Washingtonul face o „ofertă substanțială” Rusiei pentru eliberarea lui Paul Whelan și Brittney Griner

Brittney Griner la audierile de la un tribunal moscovit, 15 iulie 2022.

Secretarul de stat american Antony Blinken spune că Washingtonul a făcut o „ofertă substanțială” Rusiei pentru eliberarea cetățenilor americani Paul Whelan și Brittney Griner. Blinken nu a dat detalii despre oferta făcută acum câteva săptămâni și e neclar dacă ea va fi suficientă pentru eliberarea americanilor.

### Vezi și... ### Un traficant de arme pentru o baschetbalistă | E posibil un schimb de deținuți SUA-Rusia?

Șeful diplomației americane a mai spus că se așteaptă să stea de vorbă despre acest subiect cu omologul său rus Serghei Lavorv, în prima lor convorbire la mijlocul lui februarie, înainte de invazia Rusiei în Ucraina.

Baschetbalista Brittney Griner e reținută în Rusia sub acuzația de trafic de droguri, și a fost audiată miercuri la un tribunal de la Moscova. Paul Whelan, un fost pușcaș marin, a fost arestat în decembrie 2018 sub acuzația de spionaj.

Declarația de miercuri a șefului diplomației americane a fost prima în care guvernul Statelor Unite a făcut public o acțiune concretă pentru a obține eliberarea lui Griner.

### Vezi și... ### Biden semnează un ordin executiv pentru descurajarea reținerii cetățenilor americani în străinătate

Stea a baschetbalului profesionist american și de două ori medaliată olimpică, Brittney Griner a fost arestată în februarie la aeroportul Șeremetiovo din Moscova, după ce vameșii au găsit în bagajul ei mai multe doze cu canabis pentru vaporizator. Ea riscă 10 ani de închisoare. Apărarea lui Griner a spus la proces că folosea vaporizatorul cu canabis pentru a reduce durerile cauzate de accidentări în timpul meciurilor.