Washingtonul a anunțat un nou ajutor destinat întăririi securității în Europa

Secretarul de Stat american Antony Blinken ține în brațe un câine antrenat pentru găsire de mine într-o vizită la un spital de copii de la Kiev, 8 septembrie 2022.

Secretarul de Stat american Antony Blinken a făcut o vizită surpriză la Kiev, în timp de Washingtonul a anunțat încă un ajutor de peste 2,6 miliarde de dolari destinat Ucrainei și altor țări, pentru întărirea securității în Europa, în urma invaziei neprovocate a Rusiei în Ucraina.

Blinken s-a oprit la Kiev pe 8 septembrie în timp ce călătorea în Polonia, și a spus că administrația Biden va folosi 2 miliarde de dolari din Programul de Finanțare Militară Străină pentru a îmbunătăți apărarea Ucrainei, a altor 18 țări vecine ei - inclusiv state membre NATO - și a altor parteneri de securitate supuse „unui risc potențial de agresiuni ruse viitoare”.

### Vezi și... ### Joe Biden, acuzat de „trucuri electorale” cu banii pentru Ucraina

Anunțul a venit la câteva ore după ce ministrul american al Apărării Lloyd Austin a spus că administrația americană a aprobat alocarea a încă 675 de milioane de dolari pentru armament destinat Ucrainei; Austin a adăugat că Washingtonul vede un „succes demonstrabil” pe câmpul de luptă al armatei ucrainene contra trupelor rusești care au invadat Ucraina la sfârșitul lui februarie.

El a făcut anunțul pe 8 septembrie la baza aeriană de la Ramstein din Germania, la începutul a două zile de discuții despre coordonarea instruirii militarilor ucraineni. Ministrul american al Apărării a precizat că din noul pachet militar de ajutor fac parte obuziere mobile de calibrul 105, rachete ghidate de înaltă precizie GMLRS și muniție pentru artilerie.

Anunțurile lui Blinken și Austin din 8 septembrie fac ca ajutorul american către Ucraina sub administrația Biden să se ridice la un total de 15,2 miliarde de dolari.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | ONU cere acces la așa-numitele „centre de filtrare”