WhatsApp și Snapchat, amendate pentru că nu au stocat datele utilizatorilor în Rusia

Un tribunal rus a amendat aplicațiile de socializare WhatsApp și Snapchat pentru presupusa nerespectare a obligației de a stoca datele utilizate local pe teritoriul rusesc.

### Vezi și... ### Rusia amendează Apple pentru refuzul de a localiza datele utilizatorilor

Instanța a declarat pe 28 iulie că, în urma hotărârii, a amendat WhatsApp, deținută de Meta Platforms Inc, cu 18 milioane de ruble, adică aproximativ 300.000 de dolari, și Snapchat cu 1 milion de ruble.

Companiile nu au comentat imediat decizia, dar în ultimele luni, instanțele rusești au amendat Google, Facebook, Twitter, Telegram și TikTok din cauza faptului că nu au stocat local datele cu caracter personal, precum și pentru că au refuzat să șteargă conținutul considerat interzis de legislația rusă.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Macron acuză Rusia că a început „un nou război mondial hibrid”

Președintele Vladimir Putin a acuzat platformele de socializare și alte companii de tehnologie cu sediul în străinătate că încalcă legile privind internetul din țară, inclusiv o inițiativă care urmărește să forțeze firmele străine să deschidă birouri în Rusia.

Mulți critici spun că această inițiativă nu are nimic de-a face cu „integritatea internetului" și acuză în schimb autoritățile că încearcă să înăbușe disidența.