O mamă din Bulgaria spune că se simte mult mai liniștită de când fiul locuiește în străinătate, departe de ceea ce se teme că se va întâmpla acasă: nu doar recrutarea bărbaților apți pentru armată, ci și trimiterea lor în Ucraina pentru a lupta împotriva forțelor rusești invadatoare în cel mai sângeros conflict la care a fost martor continentul de la Al Doilea Război Mondial până în zilele noastre.
„Pentru prima dată, nu sunt îngrijorată de faptul că fiul meu a plecat din Bulgaria”, spune Elena (care nu a dorit să-i folosim numele ei real) pentru serviciul bulgar al RFE/RL. Ea spune că a îngrijorat-o zvonul legat de o „posibilă mobilizare militară”.
### Vezi și... ### Ucraina: Rusia plănuiește o nouă mobilizare ca „să schimbe mersul războiului”Războiul zvonurilor
Însă guvernul bulgar nu a anunțat și, cu atât mai puțin, nu a discutat un astfel de plan. Este posibil ca, asemeni multor dezinformări din zilele noastre, acest zvon să fi germinat și să fi fost răspândit pe rețelele de socializare. În cazul nostru, cei mai probabili candidați sunt un cont de Facebook pro-rusesc cu peste 10.000 de urmăritori și un binecunoscut rapper care au moșit și însuflețit în mare măsură acest zvon în Bulgaria.
Cei care au răspândit mai departe dezinformarea cu privire la proiectul unei mobilizări par să se sprijine pe o sămânță de adevăr: este adevărat că membrii guvernului au discutat revizuirea unei legi care prevedea instrucția rezerviștilor pe timp de pace. De fapt, la 18 ianuarie, Curtea Constituțională a fost chemată să se pronunțe asupra legalității unei astfel de măsuri.
Pentru a explica potențiala revizuire a legii privind rezerviștii, ministrul interimar al apărării, Dimitar Stoianov, a spus că o hotărâre ar putea contribui la clarificarea ambiguității juridice în această privință care datează cel puțin din 2016. De atunci, oficialii bulgari au declarat că guvernul nu ia în discuție probabilitatea reinstituirii serviciul militar obligatoriu - prevedere eliminată în 2008 - și nici nu se pregătește pentru o mobilizare generală.
### Vezi și... ### Fost ofițer de securitate: Recruții belaruși ar dezerta, dacă li s-ar cere să lupte în UcrainaRevoltă fabricată
Dar, în ciuda acestor asigurări că nici măcar nu se discută în guvern sau în zona politică despre o mobilizare sau despre trimiterea de trupe în Ucraina, unii bulgari nu sunt convinși.
Iordan Halacev, care are peste 11.000 de urmăritori pe Facebook, este sceptic în privința declarațiilor guvernului, scriind sarcastic: „Nu, nu are legătură cu războiul din Ucraina. Guvernul doar ridică problema!” Contul lui Halachev postează conținut exclusiv pro-rusesc, în principal referitor la războiul din Ucraina, dar și pe teme internaționale, în general.
Una dintre persoanele care au citit și distribuit postarea lui Halacev a fost chiar Elena, care a lucrat până mai ieri în presă. Ea nu recunoaște că „s-ar fi panicat", dar a fost tot mai neliniștită de informațiile din „presa internațională” cum că ar avea loc mobilizări în alte țări din Europa de Est, deși nicio țară din această regiune nu a luat astfel de măsuri și nici nu intenționează s-o facă.
Discuții despre posibilitatea ca Bulgaria să fie antrenată în conflictul din Ucraina și chiar despre mobilizare au apărut din când în când, după ce Rusia a lansat invazia sa la scară largă la 24 februarie 2022. Cei care le lansează sunt, în special, din partea pro-Kremlin a spectrului politic, nu în ultimul rând din Partidul Renașterii, de extremă dreapta, și liderul său, Kostadin Kostadinov.
### Vezi și... ### Vot în Parlamentul bulgar: Foametea din Ucraina sovietică a fost un act de genocidPostarea lui Halacev din 19 ianuarie pe Facebook a fost rapid distribuită și răspândită, o persoană comentând: „Tocătorul de carne s-a blocat”. De asemenea, a fost distribuită în grupurile de Facebook cu aceleași interese, a constatat Serviciul bulgar al RFE/RL. Un cont deținut de o anume Nikolina Mihailova a postat conținutul în 11 astfel de grupuri, dintre care trei au peste 150.000 de urmăritori.
