Parlamentul și-a dat votul joi pentru compensațiile promise consumatorilor în urma scumpirii gazelor. S-a votat definitiv ca numărul de familii cu venituri mici, care se califică pentru ajutor social pe timp de iarnă, să crească de la 200 de mii la 286 de mii, iar suma ajutorului să fie mărită.
Your browser doesn’t support HTML5
S-a mai votat în prima lectură pentru compensațiile care se vor vedea în factura la gaze a tuturor consumatorilor casnici, în funcție de consum. În aceste două cazuri, votul a fost aproape unanim, ajutoarele fiind sprijinite și de opoziția socialistă. Dar socialiștii s-au opus vehement unei alte modificări legislative despre bugetul companiei de stat Energocom. În octombrie, când concernul rus Gazprom a redus livrările cauzând un mare deficit de gaze în rețelele moldovene, Energocom a fost cea care a făcut achiziții de urgență pe piața europeană. Acum guvernarea PAS i-a lăsat mari sume de bani ca să mai poată cumpăra gaze de pe piață, dacă va fi nevoie.
### Vezi și... ### „Șocul tarifelor și remediile guvernării” (IPN)Explicând în fața deputaților azi măsura, un secretar de stat din cadrul Ministerului muncii și protecției sociale, Vasile Cușcă, a spus:
„Proiectul prevede majorarea multiplicatorului de la 2,2, actual, la 2,6, astfel fiind majorat pragul de trecere pe venit la evaluarea dreptului pentru ajutor familiilor defavorizate, de la 2631 lei la 3109 lei, adică cu 478 de lei.”
Această majorare a venitului minim lunar de la care încep să fie prevăzute ajutoarele va duce automat la mărirea numărului de persoane care vor putea solicita ajutor, a mai precizat responsabilul ministerial:
„Impactul scontat al proiectului este acoperirea suplimentar a 86 de mii de familii, în perioada noiembrie 2021 – martie 2022.”
Iar Dan Perciun, deputat din PAS, a adăugat: „De principiu, un prag de 3109 lei înseamnă că pentru a beneficia de ajutor, teoretic, se pot califica, dacă corespund și altor criterii, peste 80 la sută din toți pensionarii acestei țari. Ei pot merge și depune cerere la asistentul social și beneficia de acest ajutor.”
Împreună cu compensațiile prevăzute pentru majorarea tarifelor la gaz, aprobate și ele azi de parlamentari, dar deocamdată doar în prima lectură, măsurile se constituie într-un pachet mai amplu de ajutoare cu care guvernul Gavrilița a decis să sprijine cetățenii urmare a creșterii substanțiale de prețuri la gazele importate în baza noului acord pe cinci ani încheiat de R. Moldova cu Gazprom la sfârșitul lunii octombrie. În cazul gazului, statul va compensa 67% din majorarea tarifului pentru primii 50 de metri cubi și 50% din majorarea tarifului pentru următorii 100 de metri cubi, iar în cazul energiei termice, statul va compensa 67% din majorarea facturii pentru prima gigacalorie. Ulterior, guvernul intenționează să majoreze și cuantumul ajutorului pentru perioada rece a anului, de la 500 lei până la 700 lei.
### Vezi și... ### Retrospectiva săptămânii: Impactul crizei gazelor și controlul averilor ilicite ale magistrațilorChiar dacă critică guvernul pentru felul cum a reacționat la scumpire, spunând că ar fi provocat-o el, prin politica sa prea prietenoasă față de Kiev și ostilitate față de Moscova, opoziția – și cea din blocul comuniștilor și socialiștilor, și cea din formațiunea Șor - a sprijinit prin vot pachetul de măsuri sociale, nu fără a prevesti că efectele lui vor fi imediat anulate de scumpirile în lanț ce vor succeda negreșit creșterea de prețuri la agenți energetici.
Ceea ce a nemulțumit totuși cel mai mult opoziția, din pachetul de legi de răspuns la recenta criză energetică, e decizia guvernului de a păstra după Energocom banii bugetari alocați anterior întreprinderii pentru procurările de gaze de pe piața internaționala, dar rămași necheltuiți după semnarea acordului cu gazprom, în sumă de 1,4 miliarde de lei. Deputatul socialist, Petru Burduja:
### Vezi și... ### Victor Parlicov: „Tariful [definitiv] pe care îl va aproba ANRE va fi semnificativ mai jos” (I)„De ce nu dăm toți banii cetățenilor înapoi, dar acoperim niște deficite bugetare care tot sunt urmare a gafelor actualei guvernări s-au creat? Noi avem 1,4 miliarde lei care trebuie reîntorși bugetului. Ca să înțelegem ce înseamnă 1,4 miliarde de lei, voi aminti că în 2020, un miliard a fost alocat pentru construcția a câte cel puțin un km. de drum în fiecare localitate.”
Precum a remarcat, pe de altă parte, ministrul de finanțe, Dumitru Budianschi, decizia are menirea să permită Energocom-ului să se pregătească din timp pentru crize ca cele din luna octombrie:
„Ca Energocom să-și poată consolida capacitatea de a lucra pe piață. Pentru că criza energetică nu s-a consumat odată cu semnarea acestui contract. Și acest guvern nu va reveni la politica veche, cea în care, odată cu semnarea unui contract, se uita că R. Moldova este vulnerabilă din punct de vedere energetic.”
După ce s-a confruntat pe parcursul lunii octombrie, cât timp au durat negocierile cu Gazprom pe marginea unui nou contract, cu o limitare substanțială a volumelor livrate de gigantul rus controlat de stat și a fost nevoită să testeze procurări din alte surse, autoritățile guvernamentale de la Chișinău au semnalat că au de gând să-și intensifice eforturile de diversificare a furnizorilor, precum și pe cele de eficiență energetică.
Noul contract, încheiat totuși în final cu furnizorul rus, prevede însă o scumpire substanțială, iar guvernul moldovean, deși poate să ofere compensații cetățenilor defavorizați pentru amortizarea saltului din tarife, nu poate, pe de altă parte, opri și alte creșteri în lanț de prețuri, ceea ce înseamnă că inflația riscă să devină o mare problemă pentru guvernul de la Chișinău.