„Votul cetățeanului este furat, este modificat după bunul plac al celor care au fost la putere”

Ion Triboi

Jurnalul săptămânal cu Ion Triboi.

Născut la 14 iunie 1959, în satul Cioreşti, r-nul. Nisporeni. A făcut studii la UTM, Facultatea electrofizică, Specialitatea construcția aparatelor electronice. De aproape 20 de ani este directorul SRL „Start-Triboi”. Unul din fondatorii Asociației Promo-Lex. Fondator şi președinte de onoare al Asociației „Cioreşti-baştina mea”. 17 ani a fost consilier local la Ciorești și consilier raional la Nisporeni.

Luni

După dejunul tradițional de câțiva ani de zile, un terci de fulgi de ovăz și un ceai din ierburi, soția pleacă la picii ei să le organizeze activități. Prin urmare, și viața de copil este una dinamică și plină de evenimente... Eu, ca de obicei, încep să mă informez ce s-a întâmplat peste noapte în lume. Nimic deosebit în afară că Donald Trump trece prin primul său impeachment. Sun partenerii de la Cluj Napoca ca să aflu din ce motive camionul cu marfă nu a fost descărcat vineri sau sâmbătă cum era înțelegerea. Aud mai multe probleme care au împiedicat realizarea acelor obiective, însă primesc asigurări că în scurt timp camionul va fi descărcat. Mă mulțumesc și cu atâta.

Două ore lucrez cu contabila, pentru a stabili ce am realizat și ce trebuie de făcut, ca să fie evidența în ordine. Dar sunt telefonat de primarul de Ciorești, Nisporeni, Valeriu Guțu. El mă anunță că ședința instanței de apel va fi la 16:15. Spune că vine cu martorii – membrii comisiilor de votare și cu reprezentanții săi cu drept de vot consultativ. Trebuie să organizez întâlnirea lor cu avocatul. Avocatul mă informează că va fi la 14.00. Cu primarul ne întâlnim la ora stabilită lângă Curtea de Apel Chișinău. Mă uit cu durere la acești oameni care doresc să participe la stabilirea dreptății.

Încep să-i încurajez, să le insuflu încredere, că fac un lucru nobil și că acest efort e benefic pentru viitorul satului nostru drag – Ciorești.

Ascult cu mare atenție pe fiecare, despre faptele care, în opinia lor, dovedesc că după terminarea numărării voturilor și sigilarea pachetelor cu buletine de vot au fost făcute ulterior, la alte organe de nivelul doi, despachetarea acestor saci și a pachetelor cu buletinele de vot, invalidarea a două buletine de vot, prin aplicarea a încă unei ștampile „votat”, pentru un alt concurent electoral.


Eu cunosc această situație din spusele primarului, dar, vreau să aflu amănunte care ar juca un rol important în ședința de judecată. Și într-adevăr aflu de la Sergiu, reprezentant cu drept de vot consultativ, că pachetele după numărarea voturilor au fost legate cu sfoară și pe legătură a fost aplicat un sigiliu pe bază de bandă adezivă cu inscripția „Comisia Electorală”, pe când la renumărarea dispusă de Judecătoria Nisporeni pe pachetele lipsea această sfoară și sigiliu.

Mi-am amintit că un prieten de-al meu mi-a spus pe la finele lui octombrie că a găsit, în clădirea Consiliului Raional Nisporeni, niște sfori cu sigilii. Avocatul a atras atenția că judecătorii nu sunt dispuși la povestiri lungi și trebuie vorbit succint, dar cu elucidarea tuturor circumstanțelor.

Judecătoarea a început să strige și astfel să intimideze...


O membră a comisie de votare a început să acuze dureri de cap. Am propus un calmant și am asigurat-o că avocatul va fi alături și o va ajuta. Pe la ora 16:00 mergem la ședința Curții de Apel Chișinău. Cererea de a asculta martorii a fost respinsă într-un mod brutal de președinta ședinței. Mai mult ca atât, judecătoarea a început să strige și astfel să intimideze și pe un apelant care cred că pentru prima dată era în sala de judecată. Bravo avocatului, care într-un mod insistent a cerut ca judecătoarea să se comporte cu demnitate și corect cu participanții la proces. Și a cerut recuzarea completului de judecată.

