Your browser doesn’t support HTML5
Vîșivanka invocată în acest cântec este cămașa brodată, parte a costumului popular ucrainean care ar fi o asemănare a iei românești. În a treia zi de joi din luna mai este marcată Ziua Internațională a Cămășii Ucrainene Vîșivanka. Este deja al 4-lea an când aceasta se consemnează și în Moldova. Zeci de etnici ucraineni în straie de sărbătoare și-au dat întâlnire în centrul Chișinăului. Veronica Arpentin, membră a Comunității Femeilor Ucrainene din Moldova, coorganizator al evenimentului, a venit împreună cu mama și feciorul.
Veronica Arpentin: „Vîșivanka nu este doar un simplu simbol. Noi îl numim modul nostru genetic, pentru că în această frumoasă stofă brodată sunt codate mai multe mesaje pe care le păstrăm pentru viitorul nostru. În prezent, simțim și o renaștere a culturii de a purta vîșivanka la serviciu și la diferite evenimente, pentru că aceasta a devenit și un simbol de rezistență la tot ce se întâmplă la estul Ucrainei.”
Svetlana Chetrușca este una din puținele persoane care îmbracă la astfel de evenimente cămăși brodate chiar de ea. Ea își amintește și perioada în care se organizau șezători pentru a coase vîșivanci.
Your browser doesn’t support HTML5
Svetlana Chetrușca: „Îmi amintesc când mama îmi cosea prima cămașă, ea îmi explica ce semnifică, că este simbolul cerului, simbolul pământului, al continuității neamului. Brodarea vîșivancei este un fel de terapie prin artă. Atunci când o persoană este tristă, nu-și poate găsi locul și nu știe cu ce să se ocupe, începe a broda cât de puțin și pe chip i se vede viața, bucurie. Acest lucru inspiră.”
Un grup de adolescenți etnici ucraineni a venit de la o distanță de aproape 200 km de capitala, a mers patru ore cu autocarul, de la Nihoreni, Râșcani, unde există una din puținele instituții de învățământ din Moldova cu predare inclusiv în limba ucraineană. Alina Guțul, directoare adjunctă la Liceul din localitate, tot ea și învățătoare de limba rusă și română, spune că prezenta elevilor săi la Chișinău este un fel de lecție despre tradițiile lor și cum pot fi puse ele în valoare.
Alina Guțul: „Este o bucurie, o sărbătoare, într-adevăr, pentru suflet, nu pentru ceea ce, se întâmplă așa, este modern, ce este frumos în ziua de astăzi, dar ceea ce este în sufletul nostru, ce este veșnic. Primul pas care a fost făcut, noi, profesorii am cumpărat vîșivanka și am dat un model, că se poate de purtat cămașa națională care ne reprezintă printr-un stil destul de modern, cu fustiță. Când era vorba de costume, se cumpărau și din bugetul asociației părintești și al școlii. Nu a fost nici o vorbă, nici o întrebare, pentru că noi știm că trebuie să susținem ceea ce este scump pentru fiecare om, ceea ce este în sufletul nostru.”
În ultimii ani, cămașa tradițională a devenit o tendință și nu doar în rândul etnicilor ucraineni, susține Ivan Gnatișin, ambasadorul Ucrainei la Chișinău. Și diplomatul purta vîșivankă, una neagră cu broderie roșie.
Ivan Gnatișin: „Eu unul nu aş folosi cuvântul sărbătoare, noi marcăm ziua Vîşivankăi. E părerea mea. Vîşivanka ucraineană e un simbol al spiritualităţii şi culturii naţiunii ucrainene şi există mulţi actori din Hollywood care poartă cu plăcere vîşivanka, susţinând astfel Ucraina confruntată cu agresiunea Rusiei. Stofa de o anume culoare are un anume rol şi, pentru că azi Ucraina îşi apără pământul în faţa agresiunii ruseşti, culoarea neagră, smutok în ucraineană, e suferinţa pentru viitorul Ucrainei şi a poporului ei”.
Ziua cămășii tradiţionale ucrainene a fost sărbătorită pentru prima dată în urmă cu 11 ani, la iniţiativa unui grup de studenţi. Pentru ucrainenii pe care i-am întâlnit astăzi, vîșivanka este nu doar un element al portului popular, dar și un simbol național și de rezistență față de ocupația rusească.