Vouchere culturale pentru tinerii din Moldova

Indicator stradal în centrul Chișinăului. Teatrul național Satiricus, Filarmonica Serghei Lunchevici, 2021

Tinerii din Moldova vor primi, la împlinirea vârstei de 18 ani, suma de 1.000 de lei pentru a merge la concerte, teatre, muzee. Proiectul de lege care prevede acordarea așa-numitelor „vouchere culturale”, începând cu anul 2023, a fost avizat pozitiv de guvern luni, 25 iulie.

Potrivit notei informative a proiectului, programul național „Voucher cultural” are drept scop să motiveze tinerii să se culturalizeze și recreeze mai des, iar pe de altă parte să susțină cultura, stimulând instituțiile teatrale și concertistice să-și diversifice repertoriul. Asta în condițiile în care indicele consumului cultural în perioada 2015-2020 a scăzut cu 20%, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

În prezent, Republica Moldova este una dintre puținele țări, raportând la practica țărilor europene, care nu are un plan național de susținere și încurajare a participării copiilor și a tineretului la activități culturale și manifestări artistice.

State ca Franța, Italia și Germania susțin o educație integrată, oferind elevilor bonuri, vouchere, tichete sau cupoane culturale. În Franța, funcționează programul „Culture pass” - o aplicație pentru smartphone, ca un serviciu de creditare a segmentului cultural. Italia oferă cadou tuturor tinerilor care ating majoratul un voucher cultural în valoare de 500 de euro. Adolescenții din Spania care împlinesc 18 ani în 2022 vor primi un voucher de 400 de euro pentru a-și putea procura cărți, bilete la concerte și cinema.