La 17:30 am primit un apel telefonic de la fecior, care îmi spune că soția are o criză de hipertensiune și e posibil să o spitalizeze.

Las tot baltă și zbor, nu merg spre Clinica Universitară unde suntem la evidență. Mă gândesc că nu vreau să fie internată. Îi găsesc pe soția mea, feciorul Alexandru și nepoțica Sofia în coridorul instituției, un pic mai veseli. Mai ales că micuța noastră Sofi făcea un mare tărăboi pe coridor. Și Slavă Domnului medicul de garda decide să plecăm acasă, doar că mâine dimineața să fim examinați de medicul cardiolog.

Marți

Trezirea e la 6:20. Ne pregătim să plecăm cu Elena, soția mea la medicul cardiolog. După examinarea medicului, care a spus că „tensiunea nu e un stâlp” și ea poate să joace, o duc pe soție la locul de muncă. Am decis că de azi vom face plecarea la locul de lucru a Elenei în fiecare zi de muncă.

Primesc un apel telefonic de la fratele meu Andrei. El îmi comunică că s-a trezit cu o tensiune arterială destul de înaltă. Îl sfătui să cheme ambulanța. În gând îmi apare chipul mamei care în astfel de situații zicea „Doamne sfinte! Ajută-ne să ieșim din aceste de năpaste”. Fratele refuză să cheme ambulanța și pleacă la un medic de la Spitalul Militar. Îl rog să mă țină la curent cu rezultatele de la medic.

Ion Triboi


Mă pregătesc de interviu. Am mai dat cu altă ocazie dnei Valentina Ursu interviu și știu cum este, dar totuși am un ghem de emoții undeva acolo în interior . Sunt întâmpinat foarte călduros la Europa Liberă. Încep să am încredere în mine și ghemul de emoții dispare. Am avut o discuție ca între cei mai buni prieteni. Ne luăm rămas bun și plec spre sediul avocatului, unde mă așteaptă primarul Valeriu Guțu. Trebuie să-l ajut că are nevoie de susținerea mea.

Valeriu Guțu îmi povestește cu o mare satisfacție ce s-a petrecut ieri în absența mea la Curtea de Apel. Îmi destăinuie că întreg completul de judecată este devotat partidului care i-a furat două voturi pentru a-l deposeda de un mandat de consilier.

Dar avocatul le-a reproșat atitudinea părtinitoare a întregului complet de judecată. A reușit să fie permise anexarea probelor video din ziua votării și a zilei de renumărare a voturilor.

Am încercat ceva să privim acest video, dar ne-am dat seama că e un volum mare și avocatul a decis că va soluționa timp adăugător pentru a prezenta niște secvențe din aceste video care demonstrează fraudarea alegerilor. Partea opusă respinge aceste cereri. Judecătoare se uită cu dispreț la cele trei camere de luat vederi și decide să amâne pe a doua zi examinarea probelor.

Plec spre casă, însă, sunt telefonat de Valeriu Guțu care mă roagă să-l scot din impas. Oponentele cu care se judecă i-au baricadat mașina și nu poate pleca. Mă întorc și-l iau de la avocat. Am decis că-l cazez la fratele meu Andrei.

Trecem pe lângă mașină primarului, doamnele încă stau deși e ora 19:00. Iau calculatorul de la feciorul meu, ca Valeriu Guțu să selecteze care secvențe video să le prezinte instanței. Sunt telefonat de prietenul meu Nicolae Josan. El mă întreabă ce sa întâmplat? Că îl sună directoare gimnaziului din sat (una din doamnele care stă lângă mașina primarului) și-l roagă să vină și să filmeze situația creată. Îi lămuresc în câteva cuvinte situația și decidem ca el mâine să fie la Curtea de Apel. Fratele este bine dispus să-l primească în ospeție pe primar. Plec spre casa, dar fac ocolul pe la mașina primarului – doamnele încă stau.

