Vânzarea Gas Natural Fenosa: cine are de câștigat?

Sediul Gas Natural Fenosa de la Chișinău

Gas Natural Fenosa spune că în cei 19 ani de prezență în Republica Moldova a investit peste 300 de milioane de dolari în renovarea și modernizarea rețelelor electrice.

Compania spaniolă Gas Natural Fenosa a anunțat că-şi vinde participația sa din Republica Moldova unui fond de investiții cu sediul la Londra, tranzacția urmând să fie finalizată în iunie. Din anul 2000, după ce a privatizat trei rețele de distribuție a energiei electrice, în special din centrul şi sudul ţării, grupul Fenosa furniza curent la 2/3 din teritoriul Moldovei. Ce se ştie despre noii proprietari şi cum văd mai mulți experți această preluare?

Your browser doesn’t support HTML5

Vânzarea Gas Natural Fenosa: cine are de câștigat?


Despre posibila retragere a companiei Gas Natural Fenosa din Republica Moldova se vorbește de mai mulţi ani, după ce activitatea grupului spaniol a fost supusă frecvent unor tiruri de critici și contestări, cu precădere din partea politicienilor de stânga. Comuniștii au promis încă în anii 2000 revizuirea contractului de privatizare, care ar fi adus numai prejudicii statului. Recent, fostul președinte comunist Vladimir Voronin îşi reiterase opinia că Union Fenosa s-ar fi comportat ca o companie-parazit, de care economia Moldovei nu are nevoie.

În replică, managerii companiei au recurs mereu la argumentul regularizării livrărilor de curent grație privatizării, după anii de haos și lipsă de previzibilitate în sectorul energetic.

Să ne așteptăm că lucrurile vor sta mai bine? Nu se va micşora niciun tarif, nu sunt semne...

Președintele Asociației Consumatorilor de Energie, Nicolae Mogoreanu, este de părere că experţi şi simpli utilizatori au fost naivi crezând că privatizarea va rezolva toate problemele din sector, că vor veni mai mulţi investitori, care, grație concurenței, vor oferi tarife mai mici şi vor depăşi deficienţele tehnice, cu multiple deconectări de energie specifice anilor '90. Din punctul lui de vedere, problemele de modernizare a reţelelor electrice, de fiabilitate, de siguranță, de intelectualizare nu ar fi fost printre prioritățile companiei spaniole. Asta din cauza că Agenţia Naţională pentru Reglementare Energetică a fost, spune expertul, prea indulgentă ori deoarece fostul management s-ar putea să fi avut chiar protecție politică, afirmă Mogoreanu.

„Cei care au cumpărat, au cumpărat nu pentru a face pe cineva fericit, dar pentru a face business. Şi în acest aspect n-avem temere că mâine-poimâine vom avea probleme cu alimentarea cu energie electrică, căci din vânzări trăiește compania. Să ne așteptăm că lucrurile vor sta mai bine? Nu se va micşora niciun tarif, nu sunt semne. Rămâne ca restul problemelor care ţin de calitatea serviciului să se rezolve, că Union Fenosa departe nu era compania care respecta obligațiunile licenţiale. Compania Union Fenosa avea venituri suplimentare considerabile, fapt constatat de ANRE cu vreun an şi ceva în urmă”.

A fost sau nu benefică intrarea investitorilor spanioli în sectorul energetic al R. Moldova? Gas Natural Fenosa spune că în cei 19 ani de prezență în Republica Moldova a investit peste 300 de milioane de dolari în renovarea și modernizarea rețelelor electrice, aplicând cele mai bune practici din Europa atât în ceea ce privește gestiunea afacerii, cât și noi tehnologii.

Ion Preașcă

Jurnalistul Ion Preaşcă notează că aflarea reţelelor în portofoliul grupului spaniol a avut fără îndoială şi beneficii. În anul 2000 pierderile de energie constituiau peste 30%, astăzi ajung la 8%, prin urmare modernizarea rețelelor nu poate fi pusă la îndoială, spune Ion Preaşcă, chiar dacă tot el recunoaște că în Spania aceste pierderi sunt cu mult mai mici. Au dispărut deconectările, achitările nu se mai fac în barter, iar la companiile cu capital majoritar de stat tarifele au ajuns să fie mai mari decât la Fenosa.

Jurnalistul de la Mold-street.com a încercat să afle cui a vândut grupul Fenosa afacerea din R. Moldova.

„E un fond de investiţii la Londra. Au activităţi nu doar în spaţiul european, dar în special în Africa, Asia. Fondurile de investiţii, de fapt, adună banii de la anumiți investitori şi-i investesc acolo unde ei cred că e mai bine, deci fondurile de investiţii se bazează pe încrederea unor investitori în managerii, în administratorii acestui fond. Doar că am găsit că fondatorii - e o structură mai stufoasă - se duc în offshore, BVI [Insulele Virgine Britanice]”.

Jurnalistul Ion Preaşcă este de părere că în acest moment investitorii străini nu ar fi interesaţi de piaţa moldovenească de energie. După ce că este o zonă de risc geopolitic, în ţară există o criză politică şi economică de durată, cu un sistem juridic defectuos şi frecvente cazuri de presiuni politice asupra autorității de reglementare din domeniu.

Alexandru Fală

​Economistul Alexadru Fală de la Expert-Grup la fel nu exclude implicații politice în ceea ce priveşte plecarea grupului Fenosa din R. Moldova, deşi spune că motivele pot fi strict economice.

„Evident că ar fi bine pentru noi să cunoaștem cine stă în spatele tranzacțiilor. Nu exclud că anumite companii străine într-adevăr consideră că aici afacerile nu sunt profitabile şi se retrag, dar vedeți că concomitent vin alte companii interesate. Clar că noi am dori să vină investitori de calitate. Luând în considerare ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani, marele risc este ca să vină investitori nu prea calitativi şi noi, ca ţară, să nu câștigăm din aceste retrageri”.

Plecarea Gas Natural Fenosa este a doua în ultimul timp după Group Societe Generale de la Mobiasbancă. În ultimul caz, spune economistul Alexandru Fală, e vorba de o retragere din regiune. Deocamdată, nu sunt la vedere motivele sau eventualele interese ale operațiunii de preluare a companiei care gestionează 2/3 din piaţa de distribuție şi furnizare a energiei electrice, spun specialiștii cu care am stat de vorbă.