Washingtonul, pregătit pentru convorbiri despre mișcările de trupe ale Rusiei în apropierea Ucrainei

Consilierul național pentru Securitate al Statelor Unite, Jake Sullivan

Consilierul național pentru Securitate al Statelor Unite Jake Sullivan i-a spus omologului său rus că Washingtonul este pregătit să se angajeze în convorbiri diplomatice despre mișcările de trupe ale Rusiei în apropierea Ucrainei, dar orice dialog trebuie să aibă loc în coordonare cu aliații și partenerii Statelor Unite din Europa.

Sullivan i-a spus lui Yuri Ușakov, consilierul pentru politică externă al președintelui Vladimir Putin, că Statele Unite sunt pregătite să poarte discuții – incluisv biletaral dar și prin Consiliul NATO-Rusia și prin Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), anunțat Casa Albă ieri.

Jake Sullivan a vorbit la telefon cu Ușakov pe fondul tensiunilor generate de acumularea de trupe ruse în apropierea graniței cu Ucraina. Sullivan „a precizat că orice dialog trebuie să se bazeze pe reciprocitate și să abordeze preocupările noastre cu privire la acțiunile Rusiei și să aibă loc în deplină coordonare cu aliații și partenerii noștri europeni”, a spus purtătoarea de cuvînt a Casei Able, Jen Psaki.

### Vezi și... ### Rusia publică condițiile de securitate pe care vrea să le negocieze cu NATO

Moscova a prezentat săptămâna trecută o listă de propuneri de securitate pe care dorește să le negocieze cu Statele Unite și Alianța Nord Atlantică , inclusiv o promisiune de a pune capăt expansiunii NATO către est. Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, Uşakov i-a spus lui Sullivan că Moscova este pregătită să înceapă discuţiile asupra proiectelor de documente privind garanţiile de securitate.