Livrările de arme din țări NATO către Republica Moldova nu vor duce la consolidarea securității acestei țări, a declarat miercuri, 8 iunie, purtătoarea de cuvânt a ministerul rus de Externe Maria Zaharova, citată de Izvestia.
Zaharova a spus că „întărirea propriei securități este un drept suveran și ține de afacerile interne ale oricărui stat, dar livrarea de arme NATO Moldovei e puțin probabil să asigure realizarea acestui obiectiv și să corespundă statutului de neutralitate permanentă a acestei țări”. Ea a adăugat că Rusia urmărește cu îngrijorare cum unele țări împing „în mod agresiv” Moldova spre NATO, folosindu-se de pretextul „operațiunii speciale ruse” din Ucraina.
Discursul Moscovei a fost preluat și la Tiraspol. Autoproclamatul lider al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski s-a declarat și el îngrijorat de eventualitatea ca partenerii occidentali să furnizeze armament R. Moldova, pe fundalul războiului din Ucraina. „Acolo unde cresc mușchii, totul se termină cu război. Este o axiomă”, a declarat Krasnoselski pentru postul de televiziune „Rossia” («Россия»), relatează Newsmaker.md.
Luni, președintele Parlamentului și lider al PAS, Igor Grosu declara la Chișinău: „suntem un stat neutru, în același timp vom face tot ce se impune, în special după 24 februarie, pentru a ne consolida sistemul de apărare (…)”.
La sfârșitul lunii mai, ministrul de externe britanic Liz Truss a afirmat că ar vrea să vadă Moldova „echipată la standarde NATO”, și spunea că se discută despre furnizarea de echipamente militare și armament letal NATO pentru Moldova.
### Vezi și... ### Armata moldoveană, între „muzeul istoriei militare” și modernizarea NATOComentând acea declarație, autoritățile moldovene au spus însă că discuțiile din guvern privind dotarea mai bună a armatei sunt în desfășurare și că executivul de la Chișinău nu a decis încă dacă acceptă arme letale NATO.
În cadrul dezbaterilor de miercuri din Parlamentul European, coordonatorul politicii externe și de securitate ale Uniunii Europene Josep Borrell a vorbit despre sprijinul în domeniul securității și apărării pe care UE îl acordă nu numai Ucrainei, dar și celorlalte țări din Parteneriatul estic.
„UE continuă să sprijine Ucraina pentru a câștiga acest război. Ne declarăm deschis intenția de a consolida cooperarea cu țările Parteneriatului estic în domeniul apărării și securității. Sprijinul pentru Ucraina, Moldova, Georgia și alte țări din Caucazul de Sud este astăzi mai important decât oricând”, a spus Borrell.
El a precizat că s-a propus „consolidarea măsurilor de asistență militară pentru Georgia și Moldova, care includ sprijin în domeniul logisticii, apărării cibernetice, asistenței medicale militare, ingineriei și capabilităților mobile”, adăugând că acest ajutor va fi alocat în această vară.