Miercuri

După dejun o grăbesc pe soție să plecăm mai dimineață deoarece i-am promis lui Valeriu Guțu ca la orele opt să fim la sediul CEC. După ce am primit de la CEC și al doilea film, mergem la avocat. Eu privesc nițel din acel film, dar fiind chemat să intervin într-o situație de urgență la serviciu plec spre oficiul meu. Am rezolvat cu succes situația de urgență și mai plec să scot un extras de la bancă pentru feciorul meu Alexandru. Mă întorc la biroul avocatului și-l găsesc pe primarul Valeriu Guțu în panică. Este ora 13:00, dar ei nu reușesc să copieze secvențele video. Calculatorul arată că are nevoie de peste o oră pentru a copia.

Încerc să-l calmez. Începem descrierea secvențelor fără indicarea minutelor din film la care instanța să atragă atenția.

Lucrul decurge anevoios! Eu insist ca principala probă să fie acea care se vede bine în film că la numărarea voturilor pachetele au fost legate cu sfoară și pe nod aplicat sigiliu sub formă de bandă adezivă. Pe când la renumărare această sfoară lipsește. Însă Valeriu Guțu nu este de acord, el dorește și procesul de numărare unde se vede clar cum se numără buletinele de vot. Sunt telefonat de Nicolae Josan, mă întreabă când venim? Îi răspund adevărul, că nu știu. El mă dojenește de ce nu l-am pus la curent de la începutul evenimentului? Nu am cei spune.

Îl sfătuiesc pe primar să fie azi mai vocal să spună despre toate cele ce dovedesc că au fost fraudate alegerile...


15:00 - ora începerii ședinței, dar noi de-abia ne pornim la Curtea de Apel. Pe drum îl sfătuiesc pe primar să fie azi mai vocal să spună despre toate cele ce dovedesc că au fost fraudate alegerile. Președinta ședinței începe să-l dojenească pe primar de ce a întârziat cu 17 minute. Avocatul îi ia apărarea și propune vizualizarea probelor. Eu nu privesc filmul, mă uit la oponenții lui Valeriu Guțu. Două doamne foarte agresive însoțite de doi bărbați susținători. Îmi creează impresia că văd ceva foarte nefiresc pentru satul meu drag Ciorești. La Ciorești bărbații diriguiesc toate treburile. Femeile îi ajută și țin gospodăria casei. Mă uit cu jale la acei bărbați, care mai ieri erau în tabăra lui Valeriu Guțu. Dar unul a primit postul de pădurar și altul a fost ajutat să suporte o intervenție neurochirurgicală. Decizia instanței a fost pentru noi zdrobitoare. S-au respins toate probele și apelurile. Sunt telefonat de mai mulți cioreșteni care vor să mă întrebe cum s-a terminat povestea? Este dificil să le spui că totul este rău. Votul cetățeanului este furat, este modificat după bunul plac al celor care 3 ani au fost la putere. Bine că primar este Valeriu Guțu. Va trebui să lucreze cu un consiliu ostil.

Joi

Ziua de joi s-a început... noaptea. După actul de injustiție de la Curtea de Apel nu am dormit aproape deloc.

Mă frământau gândurile cum vor fi următorii 4 ani pentru satul Ciorești? Cum să reușim să ieșim din această situație extrem de nefavorabilă pentru cioreșteni, după decizia judecătorilor de ieri?

Am încercat să mă plasez în altă lume - a lecturii. Am citit una din prozele scurte a lui Ion Druță – „La fete”. Cartea „Șoapte de nuc” am primit-o cadou la revenirea din Statele Unite a prietenului feciorului meu Alexandru – Mihai Ciobanu. Tânărul Mihai Ciobanu a scris pe prima pagină a cărții o maximă care tare îmi place „Adevărul, chiar de e șoptit, sună mai tare decât un strigăt mincinos”.

Am luat dejunul fără nici o poftă. Apoi am dus-o pe soție, cum mi-am propus, la serviciu. În mașină de la postul de radio pe care mereu îl ascut a început să cânte Ducu Berzi –„Balada firului de iarbă”. O melodie și versuri foarte aproape sufletului meu. Am observat că eu și soția nițel ne legănam conform acordurilor muzicii. Înapoi am trecut pe la fratele meu să aflu cum se simte. Îmi spune că mari schimbări nu sunt.

Azi în Ciorești, satul meu de baștină, este o zi de sărbătoare – Haramul satului - Sf. Arhangeli Mihail și Gavriil.

