Zapad-2021: Rusia și Belarus au lansat un masiv exercițiu militar comun

Militari bieloruși la ceremonia de deschidere a exercițiului Zapad 2021.

Rusia și Belarus au lansat vineri un masiv exercițiiu militar comun în apropiere de granițele NATO, în contextul dorinței Moscovei și Minskului de a-și întări legăturile militare și pe fundalul tensiunilor persistente cu Occidentul.

La manevrele Zapad-2021, care vor dura o săptămână și se vor desfășura în regiuni din Belarus, vestul Rusiei și Marea Baltică, iau parte 200.000 de militari, aproximativ 80 de avioane și elicoptere, 290 de tancuri, 240 de piese de artilerie, multiple lansatoare de rachete, și 15 vase de luptă, a anunțat vineri ministerul rus al apărării, care a precizat că acest exercițiu militar are loc o dată la patru ani.

Ceea ce pare a fi cel mai mare exercițiu militar care are loc în Europa în câteva decenii a alarmat NATO, care spune că Kremlinul a refuzat să invite observatori străini, deși e obligat să facă asta potrivit acordurilor internaționale.

Înainte de lansarea exercițiului Zapad-2021, președintele rus Vladimir Putin și din ce în ce mai izolatul lider autoritar din Belarus Aleksandr Lukașenka s-au întâlnit la Moscova, unde au căzut de acord să întărească integrarea între țările lor, inclusiv în sfera apărării. Cu toate acestea, cei doi au lăsat deoparte chestiunea creării unei uniuni statale, un pas major în reunificarea economiilor și structurilor politice ale celor doupă foste republici sovietice, după mai mutl de 20 de ani de negocieri.

Lukașenka e din ce în ce mai izolat pe plan internațional, după alegerile din august 2020, în care suține că a câștigat al 6-lea manat de președinte. Votul a fost denunțat de opoziția din Belarus ca fiind măsluit și a generat masive acțiuni de protest, pe care forțele de securitate le-au înăbușit violent. Statele occidentale au refuzat să recunoască legitimitatea lui Lukașenka și au aplicat sancțiuni economice și politice împotriva guvernării de la Minsk.