Washingtonul e în continuare dispus să negocieze prelungirea noului tratat START

Bombardierul strategic ruses Tu-160 la o paradă de Ziua Victoriei la Moscova, imagine de arhivă

Statele Unite au răspuns la apelul Rusiei de continuare a negocierilor asupra noului acord START de reducere a armanentului strategic reiterînd o propunere americană și afirmând că rușii au respins încercările de reluare a dialogului.

Washingtonul propusese prelungirea cu un an a noului tratat START și înghețarea unui număr nedefinit de focoase nucleare, o propunere despre care trimisul special american pentru controlul armamentelor Marshall Billingslea a spus că a fost acceptată de președintele rus Vladimir Putin.

Billingslea a afirmat pe Twitter că Washingtonul s-a oferit de cinci ori să se întîlnească pentru a încheia înțelegerea de prelungire cu care Putin a fost de acord. Remarca lui Billingslea a răspuns la o postare anterioară pe un cont Twitter controlat de Kremlin în care se spunea că „sîntem gata să continuăm dialogul cu Statele Unite, dar pentru asta trebuie ca partenerii noștri să răspundă”.

Noul acord START a fost menționat și în conferința de presă anuală din 17 decembrie a lui Putin, care a cerut prelugirea lui cu un an. Negocierile legate de acest tratat, care expiră în februarie 2021, sînt în impas din octombrie 2020.

Noul tratat START este ultimul acord bilateral existent asupra armelor nucleare dintre Statele Unite și Rusia. Semnat în 2010, el limitează numărul de focoase nucleare, rachete și bombardiere strategice pe care le pot desfășura Rusia și Statele Unite.