Zvonurile privind mobilizarea au fost amplificate după ce popularul rapper Stanislav Naidenov-Spence a profețit în emisiunea sa din 12 ianuarie că va urma o aseamenea decizie guvernamentală. „Vor trimite armata bulgară în Ucraina”, le-a spus el miilor de fani, fără a oferi însă vreo dovadă.
La fel ca toate țările din UE, Bulgaria are, la ora actuală, o armată complet profesionistă cu 37 000 de oameni, potrivit datelor din 2019 ale Băncii Mondiale. Numărul rezerviștilor ar fi de aproximativ 45 000. Într-un raport al Ministerului bulgar al Apărării din 2021 se spune însă că mulți rezerviști nu au niciun fel de pregătire militară.
În conformitate cu legea actuală, rezerviștii bulgari nu pot fi chemați la pregătire pe timp de pace, deoarece orice pregătire trebuie să se facă pe bază de voluntariat.
În întreaga UE, invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina a determinat o regândire a filosofiei defensive, oficialii din capitalele de pe continent punând sub semnul întrebării capacitățile forțelor lor militare respective.
Război hibrid pe teme sociale
Originile exacte ale zvonurilor privind mobilizarea bulgarilor sunt neclare, dar războiul Rusiei împotriva Ucrainei se poartă intens și pe internet, Kremlinul fiind acuzat că își intensifică activitățile de dezinformare.
„Dezinformarea din jurul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022 a marcat o escaladare a operațiunilor de propagandă de lungă durată ale Rusiei împotriva Ucrainei și a democrațiilor deschise", susținea Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică într-un document de lucru în noiembrie 2022.
Bulgaria s-a dovedit a fi un teren fertil pentru știrile false și multe dintre acestea se presupune că au fost lansate și sau alimentate de vectori ai Kremlinului. Țara se află în impas politic din iunie 2022, când, după doar șase luni la putere, guvernul pro-occidental al premierului Kirill Petkov s-a prăbușit în urma unui vot de neîncredere. La începutul lunii aprilie, țara va organiza un alt scrutin parlamentar anticipat, al cincilea scrutin de acest fel în doi ani.
### Vezi și... ### Președintele bulgar a dizolvat Parlamentul și a anunțat alegeri anticipate pentru 2 aprilieÎn timpul crizei COVID-19, Bulgaria a înregistrat cea mai mare rată de mortalitate din UE în relație cu coronavirusul, deoarece procesul de vaccinare a trenat, în parte datorită scepticismului alimentat de dezinformarea pe rețelele de socializare de către forțele favorabile Kremlinului.
„Bulgaria oferă un mediu deosebit de fertil pentru răspândirea dezinformației pro-rusești. Nivelul de alfabetizare mediatică este scăzut, iar trecutul comunist al țării a înrădăcinat atitudinile pro-rusești în curentul cultural dominant”, scria în mai 2022 portalul de știri bulgar Kapital Insights.
Deși rare, zvonurile privind mobilizarea cetățenilor UE pentru a lupta în Ucraina au apărut în cel puțin o altă țară. În Republica Cehă, dezinformările de pe rețelele de socializare vorbeau despre faptul că Petr Pavel, generalul de armată în retragere care l-a învins pe miliardarul populist Andrej Babis în turul doi la 28 ianuarie pentru a deveni noul președinte al țării, se pregătește să înroleze cehii în armată pentru a-i trimite la luptă în Ucraina. În timpul campaniei, Pavel, care a fost președinte al Comitetului militar al NATO, a fost prezentat ca un personaj războinic, gata să se implice în conflicte.
Nu era clar cine s-a aflat în spatele campaniei anti-Pavel din Cehia, dar poliția a anunțat că investighează. Ce este sigur e că Babis, contracandidatul care a pierdut alegerile, a plătit panouri publicitare pe care scria că Republica Cehă va fi târâtă într-un război total, dacă nu va fi el cel ales.