Washingtonul spune că o nouă lege adoptată la Tbilisi „subminează” independența magistraților

Statele Unite au criticat aspru partidul de guvernământ de la Tbilisi, Visul Georgian, pentru adoptarea în grabă a unei legislații noi despre care Washingtonul spune că „subminează” independența magistraților, încrederea publicului în sistemul judiciar și reduce gradul de responsabilitate ale autorităților în fața cetățenilor.

Pe 30 decembrie, parlamentul dominat de Visul Georgian a votat pentru a reorganiza Serviciul Inspectorilor de Stat, o agenție independentă responsabilă cu monitorizarea protecției datelor cu caracter personal și a abuzului de putere. El urmează a fi înlocuit de alte două agenții separate. „Nu a fost oferit publicului niciun motiv credibil pentru care aceste acțiuni au trebuit să fie luate în grabă, fără consultări adecvate”, se spune într-o declarație difuzată de ambasada Statelor Unite la Tbilisi pe 4 ianuarie.

Legislația nouă a mai fost criticată de opoziția georgiană și societatea civilă pe motiv că poate fi motivată politic. Serviciul Inspectorilor de Stat a fost desființat tocmai când ancheta presupuse acte de tortură și maltratare, la care ar fi fost supus în detenție fostul președinte Mihail Saakașvili. Liderul Visului Georgian, Irakli Kobakhidze, a respins criticile drept „nedrepte” și a spus că astfel de declarații subminează „încrederea” georgienilor în partenerii occidentali ai țării.