Washington | Moartea unui critic al Kremlinului: sinucidere sau asasinat politic?

Dan Rapoport

Decesul unui critic al Kremlinului, Dan Rapoport, care a fost găsit mort, în fața blocului în care locuia, aici la Washington, aparent căzut de la etajele superioare ale imobilului, nu este considerată de poliție rezultatul unei agresiuni, dar a generat furie și neliniște între oponenții lui Putin din Occident.

Your browser doesn’t support HTML5

Washington | Moartea unui critic al Kremlinului: sinucidere sau asasinat politic?

Unul dintre aceștia, Bill Browder a scris că moartea lui Rapoport creează suspiciuni. Născut in Uniunea Sovietică și devenit foarte tânăr cetățean american, Dan Rapoport a revenit la Washington în 2012 după ce făcuse avere în Rusia, intrând însă în conflict cu autoritățile de acolo. În 2016 și-a vândut casa de la Washington, mutându-se la Kiev, unde s-a și recăsătorit.

Aliații săi consideră că concluzia rapidă a poliției de la Washington este naivă sau pripită, dată fiind înclinația securității ruse de a urmări și chiar ataca oponenți ai regimului și în afara țării.

Moartea lui Dan Rapoport a fost intens mediatizată în Europa, dar nu și în America, unde criticul lui Putin a murit. Browder a devenit și mai suspicios după ce a aflat că știrea morții a părut inițial pe rețeaua Telegram, cu o poveste inventată cum că acesta și-ar fi abandonat câinele, având asupra sa o notă de sinucidere a lui Dan Rapoport și o sumă de bani.

### Vezi și... ### Investitor american cunoscut pentru pozițiile pro-ucrainene, găsit mort în Washington DC

Ilia Ponomarev, singurul membru în Duma de la Moscova care a votat împotriva anexării Crimeei a spus că văduva lui Rapoport nu crede că acesta s-a sinucis. El nu e sigur, dar se teme că la fel ca în 2015, când o fostă oficialitate rusă și-a pierdut viața și când autoritățile americane nu au tratat suficient de serios – cred criticii lui Putin – investigația. Fiona Hill, fostă consilieră la Casa Albă spune, pe de altă parte, că nu toate morțile fără explicații sunt opera KGB-ului și succesorilor acestuia.

Când războiul din Ucraina a început, Ropoport și-a mutat familia, cea de-a doua nevastă, în Danemarca și-apoi a revenit la Washington. Aici prietenii săi spun că dădea semne de depresie, ceea ce nu exclude posibilitatea unei sinucideri, dar nici unul nu a văzut indicii clare să ar exista un asemenea risc. Atât cei care văd mâna Moscovei cât și cei care doar regretă dispariția lui Dan Rapoport vor avea de așteptat până când rapoartele medico-legale vor fi accesibile, ceea ce poate lua câteva luni.

Ce rămâne este ultima postare a lui Ropoport de pe Facebook, cu trei zile înainte de moarte, o fotografie a lui Marlon Brando în filmul Apocalipsul Acum, cu ultimele cuvinte ale personajului „Oroarea, oroarea”.