”, a declarat Perciun.
Inițiativa privind trecerea spitalelor raionale în subordinea Ministerului Sănătății a fost criticată, anterior, și de președinții de raioane. În urma consultărilor publice în parlament, deputații PAS care au lansat reforma și reprezentanții autorităților publice locale au ajuns la un consens: terenurile și imobilele spitalelor ar urma să rămână în proprietatea consiliilor raioane, în timp ce instituțiile medicale vor fi gestionate de minister.
### Vezi și... ### Și lupul sătul, și oaia întreagă. Bunurile spitalelor rămân în proprietatea autorităților locale, iar ministerul le va gestiona activitatea