Zaporojie: apărarea antiaeriană e întărită, dar îngrijorarea crește

Centrala nucleară Zaporojie, 8 august 2022.

Administraţia impusă de Rusia în regiunea ucraineană Zaporojie, în cea mai mare parte ocupată de trupele ruse, a anunţat marţi că va întări apărarea antiaeriană a centralei nucleare din regiune, pentru a preveni noi atacuri.

Pe de altă partea, compania ucraineană de stat Energocom a informat pe contul său de Telegram că centrala nucleară din Zaporojie funcţionează cu riscul de a nu fi respectate standardele de siguranţă împotriva radiaţiilor ş ia incendiilor.

Cinci informații despre centrala de la Zaporojie

  • Zaporojie este cea mai mare dintre cele patru centrale nucleare ale Ucrainei. Împreună furnizează aproximativ jumătate din energia electrică a țării.
  • Invazia rusă în Ucraina, pe 24 februarie, a provocat pentru prima dată un război într-o țară cu un program nuclear atât de extins și stabil (AIEA).
  • Cele șase unități ale centralei de la Zaporojie au, în total, o capacitate netă de 5,7 gigawați (AIEA). Prima unitate a fost conectată la rețea în 1984, iar ultima în 1995.
  • Centrala are o importanță strategică pentru Rusia, este amplasată la numai 200 km de Crimeea, anexată abuziv în 2014.
  • Centrala a fost capturată de forțele ruse în martie 2022. Este însă operată de tehnicieni ucraineni.

Sursă: Reuters

Centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost atacată de mai multe ori la sfârșitul săptămânii trecute, Rusia și Ucraina acuzând-se reciproc pentru aceste atacuri.

Liderul pro-rus al regiunii Zaporojiei, Evgheni Baliţki, a spus la televiziunea publică rusă că în prezent centrala nucleară funcţionează „normal”, după ce au fost repararea liniilor electrice şi a clădirilor industriale ale centralei, avariate într-un atac în 5 august, pentru care Rusia a dat vina pe forţele ucrainene.

El a recunoscut însă că două reactoare (din cele de şase ale centralei) nu funcţionează la capacitatea maximă, conform postului Rossia-24.

În pofida apelurilor repetate ale comunității internaționale, începând cu secretarul general ONU, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) nu a reușit până acum să trimită o echipă de experți la Zaporojie, dar luni, ministerul de Externe de la Moscova a declarat să este dispus să faciliteze o inspecție internațională. Kievul a cerut și el trimiterea unei misiuni AIEA la centrala de la Zaporojie, până la sfârşitul lunii august.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Explozii la o bază aeriană rusă din Crimeea