Washingtonul a avertizat Minskul că se va confrunta cu un răspuns „rapid și decisiv” dacă ajută Rusia să invadeze Ucraina

Imagine generică

Washingtonul a avertizat regimul Lukașenka de la Minsk că se va confrunta cu un răspuns „rapid și decisiv” din partea Statelor Unite și aliaților acestora, dacă ajută Rusia să invadeze Ucraina sau permite trupelor ruse să folosească în acest scop teritoriul Republicii Belarus.

„Dacă o invazie ar porni din Belarus, dacă trupele ruse ar rămâne permanent pe teritoriul belarus, NATO ar putea să fie nevoită să-și reevalueze poziționarea propriilor forțe în țările care se învecinează cu Belarusul”, a declarat jurnaliștilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, pe 25 ianuarie.

Capitalele occidentale sunt îngrijorate de faptul că invadarea Ucrainei este iminentă, după ce Rusia a dislocat efective mari în Crimeea ocupată și în apropierea granițelor ucrainene, iar săptămâna trecută a trimis trupe și în Belarus, spunând că scopul este participarea la exerciți militare.

Your browser doesn’t support HTML5

Mișcări de trupe și echipamente militare rusești în Belarus

Rusia, care a început exerciții militare în apropierea Ucrainei pe 25 ianuarie, neagă orice intenție de a invada țara vecină, dar a condiționat de-escaladarea de încheierea unor acorduri de securitate care ar garanta între altele că NATO nu se va mai extinde către est.

Statele Unite, NATO și Uniunea Europeană spun că un atac rusesc ar declanșa sancțiuni economice zdrobitoare împotriva Rusiei și ar duce la o prezență sporită a alianței militare occidentale în Europa de Est.

### Vezi și... ### Va fi sau nu război în Ucraina? Opinii ale experților americani