Am scris pe pagina „Ciorești Baștina Mea” un mesaj de felicitare tuturor cioreștenilor, celor care poartă prenumele de Mihail –Mihaela, Gavril sau Gabriela, dar mai ales celor care sunt peste hotarele țării.

M-am gândit astăzi cum o duc acei doi copilași născuți de o mamă din Ciorești, în 2006, unul în ianuarie – Mihail și altul în noiembrie – Gavril? trebuie să aflu neapărat. Am telefonat rudelor din Ciorești și le-am urat sărbători luminate. Cu toate că astăzi este o zi urâtă.

Am primit și eu multe urări de bine cu ocazia acestei sărbători și am primit invitații insistente să vin și eu să sărbătorim împreună. Am refuzat zicându-le că nu mă simt bine. Nu am mințit. Nu mă simt bine după ziua de ieri.

M-am apucat să fac ordine pe biroul meu. Am fost apelat de asistenta profesorului în neurochirurgie Ștefan Mindea din Constanța. Pentru luni, 25 noiembrie, sunt programat la o consultație.

Am fost telefonat de prietenul Nicolae Josanu, care și el mi-a propus să facem o vizită la Ciorești. A zis că pune el benzina. I-am refuzat și lui. Văzând că n-am dispoziție bună mi-a zis să privesc filmările realizate înainte de judecată. Chiar nu vreau să repet asta astăzi.

Am vorbit cu feciorul meu Vadim din Marea Britanie. Și la Dorchster astăzi plouă toată ziua. Mi-a trimis și o poză în care e ud leoarcă. I-am zis să aibă grijă de sănătate, că la tinerețe ni se pare că suntem din oțel și tot înfruntam. Așa și eu am fost.

M-a sunat soția și a zis că astăzi vin la noi feciorul Alexandru cu nora Alina și cu nepoțelele Maria și Sofia. În sfârșit o veste ce îmi ridică dispoziția. Plec repejor după soție, trecem pe la magazin ca să luăm ceva gustos pentru nepoțele. Îmi place iureșul acesta de pregătire. Propun să facem și hramul satului Ciorești.

După ce am rostogolit mămăliga pe un prosop, iată că au și venit dragele și scumpele mele nepoțele...


După ce am rostogolit mămăliga pe un prosop, iată că au și venit dragele și scumpele mele nepoțele. Mi-s dragi la nebunie! Mai ales Maria. Cu ea avem niște relații mai speciale. Am servit un vin de Fetească regală de la Ciorești. În sfârșit, am uitat de necazuri.

La televizor noaptea asta se anunță înghețuri de până la -5 grade. Trebuie să aduc frumoasele mele flori de Mușcate din curte în casă. Pot dormi liniștit.

Vineri

Astăzi mă ocup de treburile firmei. Este ultima zi de plată a impozitelor calculate pentru luna trecută. Este ultima zi de prezentare a rapoartelor fiscale pentru luna trecută. Prezentăm multe rapoarte la Serviciul fiscal și la Biroul național de statistică. Multe din aceste rapoarte nu-mi sunt clare cui și pentru ce servesc. Spre exemplu un raport export și import de servicii prevede că trebuie să indicăm câte servicii hoteliere am beneficiat luna trecută câte restaurante am frecventat, care taxe rutiere am achitat. Pentru ce le trebuie asta? Nu înțeleg.

M-a rugat și feciorul să-l consult cum trebuie să achite niște impozite. Începe și el de-acuma să simtă presiunea fiscală din Republica Moldova.

Dar totuși astăzi e mai bine! Mușcatele mele pline de flori bordo mă fac să mă simt mai bine.

Decid să privesc filmul realizat de Nicolae Josanu. Privind, mă apucă niște griji. Cum această directoare de gimnaziu, cu un comportament destul de vulgar, pregătește viitoarea generație de cioreșteni? Citesc și mesajele care se referă la acest film. Mai multe despre comportamentul acestei directoare.

Soția se întoarce acasă în timpul derulării acestui film. Ea îmi reproșează: „Cum de ați putut voi să aveți încredere în această persoană?”. Nu am ce să-i răspund. Are dreptate! Prea încrezători suntem. Și blajini: aceasta este defectul nostru de tare mulți ani.